Τρ. Μαρ 19th, 2024

ΣΠΑΥ: 11 Δήμοι Μία Αποστολή – Δίνουμε το σύνθημα για την αναγέννηση του Υμηττού μας

Το σύνθημα για την Αναγέννηση του Υμηττού έδωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) και Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, παρουσία των Υπουργών Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκου, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Ηλιούπολης, ο πρόεδρος ανέλυσε τους 5 άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει την επόμενη διετία για την ανάπτυξη του Υμηττού, έχοντας ως πρωταρχικό στόχο την ανάδειξή του σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς και περιβαλλοντικής ανάπτυξης.

Οι 5 άξονες:

1. Θωράκιση Υμηττού

2. Ανάδειξη του Υμηττού σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς

3. Ανάπτυξη Περιβαλλοντικής συνείδησης

4. Έξυπνος Υμηττός

5. Πολιτική Προστασία και Εθελοντισμός

Ο κ. Κωνσταντάτος, έκανε ειδική αναφορά στην Επένδυση του Ελληνικού, καθώς ως πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Επένδυσης, έχει ήδη ξεκινήσει την εκπόνηση μελετών προκειμένου ο Υμηττός να συνδεθεί αρμονικά με το μεγαλύτερο πάρκο που θα δημιουργηθεί μέσα στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, ώστε ο επισκέπτης να μπορεί εύκολα να συνδυάσει μία δραστηριότητα στο βουνό με ένα περίπατο στο πάρκο και την παραλιακή ζώνη.

Στο πλαίσιο αυτό είπε πως “Ο Σ.Π.Α.Υ. στοχεύει να λειτουργήσει αθροιστικά μ’ έναν κοινό στρατηγικό σχεδιασμό συστρατεύοντας τις δυνάμεις των 11 δήμων, των αρμοδίων υπουργείων, των δασοπυροσβεστικων δυνάμενων καθώς και των εθελοντών”.

Ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Υ. υπογράμμισε το γεγονός πως το 10% του συνολικού Ελληνικού πληθυσμού ζει γύρω από το βουνό του Υμηττού, όμως η πλειοψηφία αυτών δεν το έχουν επισκεφθεί.

“Ο στρατηγικός σχεδιασμός του ΣΠΑΥ πέραν από τη σύγχρονη πυροπροστασία με μέσα όπως η τοποθέτηση θερμικών καμερών και υδροβόλων, είναι η άμεση αποκατάσταση καμμένων εκτάσεων, η δημιουργία βοτανικών πάρκων αναδεικνύοντας τα εκατοντάδες προστατευόμενα είδη που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή καθώς και πάρκων ψυχαγωγίας δίνοντας τη δυνατότητα στους κατοίκους της Αθήνας να επισκέπτονται την περιοχή”, τόνισε ο κ. Κωνσταντάτος.

Όπως σημείωσε “αυτό θα γίνει μέσα από τις πύλες εισόδου στο βουνό που θα λειτουργούν σε κάθε δήμο, οι οποίες θα παρέχουν προσβασιμότητα σε όλους, με ιδιαίτερη ευαισθησία στα άτομα με προβλήματα κινητικότητας”.

Ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Υ ανάδειξε ως χαρακτηριστικά των δυνατοτήτων των εξορμήσεων στον Υμηττού μεταξύ άλλων:

– 20 πεζοπορικές και περιπατητικές διαδρομές συνολικού μήκους 110χλμ.

– 7 ποδηλατικές διαδρομές 200 χλμ

– 2 διαδρομές ορεινού τρεξίματος απο την Παιανία ως την Γλυφάδα.

«Οι Αθηναίοι δεν πάνε στο βουνό, γι’ αυτό θα πάει ο Υμηττός στους Αθηναίους μέσω του σχεδιασμού του Σ.Π.Α.Υ.” κατέληξε ο κ. Κωνσταντάτος.

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος αφού συνεχάρη τον Πρόεδρο του ΣΠΑΥ για την ολοκληρωμένη παρουσίαση του Σχεδίου για τον Υμηττό έθεσε δύο βασικούς στόχους:

“Ο πρώτος στόχος είναι μέσα από συγκεκριμένα έργα αναβάθμισης που περιέγραψε ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Υ., με βάση τα οποία μπορούμε να πετύχουμε μια δραστική μεταβολή στον τρόπο ζωής, ώστε το βουνό να φιλοξενεί για περπάτημα πολλές χιλιάδες ανθρώπους”.

“Ο δεύτερος στόχος είναι η ανάπτυξη, η αναβάθμιση και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα στις γειτονιές των περιοχών, που συνορεύουν με τον Υμηττό, καθώς κάθε μία πύλη εισόδου στον ορεινό όγκο του βουνού, έχει συνέργειες με την τοπική αγορά”.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης εξήγγειλε Μνημόνιο Συνεργασίας για την Αναβάθμιση του Υμηττού, το οποίο θα υπογράψει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τους φορείς που εμπλέκονται στην προστασία του.

Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε πως “η δική μας ευθύνη είναι να διατηρήσουμε τη μοναδική βιοποικιλότητα και το φυσικό περιβάλλον του, να βελτιώσουμε την προσπελασιμότητά του – ώστε όλοι να μπορούμε να απολαύσουμε τα οφέλη της επαφής με τη φύση- και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές έναν πόλο πρασίνου και αναψυχής για τον οποίο θα είμαστε περήφανοι

O ΓΓ Πολιτικής Προστασίας και επίτιμος Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Υ. κ. Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε πως “ο Υμηττός δε μπορεί να είναι τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο από το κοινό μας σπίτι που οφείλουμε να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού’.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:

Οι Δήμαρχοι:

Γιώργος Χατζηδάκης, Αντιπρόεδρος Σ.Π.Α.Υ Δήμαρχος Ηλιούπολης

Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, Δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης

Άκης Κατωπόδης, Δήμαρχος Βύρωνα

Βασίλης Θώδας, Δήμαρχος Ζωγράφου

Χρήστος Βοσκόπουλος, Δήμαρχος Καισαριαννής

Δημήτρης Κιούσης, Δήμαρχος Κρωπίας

Ισίδωρος Μάδης, Δήμαρχος Παιανίας

Ηλίας Αποστολόπουλος, Δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού

Οι Βουλευτές:

Διονύσης Χατζηδάκης, Βουλευτής ΝΔ

Άννα Καραμανλή, Βουλευτής ΝΔ

Σοφία Βούλτεψη, Βουλευτής ΝΔ

Μπάμπης Παπαδημητρίου Βουλευτής ΝΔ

Βασίλης Σπανάκης Βουλευτής ΝΔ

Οι Γενικοί Γραμματείς της κυβέρνησης:

Ευθύμιος Μπακογιάννης Γ.Γ, Υπουργείου Περιβάλλοντος

Νίκος Χαρδαλιάς Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας

Κωνσταντίνος Αραβώσης Γ.Γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων

Μιχάλης Σταυριανουδάκης Γ.Γ. Εσωτερικών και Οργάνωσης

Τα μέλη του Δ.Σ. Σ.Π.Α.Υ.

Παναγιώτης Σωτηρόπουλος, Δήμητρα Σουλτόγλου, Χρήστος Γώγος, Δημήτρης Τσαμπίρας, Γιάννης Σκάλτσας, Στέλιος Θεοδοσόπουλος, Βασίλης Κρητικός, Λάμπρος Γούμενος, Παναγιώτης Αγγελόπουλος, Σταυρούλα Γεωργίου, Χρήστος Καλαρρύτης, Εμμανουήλ Κιτσέλλης, Θεόδωρος Γρίβας.

Τέλος, έδωσαν το παρόν η Δήμητρα Νάνου Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Αττικής, Βλάσσης Σιώμος, Αντιδήμαρχος Πεντέλης και Πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού, Νίκος Ρέππας Δασάρχης Πεντέλης καθώς και εκπρόσωποι Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, εθελοντικών ομάδων και φορέων.