Τρ. Μαρ 19th, 2024

Μητσοτάκης από ΣΔΙΤ Αρκαδίας: Οριστική λύση για τα απορρίματα στην Πελοπόννησο – Ικανοποίηση από τον Παναγιώτη Νίκα

Το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ για τη διαχείριση απορριμμάτων που υλοποιείται στην Ελλάδα επισκέφτηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχίζοντας την περιοδεία του στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Πρόκειται για τη Μονάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων και τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων που κατασκευάζονται στην Αρκαδία και θα μπορούν να διαχειριστούν 105.000 τόνους αποβλήτων ανά έτος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περπάτησε στο εργοτάξιο συνοδευόμενος από τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης αρμόδιο για Θέματα Ιδιωτικών Επενδύσεων, Νίκο Παπαθανάση, συνομίλησε για την πορεία του έργου με εργαζόμενους και ενημερώθηκε αναλυτικά από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργο Περιστέρη και τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Γιώργο Αγραφιώτη.

Η υποδομή στην Αρκαδία αποτελεί τμήμα του ευρύτερου έργου για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με προϋπολογισμό κατασκευής 135 εκατομμύρια ευρώ. Σε πλήρη ανάπτυξη θα περιλαμβάνει δύο ακόμα ανάλογες μονάδες στη Μεσσηνία και τη Λακωνία και δύο Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, που θα αναπτυχθούν στην Κορινθία και την Αργολίδα. Η μεταβατική διαχείριση στην Αρκαδία εκτιμάται πως θα αρχίσει φέτος τον Οκτώβριο.

«Πιστεύω ότι θα λύσουμε οριστικά πια το ζήτημα των απορριμμάτων της Πελοποννήσου για να μπορέσουμε πια να μπούμε και στη νέα φάση η οποία θα συμπεριλαμβάνει περισσότερη πρόληψη, περισσότερη επαναχρησιμοποίηση, περισσότερη ανακύκλωση -φυσικά- στην πηγή, αλλά είναι δεδομένο ότι πάντα θα υπάρχει ένα μέρος του υπολείμματος το οποίο πρέπει να το διαχειριζόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Όσον αφορά την ενεργειακή αξιοποίηση του έργου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι επιμένει «ιδιαίτερα και στο κομμάτι της ενεργειακής αξιοποίησης του βιοαερίου το οποίο παράγεται».

Η κατασκευή του νέου ολοκληρωμένου συστήματος θα βάλει τέλος στην έλλειψη υποδομών για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Πελοπόννησο και στη λειτουργία χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων. 

Στο έργο απασχολούνται 860 εργαζόμενοι στη φάση της κατασκευής και μετά την ολοκλήρωσή της θα δημιουργηθούν 260 θέσεις εργασίας στη φάση της 25ετούς λειτουργίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε όσους έχουν συνδράμει στην υλοποίηση του έργου, την Περιφέρεια και τον Νίκο Παπαθανάση, δεδομένου ότι οι χειρισμοί που έγιναν προστάτευσαν την κοινοτική χρηματοδότηση και επέτρεψαν την έναρξη των εργασιών.

«Με την πολύ καλή συνεργασία του Περιφερειάρχη κ. Νίκα και με την εταιρεία επιλύσαμε πολλά προβλήματα και είμαστε σήμερα σε μία ευχάριστη θέση να βλέπουμε το έργο να υλοποιείται», δήλωσε ο κ. Παπαθανάσης. Προσέθεσε πως τέτοια έργα «θα δώσουν ακριβώς τη στρατηγική και την ανάπτυξη που θέλουμε να δώσουμε στην πατρίδα μας: έναν τόπο φιλικό και στην επιχειρηματικότητα αλλά και στις επιχειρήσεις, γρήγορο και ευέλικτο στις αδειοδοτήσεις».

«Είμαι υπερήφανος, είμαι πολύ ευχαριστημένος, ότι δίνεται μία λύση», σημείωσε από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, συμπληρώνοντας ότι «η Περιφέρειά μας έχει βασανιστεί τα τελευταία 20 χρόνια από αυτό το μεγάλο πρόβλημα» της διαχείρισης απορριμμάτων.

«Θέλω επίσης να πω ότι χωρίς τις δικές σας πρωτοβουλίες, σε νομοθετικό επίπεδο, που μας έλυσαν πάρα πολλά προβλήματα, θα εξακολουθούσαμε να είμαστε στο σημείο μηδέν. Έτσι, λοιπόν, τελειώνουμε με αυτό το μεγάλο θέμα για να δούμε τα άλλα μεγάλα ζητήματα της Περιφέρειάς μας, που έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα και να πάει ακόμα πιο μπροστά», ανέφερε επίσης ο Περιφερειάρχης.

Πριν μεταβεί στην Αρκαδία ο Πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στη Μεσσηνία, συνομιλώντας με νέους της περιοχής στην παραλία της Κυπαρισσίας.