Πα. Μαρ 29th, 2024

Μηταράκης: Θα ζητήσω αναβολή της συνάντησης με τους δημάρχους

Αναβολή της της συνάντησης με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου που διαμαρτύρονται για την επίταξη χώρων για τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης προσφύγων και μεταναστών, αναμένεται να ζητήσει ο κ. Νότης Μηταράκης, καθώς όπως αποκάλυψε «υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ τους».

Μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα», ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, τόνισε ότι το μέτρο της επίταξης με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, αποτελεί μέτρο έκτακτης ανάγκης, καθώς μετά από τα γεγονότα και τα επεισόδια στη Μόρια η κατάσταση έπρεπε να αντιμετωπιστεί και να εκτονωθεί. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν αιφνιδιάσαμε κανέναν, ακολουθούμε και υλοποιούμε όσα είχαμε πει προεκλογικά».

Όπως δήλωσε ο Υπουργός, προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η μείωση των προσφυγικών ροών και για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχουν κλειστά κέντρα κράτησης. «Αν δεν προχωρούσαμε στην επίταξη, θα χάναμε ακόμη έξι μήνες και δεν θα προλαβαίναμε να κάνουμε τίποτα μέχρι το τέλος του έτους», είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, από τον Ιούλιο έχουν φύγει από τα νησιά του Αιγαίου 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ αυτή τη στιγμή στα νησιά υπάρχουν συνολικά 40.000 άνθρωποι. Με δεδομένο λοιπόν ότι τα κλειστά κέντρα κράτησης θα έχουν δυναμικότητα 20.000 κλινών, θα πρέπει να φύγουν από τα νησιά επιπλέον 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι είτε θα επιστραφούν στην Τουρκία, είτε θα κατευθυνθούν στην ενδοχώρα.

Σε ότι αφορά τα κλειστά κέντρα κράτησης, θα κρατούνται σύμφωνα με τον Υπουργό όλοι οι νεοαφιχθέντες για 25 μέρες, όπως προβλέπεται από το νόμο και στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα σε αυτές τις 25 μέρες να έχει εκδοθεί και η απόφαση για τη χορήγηση ασύλου ή όχι.

Σε ότι αφορά τις συνθήκες παραμονής σε αυτά, ο κ. Μηταράκης είπε ότι κάποιοι θα μπορούν να βγαίνουν έξω το μεσημέρι και το απόγευμα με σχετική άδεια, αλλά το βράδυ τα κέντρα θα είναι κλειστά, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα παραβατικότητας.

Αντιδρούν για τις κλειστές δομές σε Λέσβο και Χίο

Τη διαφωνία τους για την απόφαση της κυβέρνησης να επιτάξει χώρους προκειμένου να δημιουργήσει ελεγχόμενες κλειστές δομές που θα φιλοξενηθούν πρόσφυγες και μετανάστες για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, επαναβεβαίωσαν τα δημοτικά συμβούλια της δυτικής Λέσβου και της Χίου.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από χθες η ανακοίνωση της κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία εξέδωσε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία εξουσιοδοτεί το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να επιτάσσει για λόγους δημοσίου συμφέροντος, απαραίτητα ακίνητα και εκτάσεις για τη δημιουργία ελεγχόμενων κλειστών δομών προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.
Ο δήμαρχος δυτικής Λέσβου έκανε λόγο για «αιφνιδιαστική» και «απαράδεκτη» απόφαση, ενώ στη Χίο ο αντιπεριφερειάρχης Παντελής Μπουγδάνος τόνισε ότι «τα νησιά μας δεν θα είναι οι αβύθιστες φυλακές της Ευρώπης».