Πα. Μαρ 29th, 2024

Συνάντηση Παυλόπουλου – Αγοραστού: Κλιματική αλλαγή και υποβρύχια μουσεία στο επίκεντρο

Το επίκαιρο σε παγκόσμιο επίπεδο, θέμα των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή κυριάρχησε στη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός με τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Ο κ. Αγοραστός τόνισε ότι «το μέγα πρόβλημα της εποχής μας είναι βιολογικό και απαιτεί την ηθική αφύπνιση του λαού», ενώ ενημερώθηκε για τις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει προς αυτή την κατεύθυνση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν η ανασύσταση της Λίμνης Κάρλα, του μεγαλύτερου έργου κλιματικής αλλαγής στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αλλά και το έργο της μεταφοράς νερού από τον Αχελώο στη Θεσσαλία. «Πρόκειται» ενημέρωσε ο κ. Αγοραστός τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «για ένα έργο αντίστασης στην κλιματική αλλαγή που δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να παράξει ηλεκτρική ενέργεια από το νερό αλλά και να αυξήσει τη αγροτική παραγωγή της».

Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο για τη διαχρονική στήριξή του σε κρίσιμα θέματα που απασχόλησαν τις Περιφέρειες. Μεταξύ αυτών η αλλαγή της αρχιτεκτονικής χρηματοδότησης των έργων του ΕΣΠΑ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2015 που επέτρεψε την ομαλή συνέχιση των έργων στη χώρα, καθώς και η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος το 2016.

Ο κ. Αγοραστός ευχαρίστησε επίσης τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας που θέτει υπό την αιγίδα του το Διεθνές Συνέδριο για τα Υποβρύχια Μουσεία και τα Καταδυτικά Πάρκα «Dive in blue Growth» στην Αθήνα. Το συνέδριο διοργανώνεται από το πρόγραμμα ευρωπαϊκής συνεργασίας BlueMed στο οποίο επικεφαλής εταίρος είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας και τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η διεθνής συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 16 Οκτωβρίου στο Μουσείο της Ακρόπολης. Στόχος είναι η προβολή και ανάδειξη των Επισκέψιμων Ενάλιων Χώρων Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, πεδίο στο οποίο η Περιφέρεια Θεσσαλίας πρωτοπορεί, σε πανελλαδικό επίπεδο με τη δημιουργία των πρώτων επισκέψιμων υποβρυχίων μουσείων στη χώρα.

Ο κ. Αγοραστός ευχαρίστησε ακόμη τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος έθεσε υπό την αιγίδα του τις εκδηλώσεις «Ιπποκράτης – Η Αέναη επιστροφή» για την ανάδειξη της Λάρισας ως «Ιπποκρατικής» πόλης. Ο κ. Αγοραστός πρόκειται να επισκεφτεί εκ νέου το Προεδρικό Μέγαρο το προσεχές διάστημα.