Πε. Μαρ 28th, 2024

Περιφέρεια Αττικής: Ξεκίνησε η πόντιση υποθαλάσσιου αγωγού υδροδότησης της Αίγινας

Παρουσία του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και της Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Β. Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη ξεκίνησε από το Πέρανι Σαλαμίνας, η πόντιση του βασικού πρώτου (παράκτιου) τμήματος του υποθαλάσσιου αγωγού ο οποίος αναμένεται να δώσει λύση στο σοβαρό πρόβλημα υδροδότησης της Αίγινας.

Η πόντιση του αγωγού ο οποίος έχει μήκος 360 μέτρα κ φτάνει σε 23 μέτρα βάθος, αναμένεται να ολοκληρωθεί τις πρώτες πρωινές ώρες.

Το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε η πόντιση του βοηθητικού αγωγού ο οποίος έχει μήκος 250 μέτρα κ θα βρίσκεται στο παράκτιο χώρο σε αναμονή, σε περίπτωση που αυξηθούν οι ανάγκες της Αίγινας σε νερό.

Από χθες ξεκίνησε η προστασία του αγωγού από την κυματική δράση με τα ειδικά κατασκευασμένα τσιμεντοστρώματα, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί σε ένα μήνα.

Να σημειωθεί πως ο αγωγός των 14 χιλιομέτρων αναμένεται να έχει ποντιστεί μέχρι τέλος Φεβρουαρίου του 2021 ενώ τα προστατευτικά τσιμεντοστρώματα θα έχουν τοποθετηθεί μέχρι τέλος Ιουνίου του 2021.

Εκτός από τον Περιφερειάρχη και την Αντιπεριφερειάρχη Νήσων, παραβρέθηκαν στο Πέρανι της Σαλαμίνας, ο Δήμαρχος Αίγινας Γιάννης Ζορμπάς , ο Δήμαρχος Σαλαμίνας Γιώργος Παναγόπουλος, ο Διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών Πειραιά κ Νήσων Στρατός Παγωτέλης κ ο Επιβλέπων του έργου κ Γεωργαλής.

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επεσήμανε τα εξής:

«Ένα έργο που ξεκίνησε πριν από περίπου 10 χρόνια, καταφέραμε με συντονισμένες πρωτοβουλίες που αναλάβαμε από την αρχή της θητείας μας να το ξεμπλοκάρουμε, δίνοντας λύσεις και να το οδηγήσουμε στην τελική ευθεία. Η σύνδεση της Αίγινας με την ΕΥΔΑΠ θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής όλων των κατοίκων και θα μειώσει το κόστος κατανάλωσης, πράγμα που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις ευπαθείς ομάδες. Παράλληλα, αναμένονται θετικά οφέλη για το Δήμο Αίγινας καθώς θα λυθεί το πρόβλημα υδροδότησης με επάρκεια, υψηλή ποιότητα και σημαντικά χαμηλότερο κόστος.

Με την παρουσία μου ξεκίνησε σήμερα από το Πέρανι της Σαλαμίνας η διαδικασία της πόντισης του υποθαλάσσιου αγωγού ο οποίος θα λύσει το πρόβλημα της υδροδότησης της Αίγινας. Ο αγωγός των 14 χιλιομέτρων αναμένεται να έχει ποντιστεί μέχρι τέλος Φεβρουαρίου του 2021 Το διάστημα αυτό θα έχει πλέον περάσει οριστικά και το νερό στην Αίγινα. Όπως ενημερώθηκα οι τελευταίες δοκιμές και ρυθμίσεις στις δεξαμενές της Κυψέλης στην Αίγινα, στο Πέρανι της Σαλαμίνας και στο φρεάτιο στο Λεόντι της Αίγινας θα έχουν ολοκληρωθεί σύμφωνα με την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής μέχρι 31-09-2021. Μαζί με την Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Β. Θεοδωρακοπούλου Μπόγρη και τις τοπικές αρχές συνεργαζόμαστε για να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό, αυτό το σημαντικό αναπτυξιακό έργο πνοής για την Αίγινα και την Αττική μας».

Η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Β. Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη, από την πλευρά της, υπογράμμισε:

«Νιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση που μετά από πολλά χρόνια, με τη δυνατή βούληση του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, μπαίνει σε φάση ολοκλήρωσης ένα σημαντικό έργο για την Αττική, καθώς με σχέδιο και εποικοδομητική συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς καταφέραμε να ξεπεράσουμε όλες τις σκοπέλους. Πρόκειται για ένα οραματικό έργο το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στην Αίγινα να έχει ποσοτική και ποιοτική επάρκεια νερού καθώς πλέον θα υδροδοτείται από την ΕΥΔΑΠ»