Πε. Απρ 18th, 2024

Εκλογικός Νόμος: Τέλη Φεβρουαρίου κατατίθεται στη Βουλή – Συνεδρίαση της ΚΕΔΕ για τις αλλαγές στο εκλογικό σύστημα

Γύρω στα τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών , για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Όπως τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης σε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100,3», το υπουργείο βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τα θεσμοθετημένα όργανα της Αυτοδιοίκησης για τον νέο Εκλογικό Νόμο, που παρουσιάστηκε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο.

Ο Μάκης Βορίδης αναφερόμενος στη ρύθμιση που προβλέπει την αύξηση της θητείας των δημοτικών και περιφερειακών αρχών και εάν αυτό επηρεάζει τις εθνικές εκλογές σημείωσε πως δεν συμπίπτουν και πρόσθεσε:

«Είμαι της άποψης ότι πρέπει να υπάρχει καθαρό αυτοδιοικητικό πεδίο όταν κάνεις εκλογές και αυτό να μην ενέχει χαρακτηριστικά πολιτικής εκλογής, όπως έχουν οι ευρωεκλογές».

Τις παρατηρήσεις τους σχετικά με τις προωθούμενες αλλαγές στο εκλογικό σύστημα για τους δήμους και τις περιφέρειες αναμένεται να διατυπώσουν οι αιρετοί του πρώτου βαθμού Αυτοδιοίκησης στην αυριανή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ.

Στη συνεδρίαση, εκτός των άλλων θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, θα γίνει κατ’ αρχήν συζήτηση επί του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο: «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών».

Επίσης θα συζητηθεί η κατανομή των ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) για το έτος 2021 στους δήμους όλης της χώρας και η αναμόρφωση του Προϋπολογισμού ΚΕΔΕ έτους 2021, σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. πρωτ.: 5738/2021 έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών.

Τα 10 βασικά σημεία του νέου Εκλογικού Νόμου:

– Επαναφορά της 5ετούς θητείας. Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες που θα εκλεγούν τον Οκτώβριο του 2023, θα έχουν πλήρη πενταετή θητεία

– Μειώνεται οριακά ο αριθμός των μελών του δημοτικού και του περιφερειακού συμβουλίου ώστε να ενισχυθεί ο ουσιαστικός διάλογος.
– Το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο τίθεται στο 43%

– Εξασφαλίζεται κατά κανόνα τουλάχιστον η εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου στον νικητή των εκλογών

– Τίθεται όριο 3% για τη εκλογή δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, το οποίο είναι ευθυγραμμισμένο με το ισχύον στις βουλευτικές εκλογές και ανεξάρτητο από τον αριθμό των μελών του

– Καταργείται η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των «κοινοτικών αρχών» η οποία δημιούργησε έναν de facto τρίτο βαθμό αυτοδιοίκησης παρά τη ρητή πρόβλεψη του Συντάγματος

– Επαναφορά της ορολογίας «κοινότητας» σε «δημοτική κοινότητα» ώστε να μην υπάρχει καμία σύγχυση με την προ του «Καποδίστρια» διοικητική διαίρεση της χώρας

– Εναρμονίζεται η πλειοψηφία του δημάρχου στα συμβούλια δημοτικών κοινοτήτων με πληθυσμό μεγαλύτερο των 500 κατοίκων

– Σε μικρότερες δημοτικές κοινότητες ο εκπρόσωπος της εκλέγεται από ενιαία λίστα υποψηφίων και εκτός συνδυασμών

– Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 30η Ιουνίου για την κατάρτιση των συνδυασμών ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος των εκλογικών δαπανών και να είναι εγκαίρως στο εκλογικό σώμα γνωστοί οι υποψήφιοι