Μητσοτάκης: Ανοιχτό το λιανεμπόριο στις κόκκινες περιοχές – Τι είπε στους δημάρχους

Σύσκεψη με την ηγεσία του ΥΠΕΣ και δημάρχους της επικράτειας για τον συντονισμό των επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά την τηλεδιάσκεψη ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης να παραμείνουν ανοιχτά τα καταστήματα του λιανικού εμπορίου και στις περιοχές που βρίσκονται στην κατηγορία συναγερμού 4.

Όπως επισήμανε ο κ.Μητσοτάκης δεν έχει διαπιστωθεί μετάδοση από τα εμπορικά καταστήματα όσο τηρούνται τα μέτρα.

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Έχουμε αποφασίσει ότι και στην κατηγορία 4 στην “κόκκινη” κατηγορία, θα κρατήσουμε ανοιχτό το λιανεμπόριο, διότι δεν έχουμε δει μετάδοση από τα εμπορικά καταστήματα ή στα εμπορικά καταστήματα όσο τουλάχιστον αυτά τηρούν τα μέτρα.

Αυτό είναι μία περαιτέρω οικονομική ανάσα για τις τοπικές κοινωνίες αλλά πρέπει να ξέρετε ότι έχουμε μπροστά μας δύο με τρεις δύσκολους μήνες καθώς ο καιρός θα κρυώνει και στη Βόρεια Ελλάδα θα κρυώσει νωρίτερα -έχει ήδη κρυώσει- από ότι στα νησιά, ο κόσμος θα μπαίνει ολοένα και περισσότερο μέσα και όσο θα είμαστε μέσα τόσο αυξάνει ο κίνδυνος της μετάδοσης του και τόσο πιο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε».

Όμως, μια νέα καθημερινότητα θα αντιμετωπίσουν από τα ξημερώματα του Σαββάτου οι κάτοικοι 19 περιοχών της Ελλάδας που έχουν το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο σύμφωνα με τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας όπως αυτός έχει επικαιροποιηθεί.

Όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τελευταίο μήνυμά του στους πολίτες με ειδική στόχευση τους νέους καθώς βάσει των στοιχείων οι υπερμεταδότες του ιού αυτή την περίοδο είναι όσοι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών, από τις 6 το πρωί του Σαββάτου στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία από τις 00:30 έως τις 5 τα ξημερώματα ενώ η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική και σε εσωτερικούς και σε εξωτερικούς χώρους.

Τα δύο μέτρα αυτά στο 1/3 του πληθυσμού της χώρας, ελπίζεται πως θα ανακόψουν την ανεξέλεγκτη πορεία του κοροναϊού και τις εκατοντάδες νέες θετικές διαγνώσεις που γίνονται καθημερινά και συνεπώς και την μεγάλη πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς, ο οποίος συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη, με ανάρτησή του πρόδωσε την αλλαγή που προωθεί η κυβέρνηση για το λιανεμπόριο στις κόκκινες περιοχές.

«Πριν λίγο ο πρωθυπουργός σε τηλεδιάσκεψη που είχαμε ανακοίνωσε το ΑΝΟΙΓΜΑ των εμπορικών καταστημάτων και στις περιοχές επιπέδου 4. Αναμένεται αυτό ΕΠΙΣΗΜΑ», έγραψε ο κ. Πλακεντάς στο facebook.

Να σημειωθεί ότι χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύσκεψη που είχε με τους περιφερειάρχες, είχε πει ακριβώς το ίδιο, δηλαδή ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να μείνει ανοιχτό το λιανεμπόριο στις κόκκινες, λόγω κορoναϊού, περιοχές.