Τρ. Απρ 23rd, 2024

Φάνης Σπανός στα Παραπολιτικά 90,1 για αντιπλημμυρικά έργα στην Εύβοια: Έχουμε πάρα πολύ δουλειά ακόμη μπροστά μας

Για τα αντιπλημμυρικά έργα στην Εύβοια μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για δύο ειδών έργα.

«Τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα είναι δύο ειδών, είναι αυτά που γίνονται κάτω στις πεδινές κοίτες που τα υλοποιεί η Περιφέρεια και αυτά που είναι πάνω στο βουνό, είτε για τις ορεινές κοίτες είτε για τη διάβρωση του βουνού, τα οποία τα υλοποιούν τα Δασαρχεία. Το μεν κομμάτι της Περιφέρειας ξεκίνησε με τους καθαρισμούς που είναι το πρώτο και γρήγορο είδος αντιπλημμυρικού έργου και τα οποία ξεκινήσανε από τις 20 Αυγούστου και είχαν γίνει σε ένα πάρα πολύ υψηλό βαθμό, χωρίς ωστόσο αυτά να συνιστούν την οριστική αντιπλημμυρική θωράκιση η οποία θέλει πιο μεγάλα έργα με ειδικές μελέτες», εξήγησε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας.

«Μάλιστα είδα και μια δήλωση του προέδρου του ΤΕΕ που εξηγεί το προφανές ότι έργα στρατηγικής αντιπλημμυρικής θωράκισης υπό το πρίσμα τόσο μεγάλων νέων δεδομένων όπως είναι τα εκατοντάδες καμένα στρέμματα, δεν γίνονται σε 50 ημέρες», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Επιλέξαμε να συνδυάσουμε το σχεδιασμό των πιο μεγάλων έργων με τις άμεσες καταδρομικές ενέργειες, αυτές που μπορούν να γίνουν χωρίς μελέτες κατευθείαν στο πεδίο. Τα έργα καθαρισμού στις πεδινές κοίτες σε 31 χωριά είχαν ξεκινήσει από τις 20-21 Αυγούστου και ήταν σε ένα πάρα πολύ ώριμο σημείο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σπανός.

«Τα αντιδιαβρωτικά τα οποία στην ευθύνη των δασαρχείων είναι έργα πιο σύνθετα από έναν καθαρισμό που κάνουμε εμείς. Αν δείτε παλιότερες περιστάσεις μπορεί να δασαρχεία να κάνανε ένα και δύο χρόνια να δώσουν μελέτη για να ξεκινήσουν αυτά. Εδώ τα Δασαρχεία και ειδικά το Δασαρχείο Λίμνης έκανε μια πολύ γρήγορη δουλειά σε περίπου ενάμιση μήνα μετά τη φωτιά είχε τις πρώτες μελέτες έτοιμες και ξεκίνησαν τα αντιδιαβρωτικά έργα μέσα στο βουνό τα οποία βεβαίως είναι ακόμα σε ένα πρώιμο στάδιο», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Άρα λοιπόν στα δικά μας μάτια έχουμε πάρα πολύ δουλειά ακόμη μπροστά μας ωστόσο και το λέω και για έναν φορέα που δεν είναι δικής μου ευθύνης όπως είναι το δασαρχείο, δεν μπορούμε να πούμε ότι έχει χαθεί χρόνος. Δυστυχώς και το είπαμε από την πρώτη στιγμή στους συμπολίτες μας, είναι μια άσκηση στην οποία υπάρχει και το στοιχείο του τα έργα χρόνου και της πιθανότητας», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν καταστραφεί τα έργα που ήδη έχουν γίνει από τις πρόσφατες πλημμύρες, ο κ. Σπανός απάντησε: «Στα σημεία που κατέβηκε το βουνό προφανώς οι καθαρισμοί θα πρέπει να γίνουν εκ νέου. Για τα κορμοδέματα δεν έχω συγκεκριμένη εικόνα αν σε κάποια σημεία καταστράφηκαν από το πλημμυρικό φαινόμενο γιατί έχει να κάνει και το αν στα σημεία που είχαν προλάβει να δουλέψουν τα δασαρχεία ήταν εκείνα στα οποία κατέβηκε και το πολύ νερό».