Πα. Απρ 19th, 2024

«Μάχη» ανάμεσα σε δύο «γαλάζιους» στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη

Η πιο αμφίρροπη κάλπη είναι μέχρι στιγμής η μεγαλύτερη πληθυσμιακά, δηλαδή αυτή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Τα προγνωστικά επιβεβαιώθηκαν ως προς την πρώτη Κυριακή, καθόσον η “Νέα Περιφερειακή Σύνθεση” του Χρήστου Μέτιου θα βρεθεί στον δεύτερο γύρο μαζί με την “Περιφερειακή Σύνθεση” του Χριστόδουλου Τοψίδη.

Συμμετοχή και τα τελευταία αποτελέσματα

Στην κάλπη της ΠΑΜ-Θ από τους 618.572 εγγεγραμμένους ψήφισαν οι 330.000, με την συμμετοχή να διαμορφώνεται στο 53,5%. Συνεπώς, απείχαν από την εκλογική διαδικασία το 46,65% των ψηφοφόρων, ήτοι 288.572 σε απόλυτο αριθμό. Έγκυρα ήταν τα 297.885 ψηφοδέλτια, άκυρα τα 18.833 και λευκά τα 13.282. Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές η ενσωμάτωση αφορά σε 1.375 από τα 1.478 εκλογικά κέντρα της ΠΑΜ-Θ, άρα έχουμε ένα πολύ ασφαλές ποσό.

Έτσι, η “Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση” του Χρήστου Μέτιου λαμβάνει 34,10% και 17 έδρες, η “Περιφερειακή Σύνθεση” του Χριστόδουλου Τοψίδη λαμβάνει 30,50% και 15 ή 16 έδρες, η “Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία” του Κώστα Κατσιμίγα 12,85% και 6 ή 7 έδρες, η “Περιφέρεια σε Δράση” του Κωστή Σιμιτσή 10,90% και 5 έδρες, η “Λαϊκή Συσπείρωση” του Δημήτρη Παπατολίδη 5,15% και 3 έδρες, η “Πατριωτική Αυγή” του Ελευθέριου Νικολαΐδη 3,70% και 2 έδρες, η “ΑΝΤΑΡΣΥΑ” του Θεόδωρου Περεντίδη 1,47% και 1 έδρα, η “Αδέσμευτη Αναπτυξιακή Ανασυγκρότηση” του Ανδρέα Καραγιώργη 1,42% και 1 έδρα. Όσον αφορά στο τι ψήφισε η Π.Ε. Ροδόπης, ο Χρήστος Μέτιος αγγίζει το 36%, ο Χριστόδουλος Τοψίδης κινείται στο 28,50%, ο Κώστας Κατσιμίγας στο 19%, ο Κωστής Σιμιτσής στο 7,00%, ο Δημήτρης Παπατολίδης στο 3,65%, ο Ελευθέριος Νικολαΐδης στο 3,30%, ο Ανδρέας Καραγιώργης στο 1,42%, ο Θεόδωρος Περεντίδης στο 1,23%.

Γαλάζια κούρσα δύο αντρών

Σε κούρσα δύο αντρών αποδεικνύεται η διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ. Ο Χρήστος Μέτιος επίσημος υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας και ο Χριστόδουλος Τοψίδης ο γαλάζιος αντάρτης ο οποίος όμως στο ψηφοδέλτιό του έχει υποψηφίους κι από άλλους χώρους, αναμετρώνται στην β’ Κυριακή με κάθε ενδεχόμενο να παραμένει ανοιχτό, δεδομένου ότι η διαφορά δεν είναι μεγάλη μεταξύ των δύο παρατάξεων. Από τη μία ο Χρήστος Μέτιος ελπίζει …σε μεγάλη αποχή των αριστερών/κεντροαριστερών σχημάτων της Περιφέρειας κι όχι στροφή τους προς τον κο Τοψίδη, ενώ επίσης ελπίζει σε ακόμη μεγαλύτερη συσπείρωση του χώρου της δεξιάς. Από την άλλη ο Χριστόδουλος Τοψίδης ελπίζει κυρίως στην προσέλκυση των ψηφοφόρων του Κωστή Σιμιτσή (χρίσμα Κινήματος Αλλαγής) και Κώστα Κατσιμίγα (ανεξάρτητη υποψηφιότητα και στήριξη από τον ΣΥΡΙΖΑ). Με δεδομένο όμως ότι και οι δύο υποψήφιοι περιφερειάρχες έρχονται από τον χώρο της δεξιάς και τα ποσοστά που συγκέντρωσαν στον πρώτο γύρο απέχουν πολύ από το 50%, κάθε ενδεχόμενο παραμένει ανοιχτό, όπως κι αυτό της υψηλής αποχής. Άξιο αναφοράς είναι επίσης, ότι καμία παράταξη δεν έχει αυτοδυναμία, λόγω της απλής αναλογικής. Έτσι, ακόμη και οι 17 διαφαινόμενες έδρες της “Νέας Περιφερειακής Σύνθεσης” υπολείπονται κατά 9 από την πλειοψηφία.

Μόνο δύο επίσημες ανακοινώσεις

Στον απόηχο των αποτελεσμάτων, και μέχρι τις 6 το απόγευμα της Δευτέρας, μόνο δύο επικεφαλής πήραν δημόσια θέση.

Πρώτον, ο Χρήστος Μέτιος ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους και όσους προσήλθαν στις κάλπες και δήλωσε “το πρώτο βήμα έγινε. Πετύχαμε μια σπουδαία νίκη. Η Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση είναι η μεγαλύτερη παράταξη στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη”, και απηύθυνε το κάλεσμα: “Την ερχόμενη Κυριακή θα κληθούμε ως κοινωνία και ως πολίτες να επιλέξουμε Περιφερειάρχη, τον άνθρωπο που θα έχει την ευθύνη της αναπτυξιακής προσπάθειας που χρειάζεται ο τόπος μας. Σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο δε χωρούν πειραματισμοί. Ο Περιφερειάρχης οφείλει να έχει εμπειρία, γνώση και πρόγραμμα. Να μπορεί να διοικεί και να παίρνει δύσκολες αποφάσεις”.

Δεύτερον, ο Κωστής Σιμιτσής, ο οποίος δεν έκρυψε ότι “οι συντηρητικές δυνάμεις έχουν σχηματίσει μια διακριτή πλειοψηφία”. “Ήδη έχουν προκύψει οι συσχετισμοί του επόμενου Περιφερειακού Συμβουλίου και βάσει αυτών οφείλουμε όλοι να ετοιμαστούμε για τη νέα εποχή στο δεύτερο βαθμό Αυτοδιοίκησης”, πρόσθεσε, ενώ κατέθεσε κατόπιν ένα σχόλιο που μπορεί να λάβει πολλές ερμηνείες, το εξής: “Απομένει μόνο η ετυμηγορία του εκλογικού Σώματος για το νέο περιφερειάρχη κι ακολουθεί μια περίοδος σκληρής δουλειάς για όλους. Ο συνδυασμός μας «Περιφέρεια σε Δράση» είναι έτοιμος να συμβάλλει ώστε να ανοίξει μια νέα, εποικοδομητική περίοδος κατά την οποία η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη θα δει καλύτερες μέρες, με τις πολιτικές δυνάμεις ενωμένες κι έτοιμες να προσφέρουν μέσα από διαδικασίες πολιτικών συνθέσεων και συναινέσεων”.

Πηγή: www.xronos.gr