Πε. Απρ 25th, 2024

44α γενέθλια ΝΔ: Το νέο λογότυπο και το μήνυμα για συστράτευση

Με την εποπτεία του έμπειρου Θοδωρή Λιβάνιου, που έχει την ευθύνη της οπτικής ταυτότητας όλης της καμπάνιας της Νέας Δημοκρατίας, το ταλέντο του νεαρού εικαστικού Φανούρη Μωραΐτη και, φυσικά, τη «σφραγίδα» του Κυριάκου Μητσοτάκη, το καινούργιο λογότυπο της Νέας Δημοκρατίας πήρε σάρκα και οστά και παρουσιάστηκε επισήμως προχθές στο κοινό.

Είχε προηγηθεί μεθοδική δουλειά πολλών εβδομάδων, με μία κεντρική ιδέα: να διαθέτει το νέο λογότυπο μια «ευελιξία», να μπορεί να χρησιμοποιείται δηλαδή για κάθε περίσταση και πάνω σε οποιοδήποτε φόντο, κάτι το οποίο πολλαπλασιάζει τις δυνατότητες αξιοποίησής του. Πάνω σε αυτή την ιδέα δούλεψε ο κ. Μωραΐτης, ένας από τους πιο ταλαντούχους αποφοίτους των τελευταίων ετών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, που είναι παράλληλα γλύπτης. Ετσι προέκυψε τελικά «ένα σήμα που έχει ως άξονα τον παραδοσιακό μας πυρσό σε μια λίγο πιο αφαιρετική εκδοχή», ο οποίος «τυλίγεται από το γαλάζιο φόντο της πατρίδας, αλλά κι από το λευκό χρώμα, το χρώμα που είναι έτοιμο να συνεργαστεί με όλα τα άλλα», όπως γλαφυρά το περιέγραψε ο κ. Μητσοτάκης κατά τα αποκαλυπτήρια του νέου σήματος στο Μουσείο Μπενάκη.

Εκεί, για να γιορτάσουν τα 44α γενέθλια του κόμματος και να δουν πρώτοι το νέο του σήμα, ήταν «αι γενεαί πάσαι» της Νέας Δημοκρατίας: από τους 18χρονους της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ μέχρι τα ιστορικά στελέχη του κόμματος, όπως οι Σταύρος Δήμας, Γιάννης Βαρβιτσιώτης, Αχιλλέας Καραμανλής, Βασίλης Κοντογιαννόπουλος και Γιάννης Παλαιοκρασσάς – και οι πέντε συμμετείχαν στην κυβέρνηση που είχε σχηματίσει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1977. Παρόντες και όλοι οι πρώην πρόεδροι της Ν.Δ. (Κ. Καραμανλής, Αντ. Σαμαράς, Β. Μεϊμαράκης) και όλοι οι πρώην γραμματείς του κόμματος (Λ. Ζαγορίτης, Α. Λυκουρέντζος, Α. Παπαμιμίκος). Ξεχώρισαν βέβαια οι παρουσίες του προσωπικού οικονόμου του Κωνσταντίνου Καραμανλή, Θεόδωρου Χαριτόπουλου, και της Σάκης Κυπραίου, διευθύντριας του πολιτικού γραφείου του εκλιπόντος Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, που ήταν εμφανώς συγκινημένη στο τέλος της εκδήλωσης.

«Σκοπός εξετελέσθη» διαμηνύουν από την Πειραιώς, όπου είναι απόλυτα ικανοποιημένοι από το μήνυμα ενότητας που εξέπεμψε η παρουσία όλων των παλιών και νέων στελεχών του κόμματος στα 44α γενέθλια, αλλά ταυτόχρονα και ανανέωσης, με τη συμμετοχή 140 νέων προσώπων, που προήλθαν από το Μητρώο Στελεχών.

ΕΛΠΙΔΑ

Η ανανέωση βέβαια συμβολίζεται και από το νέο λογότυπο του κόμματος, το οποίο ήδη κυριαρχεί στην ιστοσελίδα της Νέας Δημοκρατίας, στα προφίλ της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και στα κεντρικά γραφεία της οδού Πειραιώς. Θυμίζουμε ότι σχεδόν αμέσως μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αρχηγία της Ν.Δ., στις αρχές του 2016, ο νέος τότε πρόεδρος είχε αλλάξει το λογότυ πο του κόμματος στα social media και το είχε κάνει πιο μίνιμαλ, καθώς κυριαρχούσε πλέον το έμβλημα της Ν.Δ., λευκού χρώματος σε μπλε φόντο. Ο Αντώνης Σαμαράς ήταν εκείνος που είχε αντικαταστήσει τον Ιανουάριο του 2011 το μέχρι τότε λογότυπο του κόμματος, τον γνωστό πυρσό. Το νέο σήμα που παρουσίασε και καθιέρωσε ο τότε αρχηγός της Ν.Δ. είχε το όνομα «Νέα Δημοκρατία» με μπλε και γαλάζια γράμματα και από κάτω δύο γραμμές -μία τεθλασμένη και μία ευθείασε πορτοκαλί και πράσινο χρώμα.

«Το καινούργιο μας σήμα είναι τόσο διακριτό, ώστε να ξεχωρίζει από κάθε άλλο. Και ταυτόχρονα τόσο αφαιρετικό ώστε να μπορούν να προβάλλουν πάνω του η κάθε Ελληνίδα και ο κάθε Ελληνας τις δικές του ελπίδες και προσδοκίες. Γιατί τελικά αυτό συμβόλιζε πάντα η Νέα Δημοκρατία: την ελπίδα του απλού ανθρώπου για μια καλύτερη ζωή», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας το στίγμα της αλλαγής και της ελπίδας που θέλει να περάσει μέσα και από την αλλαγή του logo της Νέας Δημοκρατίας.