Πα. Απρ 19th, 2024

Ζέρβας: Ανάπλαση της πλατείας Διοικητηρίου εντός τετραετίας

Η ανάπλαση της ιστορικής πλατείας του Διοικητηρίου βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης που είχε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, με τον πρόεδρο και τα μέλη του Συλλόγου Φίλων Πλατείας Διοικητηρίου.

Το «ξεπάγωμα» του έργου είναι στις προτεραιότητες της διοίκησης Ζέρβα και ήδη εντάχθηκε στο Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου Θεσσαλονίκης για το 2020 η ανάθεση μελέτης, με προϋπολογισμό 450.000 ευρώ. Όπως είπε ο δήμαρχος, ξεκινάει μια μελέτη από την αρχή «για την ανάδειξη των σημαντικών αρχαιοτήτων και την κατασκευή μιας πλατείας που προσομοιάζει με εκείνη που έχουμε όλοι στο μυαλό μας. Δυστυχώς ότι έγινε μέχρι τώρα δεν μας καλύπτει και δεν τελεσφόρησε».

Ο κ.Ζέρβας, αναφέρθηκε στο πολύπαθο έργο λέγοντας πως «δυστυχώς από το 1990 η πλατεία είναι ένα κουφάρι. Εμείς μεγαλώσαμε εδώ, παίξαμε ποδόσφαιρο εδώ, ερωτευτήκαμε εδώ. Θα πάμε με γοργό βηματισμό για να ενταχθεί η πλατεία σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και αν είναι δυνατόν να την εγκαινιάσουμε σε αυτή την τετραετία».

Η πλατεία Διοικητηρίου, γνωστή και ως «Λευκά Μάρμαρα», κατασκευάστηκε το 1937, βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το κτίριο του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, και ο χώρος αποτέλεσε στέκι συνάντησης για νέους και αθλητές. Στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 αποφασίστηκε να κατασκευαστεί υπόγειο πάρκινγκ αλλά στο χώρο βρέθηκαν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα και από τότε οι όποιες προσπάθειες για ανάπλαση «πάγωσαν».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Πλατείας Διοικητηρίου και πρόεδρος της ΔΕΘ – Helexpo, Τάσος Τζήκας, έκανε λόγο για «τραύμα στο κέντρο της πόλης» την τελευταία τριακονταετία και χαιρέτισε «την αποφασιστικότητα του δημάρχου να ξεκινήσει επιτέλους μια νέα διαδικασία για τη δημιουργία της πλατείας Διοικητηρίου. Σαν Σύλλογος Φίλων θα είμαστε δίπλα στον δήμο για να υλοποιηθεί το όραμα για όλους εμάς που ζήσαμε εδώ και για όσους ξέρουν την πλατεία».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα αξιοποίησης του χώρου λέγοντας «στην κυριολεξία είναι σε άσχημη κατάσταση». Εξέφρασε δε την αισιοδοξία πως η προσπάθεια της δημοτικής αρχής για ανάπλαση θα ξεκινήσει το 2020 και θα αξιοποιηθεί η πλατεία σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.