Κυ. Ιούλ 21st, 2024

Νέο κύμα κακοκαιρίας την Κυριακή – Σε επαγρύπνιση η Περιφέρεια Αττικής

Με εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλης και η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα και παράλληλα πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες για τον καλύτερο συντονισμό και σχεδιασμό, με στόχο την αποφυγή και καλύτερη αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων από την επικείμενη κακοκαιρία, που αναμένεται να πλήξει την Αττική από το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής, σύμφωνα με την ΕΜΥ.

Ειδικότερα έχει τεθεί σε επιφυλακή όλος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας με εκχιονιστικά μηχανήματα για την περίπτωση ανάγκης διάνοιξης δρόμων που είναι στην αρμοδιότητά της και μηχανήματα άμεσης επέμβασης, με έμφαση σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας.

Επιστολή Περιφερειάρχη Αττικής προς τους Δήμους

Παράλληλα ο Περιφερειάρχης Αττικής με επιστολή που απέστειλε προς τους 66 Δήμους της Αττικής τους καλεί, «με στόχο την καλύτερη προστασία, αλλά και την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών» να προχωρήσουν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα, όπως:

Να βρίσκονται σε ετοιμότητα τα μηχανήματα και το προσωπικό που μπορούν να επιχειρήσουν για δράσεις αποχιονισμού στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητάς τους.
Να διασφαλιστεί επαρκής ποσότητα αντιπαγετικού άλατος.

Να διατεθούν θερμαινόμενοι χώροι για πολίτες που έχουν ανάγκη.

Να υπάρξει μέριμνα για την ετοιμότητα των τμημάτων πολιτικής προστασίας, καθώς και των τυχόν εθελοντικών ομάδων των Δήμων που θα μπορούσαν να συνδράμουν.

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνεται στην επιστολή, η Περιφέρεια Αττικής η οποία ήδη βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, εφόσον απαιτηθεί, θα συνδράμει στο έργο των Δήμων, όπου είναι εφικτό και με βάση την έκταση των φαινομένων, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Σε 24ωρη επαγρύπνηση η Περιφέρεια για τη διάνοιξη δρόμων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της

Επισημαίνεται ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει στην αρμοδιότητά της την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας μέχρι το ύψος της Μεταμόρφωσης και την Αθηνών – Κορίνθου μέχρι το ύψος της Μάνδρας. Τα τμήματα των Εθνικών Οδών από το ανωτέρω όρια και μετά ανήκουν στις εταιρείες – κοινοπραξίες στις οποίες έχει γίνει παραχώρηση και σε αυτές ανήκει η αρμοδιότητα δράσεων αποχιονισμού.

Επίσης για το δημοτικό οδικό δίκτυο σχετική αρμοδιότητα ενεργειών αποχιονισμού έχει ο οικείος Δήμος ο οποίος οφείλει να έχει προετοιμαστεί κατάλληλα (με προμήθεια άλατος, συντήρηση ίδιων μέσων αποχιονισμού, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί σε περιπτώσεις εκτάκτων καταστάσεων). Ωστόσο σε περίπτωση αδυναμίας διάνοιξης όλων των δρόμων του δημοτικού οδικού δικτύου, η Περιφέρεια Αττικής κατόπιν σχετικού αιτήματος του Δήμου, συνδράμει με δικά της μηχανήματα, όπως έγινε πρόσφατα στο Δήμο Βιλίων, καθώς προτεραιότητα είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη.

Η Περιφέρεια Αττικής όλο το τελευταίο διάστημα που η Αττική πλήττεται από την κακοκαιρία, βρίσκεται σε 24ωρη επαγρύπνηση, έθεσε σε πλήρη κινητοποίηση όλο τον διαθέσιμο μηχανισμό της (από μηχανήματα της Περιφέρειας και των εργολαβιών αποχιονισμού) και ενέργησε άμεσα προκειμένου να διατηρήσει ανοικτές βασικές κεντρικές αρτηρίες στις περιοχές που επλήγησαν συνδράμοντας παράλληλα και τους υπόλοιπους φορείς στο έργο τους, όπως έγινε στην περίπτωση της Εθνικής Οδού Αθηνών- Λαμίας μετά το Καπανδρίτι, όπου αν και εκτός αρμοδιότητάς της, συνέβαλε με δικά της μηχανήματα στην αποκατάσταση της κυκλοφορίας η οποία είχε διακοπεί.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής επισημαίνει σχετικά:

«Η Περιφέρεια Αττικής είναι συνεχώς παρούσα, δίπλα στους πολίτες με στόχο την προστασία τους και την άμεση εξυπηρέτησή τους. Θέλω να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες της πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Αττικής για την ετοιμότητα, αλλά και την αποτελεσματικότητα που επιδεικνύουν, σε 24ωρη βάση, σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Παραμένουμε σε συνεχή επιφυλακή και επαγρύπνηση προκειμένου να παρέμβουμε όπου απαιτείται με στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών».

Συστάσεις προς τους πολίτες για την καλύτερη προστασία τους

Η Περιφέρεια Αττικής συνιστά στους πολίτες να είναι προσεκτικοί, αποφεύγοντας ενέργειες που εκθέτουν σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα και να παρακολουθούν τα τακτικά δελτία πρόγνωσης της ΕΜΥ.

Ειδικότερα:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:
Να ενημερώνονται για τις προγνώσεις που αφορούν την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων.

Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.

Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα.

Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους.

Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.

Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζοί:
Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.

Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού).