Σα. Απρ 27th, 2024

Δημοσκόπηση GPO: Πώς αξιολογούν οι πολίτες Μπακογιάννη και Πατούλη – Καθαριότητα και εγκληματικότητα τα μεγαλύτερα προβλήματα

Η GPO σε συνεργασία με τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» εγκαινιάζουν το «Βαρόμετρο της Αυτοδιοίκησης», μια σειρά δημοσκοπήσεων με στόχο την καταγραφή των σημαντικότερων ζητημάτων που απασχολούν τους πολίτες, την ιεράρχηση των προβλημάτων τους και την αξιολόγηση του έργου των δημοτικών και των περιφερειακών Αρχών.

Σε αυτή την πρώτη έρευνα, εξεταζόμενος δήμος είναι ο μεγαλύτερος ΟΤΑ της χώρας, ο Δήμος Αθηναίων.

Καθαριότητα, εγκληματικότητα και κυκλοφοριακό προβληματίζουν τους Αθηναίους

Οι πολίτες της πρωτεύουσας ανέδειξαν ως σημαντικότερο πρόβλημα του δήμου τους το ζήτημα της καθαριότητας, με 51,9%, με το θέμα της εγκληματικότητας να ακολουθεί, με 41,9%. Είναι ξεκάθαρο ότι τα γεγονότα της πρόσφατης περιόδου έχουν θορυβήσει τους κατοίκους της πρωτεύουσας, οι οποίοι ανέκαθεν ιεραρχούσαν υψηλά το ζήτημα της ασφάλειας.

Το κυκλοφοριακό πρόβλημα και οι θέσεις στάθμευσης συνεχίζουν να απασχολούν τους Αθηναίους σε ποσοστό 29,7%, ενώ τα θέματα της πεζοδρόμησης και του πρασίνου καταγράφονται επίσης ως προβληματικά για σχεδόν τρεις στους δέκα πολίτες.

Όσον αφορά τον βαθμό ικανοποίησης από το έργο και τη δράση της δημοτικής Αρχής ανά τομέα, υψηλότερο ποσοστό συγκέντρωσε η προβολή της πόλης, με 51,1%, η πολιτιστική δράση του δήμου, με 39,7%, και οι ενέργειες του τομέα της κοινωνικής πολιτικής, με 37,4%.

Προτεραιότητα, ωστόσο, για τους πολίτες θα πρέπει να δοθεί στον τομέα της καθαριότητας και στο κομμάτι που αφορά τα έργα υποδομής. Το ζήτημα της καθαριότητας αποτελεί ένα διαχρονικό πρόβλημα για τους κατοίκους του Δ. Αθηναίων, που συνεχίζουν να μην είναι ικανοποιημένοι και να απαιτούν από τον εκάστοτε δήμαρχο μεγαλύτερη προσπάθεια και αποτελεσματικότητα.

Σε γενικές γραμμές, οι Αθηναίοι σε ποσοστό 35,9% θεωρούν ότι σε σχέση με δύο χρόνια πριν η κατάσταση στον δήμο είναι σήμερα καλύτερη, έναντι 25,6% που την αξιολογούν ως χειρότερη και 37,7% που τη χαρακτηρίζουν ίδια. Το 48,3% των πολιτών κρίνει ασυνεπή ως προς τις προεκλογικές της δεσμεύσεις τη δημοτική Αρχή, σε αντίθεση με το 40,4%, που πιστώνει συνέπεια λόγων και έργων στον κ. Μπακογιάννη και τη δημοτική του ομάδα.

 

Επιπλέον, ζητήθηκε από τους πολίτες να αξιολογήσουν τα πεπραγμένα της Περιφερειακής Αρχής Αττικής και του περιφερειάρχη Γ. Πατούλη.

Περιφέρεια Αττικής – Ικανοποίηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Oι συμμετέχοντες στην έρευνα δηλώνουν πολύ και αρκετά ικανοποιημένοι, σε ποσοστό 35,4%, έναντι 48,6%, που δηλώνουν λίγο και καθόλου. Ωστόσο, σε ποσοστό 38,3% θεωρούν ότι η κατάσταση στην Περιφέρεια Αττικής είναι πλέον καλύτερη σε σχέση με δύο χρόνια πριν.

Στη σημερινή περιφερειακή Αρχή πιστώνεται η προσπάθεια που έχει γίνει τον τελευταίο χρόνο στο υγειονομικό κομμάτι, αφού το 45% του συνόλου δηλώνει ικανοποιημένο από τη δράση της περιφερειακής διοίκησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

42,7% αξιολογεί θετικά το έργο της Πολιτικής Προστασίας, ενώ ακολουθούν η κοινωνική πολιτική, με 35,7%, η διαχείριση των απορριμμάτων, με 33,1%, τα έργα υποδομής, με 32,6%, και τα ζητήματα του περιβάλλοντος, με 32,4%.

Α΄ Αθηνών: Μπροστά η ΝΔ με 13,2 μονάδες

Ενδιαφέρον έχουν και τα αποτελέσματα στην πρόθεση ψήφου στην εκλογική Περιφέρεια της Α’ Αθήνας. Η ΝΔ συγκεντρώνει 36,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 23,4%, ενώ τρίτο εμφανίζεται το ΚΚΕ με 6,7%, επιβεβαιώνοντας την παραδοσιακά καλή του παρουσία στη συγκεκριμένη περιφέρεια. Το ΜέΡΑ25 συγκεντρώνει 5,7%, ακολουθεί το ΚΙΝ.ΑΛ. με 5% και η Ελληνική Λύση με 1,8%.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΕΔΩ