ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεόδωρος Σκυλακάκης: Προανήγγειλε νέα πολεοδομική μεταρρύθμιση με αλλαγές στις χρήσεις γης στα ΤΠΣ

Στο ετήσιο Συνέδριο της ΚΕΔΕ, που πραγματοποιήθηκε από τις 7 έως τις 9 Νοεμβρίου στην Ρόδο, μίλησε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Δείτε όλα όσα αποφάσισαν οι δήμαρχοι στη Ρόδο και το παρασκήνιο του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, εδώ.

Ο υπουργός, κατά την ομιλία του, προανήγγειλε νέα πολεοδομική μεταρρύθμιση που θα εισάγει την έννοια της «ευελιξίας» και θα προβλέπει την πραγματοποίηση αναγκαίων έργων υποδομών και δικτύων σε μη αστικές περιοχές, ώστε μέσω του νέου πολεοδομικού σχεδιασμού των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) να καλύπτεται η φέρουσα ικανότητά τους για οικιστικές επεκτάσεις, στρατηγικές επενδύσεις και άλλες χρήσεις γης.

Όπως εξήγησε ο κ. Σκυλακάκης «εκτός από τις χρήσεις γης για τις οποίες είμαστε έτοιμοι να πούμε ότι μπορεί να υπάρχουν σε μία περιοχή, θα εισηγηθώ στο Υπουργικό Συμβούλιο, να βάλουμε και χρήσεις γης, υπό προϋποθέσεις πραγματοποίησης των αναγκαίων έργων που τις καθιστούν εφικτές, με βάση τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ)».

Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Σκυλακάκη, πρόκειται για μία μεταρρύθμιση – πρόνοια για την αναπτυξιακή προοπτική περιοχών της χώρας, οι οποίες σήμερα περιορίζονται από συγκεκριμένες χρήσεις γης, διότι ελλείψει βασικών έργων υποδομών (π.χ. ύδρευσης, αποχέτευσης, ενέργειας, αφαλάτωσης, οδοποιίας, κ.λπ.) η φέρουσα ικανότητα είναι περιοριστική.

Ζήτησε τη συνεργασία των Δήμων για την υλοποίησή της και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα μπορέσει να λύσει πάρα πολλά προβλήματα, όταν θα κληθούν τόσο η κυβέρνηση όσο και οι Δήμοι να πάρουν αποφάσεις για την επιλογή περιοχών σε σχέση με τις χρήσεις γης. Και αυτό, διότι μετά, όταν θα γίνουν τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, η πιθανότητα αλλαγής τους ή ο χρόνος αλλαγής τους, θα είναι πολύ πιο δύσκολος.

Τελευταία άρθρα

Τήνος: Επαναλειτουργία του ΚΕΠ Πανόρμου με μόνιμο υπάλληλο

Η υπηρεσία τίθεται πλέον ξανά σε καθημερινή βάση στη διάθεση του κοινού, πλήρως στελεχωμένη και…

24 λεπτά ago

Άνω κάτω πάλι η Δημοτική Αρχή στο Ναύπλιο

Παραιτήθηκαν 3 Αντιδήμαρχοι: Παναγιωτακοπούλου, Ξύδη, Φραγκιουδάκης. Στη διαγραφή τους προχωρά ο Δήμαρχος.

37 λεπτά ago

Αυτοψία σε έργα στην Ηλεία πραγματοποίησε ο Νεκτάριος Φαρμάκης

Η επίσκεψη είχε και «στάση» στα Λαστέικα, όπου έχει διαμορφωθεί και αποδοθεί στους πολίτες ένας…

1 ώρα ago

Ο Δήμος Αμοργού εγκαινιάζει τις Μονάδες Αφαλάτωσης Καταπόλων

Ενισχύεται η υδροδότηση της Αμοργού και βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων.

2 ώρες ago

Θεσσαλονίκη: Μουσική εκδήλωση για την επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας

Είναι αφιερωμένη στη συμπλήρωση 52 ετών από την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

3 ώρες ago

Λάζαρος Κυρίζογλου: Το κράτος να πάψει να φορτώνει το «μουτζούρη» στους Δήμους

Στην αντεπίθεση κατά των όσω ακούστηκαν για τις βαθμολογίες που συγκέντρωσαν οι δήμοι σε όλη…

3 ώρες ago