Πε. Μαρ 28th, 2024

Ο νέος στρατηγικός σχεδιασμός για τη Θεσσαλία του 2030

Αυτοματισμό ενεργειών, καλή συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών και απλοποιημένες, γρήγορες διαδικασίες σε όλα τα επίπεδα ζήτησε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός σε ευρεία σύσκεψη με θέμα το νέο στρατηγικό σχεδιασμό έργων και δράσεων της Περιφέρειας με χρονικό ορίζοντα το 2030 και τις προτάσεις που καταθέτει στα τέλη Φεβρουαρίου η Περιφέρεια Θεσσαλίας, για χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027.

«Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν είμαστε μια χαρωπή αδρανής διοίκηση. Είμαστε διαφορετικοί και το έχουμε αποδείξει» τόνισε ο Περιφερειάρχης, απευθυνόμενος στους επικεφαλής των υπηρεσιών. «Πετύχαμε στα δύσκολα και σας ευχαριστώ όλους για αυτό. Έχουμε τις καλύτερες υπηρεσίες. Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα σε δημοπρατήσεις. Αναλαμβάνουμε ευθύνες πολύ μεγαλύτερες από όσο μας αναλογεί. Δεν υπάρχει άλλη Περιφέρεια στη χώρα με τόσο πολλά και τόσο δύσκολα έργα: 6.000 έργα προϋπολογισμού 5,5 δις ευρώ. Έχουμε εμβληματικά έργα και μπορούμε να κάνουμε και άλλα, γιατί αυτό περιμένουν από μας και μας ζητούν οι πολίτες της Θεσσαλίας. Θέλουμε για διαφορετική Θεσσαλία, θέλουμε να πάμε ακόμα πιο ψηλά. Οι προσδοκίες για το μέλλον είναι ακόμη μεγαλύτερες. Έχουμε την εμπειρία, έχουμε την τεχνογνωσία, έχουμε οργώσει όλη τη Θεσσαλία, μπορούμε να δώσουμε πλήρη, ολοκληρωμένο διαφορετικό σχεδιασμό για την επόμενη δεκαετία, να προτείνουμε έργα και δράσεις συγχρονισμένα με την εποχή και να κάνουμε τη θεωρία πράξη».

Οι απαιτήσεις της νέας εποχής

Ο κ. Αγοραστός υπογράμμισε ακόμη ότι «στη νέα Προγραμματική Περίοδο, θα προχωρήσουν οι Περιφέρειες που έχουν ταχύτητα, σύστημα και στρατηγική. Πρέπει ακόμη, να προστατευτούμε από αναδυόμενους κινδύνους που έρχονται από φορείς υλοποίησης που δεν έχουν διαχειριστική επάρκεια και διοικητική ικανότητα. Έχουμε περισσότερες από 200 Προγραμματικές Συμβάσεις με Δήμους για υποστήριξη σε έργα και η ευθύνη μας είναι τεράστια» τόνισε ο Περιφερειάρχης, δίνοντας κατευθύνσεις για:

-Επιτάχυνση έργων που είναι σε εξέλιξη, ώστε « να είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά»

-Σταθερή, κοινή γραμμή και συνεργασία «για να προχωρήσουμε άμεσα σε αλλαγές που πρέπει να γίνουν και να βρίσκουμε έξυπνες λύσεις όπου υπάρχουν προβλήματα»

-Γρήγορες απαντήσεις, «η αργοπορία είναι ασφαλιστική δικλείδα των ανίκανων όχι δική μας» είπε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης και συμπλήρωσε: «Δουλεύουμε επιτελικά γιατί είμαστε λίγοι, αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα υποστελέχωσης με την κινητικότητα και συνεργαζόμαστε με όσους θέλουν να δουλέψουν».

5 πυλώνες και 17 στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης

Το νέο πλαίσιο προτάσεων που καταθέτει η Περιφέρεια Θεσσαλίας για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027, είναι πλήρως εναρμονισμένο με τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ και τους 5 πυλώνες ανάπτυξης για:

-μια πιο έξυπνη Ευρώπη (έργα καινοτομίας και έξυπνου οικονομικού μετασχηματισμού)

-πιο πράσινη Ευρώπη (μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας, πράσινες επενδύσεις και υποδομές, κυκλική οικονομία, αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής)

-πιο διασυνδεδεμένη Ευρώπη (υποδομές χερσαίες και θαλάσσιες, κινητικότητα, περιφερειακές διασυνδέσεις, έργα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας )

-πιο κοινωνική Ευρώπη ( σχολεία, ενεργητικές πολιτικές για ευπαθείς ομάδες, κοινωνικές δομές και δράσεις)

-μια Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες, μέσω της βιώσιμης, ολοκληρωμένης ανάπτυξης αστικών αγροτικών και παράκτιων περιοχών (Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις, Βιώσιμες Αστικές Αναπλάσεις, Natura, Διαδρομές Τουρισμού Πολιτισμού κλπ)

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν οι αντιπεριφερειάρχες ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυωδρίνη, Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Αθλητισμού και Δια Βίου Μάθησης Νίκος Λιούπας, ο εντεταλμένος σύμβουλος έργων Στέλιος Δημότσιος, ο γενικός διευθυντής της Περιφέρειας Κώστας Μέγας, η Προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής Μελίνα Σαραφίδου και υπηρεσιακά στελέχη από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλίας.