Τους βασικούς άξονες των πολιτικών της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και της στήριξης της πρωτογενούς παραγωγής παρουσίασε ο Δημήτρης Κουρέτας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για τον απολογισμό της περσινής χρονιάς για το νομό Λάρισας.

Όπως σημείωσε ο περιφερειάρχης: «Η πολιτική προστασία με έμφαση στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η κοινωνική προστασία με επίκεντρο τις ευάλωτες ομάδες και η γεωργική ανάπτυξη είναι οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους βαδίζουμε, με σχέδιο και πρόγραμμα. Έπρεπε να αντιμετωπίσουμε τα απόνερα του Ντάνιελ και τις συνεχείς κρίσεις και τα πήγαμε καλά, γιατί υπήρχε σχεδιασμός, τον οποίο και παρουσιάζω αναλυτικά.

Η σημερινή εκδήλωση, δεν γίνεται για επινίκια, αλλά γιατί θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι και ζητούμε από τους πολίτες να μας υποδείξουν τι άλλο πρέπει να κάνουμε».

Από το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, όπου πραγματοποιήθηκε η εκκδήλωση απολογισμού του πρώτου έτους της Περιφερειακής Διοίκησης, ο Δ. Κουρέτας σημείωσε ότι η Περιφέρεια αναμένει τα έργα αποκατάστασης των ζημιών από τον Daniel από την κυβέρνηση, ενώ διεκδικεί και τις σχετικές αρμοδιότητες που της αφαιρέθηκαν από την Πολιτεία.

Επίσης, αναφερόμενος στο όραμα της περιφερειακής Αρχής είπε: «Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τα ηνία της Περιφέρειας θέσαμε τις βάσεις για μία ανθεκτική Θεσσαλία, απέναντι κυρίως στις φυσικές καταστροφές, δημιουργήσαμε ένα βιώσιμο περιβάλλον για να νιώσει ο πολίτης ασφαλής. Βασική μας προτεραιότητα ήταν και παραμένει η Πολιτική Προστασία και η στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Αλλάξαμε το μοντέλο διοίκησης, προσδώσαμε  ταυτότητα στη Θεσσαλία και βάση αυτής, προτεραιοποιήσαμε την αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και του προγράμματος «Θεσσαλία 2021-27».

Τέλος, ο περιφερειάρχης παρουσίασε το σχέδιο Πολιτικής Προστασίας και το πρώτο Κέντρο Πολιτικής Προστασίας που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα και εγκαινιάστηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με βασικό σκοπό την εκτίμηση κίνδυνου και το σχεδιασμό πρόληψης και αντιμετώπισης κρίσεων.

«Συνολικά τα πεδία παρέμβασης μας είναι η αντιπλημμυρική προστασία, το υδατικό πρόβλημα και η διαχείριση των υδάτινων πόρων, η αύξηση της προστιθέμενης αξίας στη γεωργική παραγωγή, η προστασία του περιβάλλοντος και η θεσμική ενδυνάμωση και πολυεπίπεδη διακυβέρνηση» επεσήμανε ο Δ. Κουρέτας.