Πα. Μαρ 29th, 2024

Eγκαίνια για την πλατεία Ομονοίας – Tο φαντασμαγορικό σιντριβάνι έκλεψε την παράσταση

Παραδόθηκε στους πολίτες η νέα πλατεία στην Ομόνοια με τον κόσμο να προσέρχεται για να δει από κοντά το φωταγωγημένο συντριβάνι.

Η πλατεία ανακατασκευάστηκε ριζικά και μετατράπηκε από απλό κόμβο σε σημείο αναφοράς για τον δήμο Αθηναίων. Η περιοχή πλέον είναι ομορφότερη και πιο αναβαθμισμένη. Το συντριβάνι της πλατείας ξεκίνησε να λειτουργεί και είναι ένα από τα μεγαλύτερα σε όγκο νερού συντριβάνια στην Ευρώπη.

Πρόκειται για μια όαση δροσιάς. Στα εγκαίνια βρέθηκε και ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Επιπλέον, ο δήμαρχος, νωρίτερα, ανήρτησε ένα βίντεο time-lapse που δείχνει την πλατεία από την έναρξη των εργασιών για την ανακατασκευή της μέχρι σήμερα, συνοδεύοντας το βίντεο με μια συγκινητική εξομολόγηση για τον πατέρα του Παύλο Μπασκογιάννη.

Αισθητή ήταν και η παρουσία της Δημοτικής Αστυνομίας, οι οποίες σύστηνε συνεχώς στους πολίτες να τηρούν τις απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας.

  

Ένα από τα μεγαλύτερα συντριβάνια στην Ευρώπη

Με την ευγενική προσφορά σημαντικών δωρητών η πλατεία Ομονοίας έχει πάλι το πανέμορφο τεράστιο σιντριβάνι -ένα από τα μεγαλύτερα σε όγκο νερού σε ολόκληρη την Ευρώπη- με διάμετρο 30 μέτρων που ο κεντρικός του πίδακας τινάζει το νερό σε ύψος ως και 20 μέτρα ενώ συνολικά διαθέτει 188 δέσμες νερού και 177 υποβρύχιους προβολείς που δημιουργούν μια πανδαισία φωτός και χρωμάτων», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σχετική ανακοίνωση του δήμου.

«Η Ομόνοια γίνεται παράλληλα και μία όαση δροσιάς καθώς σιντριβάνια τόσο μεγάλου μεγέθους μειώνουν την θερμοκρασία σε σημαντική ακτίνα ενώ η συνεχής ανακυκλοφορία του αφρισμένου νερού απορροφά τους ρύπους από την ατμόσφαιρα. Παράλληλα ο πρωτοποριακός σχεδιασμός του έγινε με τρόπο ώστε να λειτουργεί με εξαιρετικά μικρότερη ποσότητα νερού σε σχέση με τις συμβατικές κατασκευές μειώνοντας ακόμα περισσότερο το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα σε συνδυασμό και με την εξαιρετικά μικρή κατανάλωση ρεύματος με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Γύρω από το σιντριβάνι φυτεύτηκε γκαζόν και ολόκληρη η υπόλοιπη πλατεία, συνολικού εμβαδού 4,5 στρεμμάτων, καλύφθηκε με φιλικά στο περιβάλλον υλικά που ιδιαίτερα στην διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών χαμηλώνουν την θερμοκρασία. Σε λειτουργία μπαίνει επίσης ξανά, μετά από πολλά χρόνια και το σπουδαίο υδροκινητικής λειτουργίας γλυπτό του Γιώργου Ζογγολόπουλου.

Ο δήμος Αθηναίων υπογραμμίζει επίσης την «καθοριστική συμβολή μεγάλων και πολύ σημαντικών εταιριών και ιδρυμάτων» στην ριζική αυτή ανακατασκευή της πλατείας.