Μήνυμα για τη διατήρηση των Περιφερειακών Προγραμμάτων Συνοχής»
Μήνυμα- προειδοποίηση για τη διατήρηση των Περιφερειακών Προγραμμάτων, και την αποτροπή της κεντρικοποίησής τους, προκειμένου να μη οξυνθούν οι διαπεριφερειακές ανισότητες, έστειλε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, ο Φάνης Σπανός κατά την συνεδρίαση της 5ης Συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Περιφερειακού Προγράμματος «Στερεά Ελλάδα 2021-2027», που πραγματοποιήθηκε στη Χαλκίδα, παρουσία εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης και κοινωνικόοικονομικών φορέων, αναφέρθηκε στα έργα και τις δράσεις που υλοποιούνται μέσω του προγράμματος «ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ 2021 – 2027».
Όπως διαπιστώθηκε:
Έχει εξειδικευθεί ήδη περίπου το 98% του προϋπολογισμού.
Έχουν εκδοθεί προσκλήσεις για την υποβολή έργων και δράσεων, συνολικού ύψους 373 εκατ. ευρώ, ποσοστό 87,5 %.
Οι εντάξεις έργων ανέρχονται ήδη στο 62,4%.
Οι συμβασιοποιήσεις έργων ανέρχονται σε 150.367.573 ευρώ, ποσοστό 35,3%.
Έως το τέλος του 2026, οι προσκλήσεις θα ξεπεράσουν τα 426 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας το 100% του προϋπολογισμού.
Εκτός από τους θετικούς ποσοτικούς δείκτες, διαπιστώθηκε και τονίστηκε ότι:
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η αξιολόγηση και εντάχθηκαν υψηλής προτεραιότητας έργα, όπως η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου Κύνου Λιβανατών Φθιώτιδας, η ανάδειξη παλαιοχριστιανικής Βασιλικής Αγ. Λεωνίδη Κλαυσίου Ευρυτανίας, η ενοποίηση μνημείων αρχαιολογικού χώρου Ερέτριας, η ανάδειξη Ιερού Αυλιδείας Αρτέμιδος, το Μουσικό Σχολείο Λιβαδειάς, ο οδικός άξονας Δερβενοχώρια – Όρια Νομού προς Ελευσίνα, 6 μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα, η ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου Άμφισσας και πολλά ακόμη.
Εξοπλίζονται με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό όλα τα Κέντρα Υγείας, Πολυδύναμα Ιατρεία, Περιφερειακά Ιατρεία και τα 8 Νοσοκομεία της Περιφέρειας. Προχωρά και η προμήθεια συνολικά 34 νέων ασθενοφόρων για το ΕΚΑΒ και για Κέντρα Υγείας.
Εκδόθηκε η 1η μεγάλη πρόσκληση επιχειρηματικότητας. Συνολικά στο επόμενο τρίμηνο θα υποβληθούν επενδυτικά σχέδια από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της Περιφέρειας, υφιστάμενες και νέες / υπό ίδρυση, με τελική διατιθέμενη δημόσια δαπάνη που θα φτάσει τα 25.000.000 ευρώ, και πολύ ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης.
Έχει ήδη εγκριθεί η Στρατηγική ΟΧΕ βόρειας Εύβοιας και η Πρόσκληση αρχικού προϋπολογισμού 13.000.000 ευρώ για την υποβολή των ώριμων έργων που περιλαμβάνονται σε αυτή. Ήδη έχουν υποβληθεί προτάσεις από τους δύο Δήμους, οι οποίες φθάνουν τα 8.000.000 ευρώ.
Στο πλαίσιο της εγκεκριμένης «ΟΧΕ Πολιτιστικής Διαδρομής ΟΙΔΙΠΟΥΣ», ολοκληρώθηκε η ένταξη έργου στο μοναστήρι του Οσίου Λουκά Βοιωτίας και ήδη έχει δοθεί άδεια δημοπράτησης.
Εκδόθηκαν ήδη δύο προσκλήσεις για έργα ύδρευσης, αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων, μέσω των οποίων θα διατεθούν χρηματοδοτήσεις περίπου 30 – 35.000.000 ευρώ.
Διασφαλίστηκε η απρόσκοπτη συνέχιση όλων των κοινωνικών δομών που χρηματοδοτήθηκαν από το Κοινωνικό Ταμείο κατά την προηγούμενη περίοδο (2014-20), με αυξημένους πόρους.
Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο Φάνης Σπανός δήλωσε:
«Επιταχύναμε τους ρυθμούς υλοποίησης του Προγράμματος και συνεχίζουμε με την ίδια στοχοπροσήλωση, γιατί βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη καμπή. Είναι ικανοποιητική πλέον η διαδικασία ένταξης νέων έργων και δράσεων.
Τη σκυτάλη παίρνουν τώρα οι δικαιούχοι των έργων, οι οποίοι πρέπει να ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατό τις διαγωνιστικές διαδικασίες και να προχωρήσουν στην υπογραφή συμβάσεων κατασκευής. Οφείλουμε να δουλέψουμε μεθοδικά και συνεργατικά για να μη χαθεί ούτε 1 ευρώ και να διαχυθεί παντού το όφελος. Σε κάθε γωνιά της Στερεάς Ελλάδας. Σε κάθε συμπολίτη μας!
Στέλνουμε παράλληλα ηχηρό και ομόθυμο αίτημα διατήρησης των Περιφερειακών Προγραμμάτων. Διότι, οι σχεδιασμοί για κεντρικοποίηση των προγραμμάτων συνοχής, θα έχουν αντίστροφα αποτελέσματα με πιο αρνητική επίπτωση την όξυνση των διαπεριφερειακών ανισοτήτων».



