Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προχώρησε στη δημοσίευση πρόσκλησης για την υλοποίηση του χρηματοδοτούμενου έργου «Ολοκληρωμένα Σχέδια Τοπικών Δράσεων για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου».

Η πρόσκληση απευθύνεται στους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης των νησιών των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 1,6 εκατομμυρίων ευρώ.

Στόχος της δράσης είναι η ανάπτυξη και εφαρμογή ολοκληρωμένων σχεδίων σε τοπικό επίπεδο, τα οποία θα ενισχύσουν παιδιά και εφήβους που ζουν σε συνθήκες αυξημένου κινδύνου φτώχειας. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Παιδιά που ανήκουν σε φτωχά ή κοινωνικά ευάλωτα νοικοκυριά.
  • Άστεγα παιδιά ή παιδιά του δρόμου.
  • Παιδιά που διαβιούν σε οικογένειες με επισφαλείς συνθήκες.
  • Παιδιά με γονείς που αντιμετωπίζουν σοβαρές ασθένειες, ψυχικές διαταραχές, αναπηρία, ιστορικό εξάρτησης ή φυλάκισης.
  • Παιδιά υπό καθεστώς εναλλακτικής φροντίδας.

Η πρόσκληση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη στήριξη των πιο ευάλωτων ανήλικων πληθυσμών του Νοτίου Αιγαίου, ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή και την ισότητα ευκαιριών στις νησιωτικές κοινότητες.

Στο πλαίσιο των σχεδίων μπορούν ενδεικτικά να υλοποιηθούν:

  • Υπηρεσίες πρόληψης, παρέμβασης και αποκατάστασης μαθησιακών και ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών,
  • Υποστήριξη της συμμετοχής στην προσχολική αγωγή και την εκπαίδευση
  • Υποστήριξη της συμμετοχής σε αθλητικές, καλλιτεχνικές και άλλες δραστηριότητας
  • Συμβουλευτική υποστήριξη στις οικογένειες
  • Προγράμματα δημόσιας υγείας
  • Δράσεις ευαισθητοποίησης της κοινότητας σε θέματα κοινωνικού αποκλεισμού, ανισοτήτων, διαφορετικότητας και συμπερίληψης
  • Άλλες υπηρεσίες όπως θα προκύψουν από την εξατομικευμένη διάγνωση αναγκών.

Τα σχέδια που θα υποβληθούν θα πρέπει να συνδυάζουν παρεμβάσεις σε διαφορετικούς τομείς που συνδέονται με την κοινωνική ένταξη και την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας. Οι δυνητικοί δικαιούχοι μπορούν να αξιοποιήσουν στο σχέδιό τους τις παραπάνω προτεινόμενες παρεμβάσεις ή κάποιες από αυτές, ή να προτείνουν/ προσθέσουν άλλες, σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να τεκμηριώνεται ο ολοκληρωμένος χαρακτήρας του σχεδίου και η ανταπόκρισή του στις ανάγκες της ομάδας στόχου.

Για κάθε ωφελούμενο θα καταρτιστεί εξατομικευμένο σχέδιο για την υποστήριξη και κοινωνική του ένταξη στο οποίο θα περιλαμβάνεται το σύνολο των παρεμβάσεων που κρίνονται αναγκαίες ή κατ ελάχιστον επωφελείς καθώς και η παρακολούθηση της συμμετοχής και της εξέλιξης του ωφελούμενου.

  • Περιγραφή προτεινόμενων δράσεων υποστήριξης και τρόπος υλοποίησης
  • Περιγραφή συνεργαζόμενων φορέων, κατανομή αρμοδιοτήτων διαχείρισης και υλοποίησης της πράξης
  • Μεθοδολογία αξιολόγησης της πράξης και τεκμηρίωση της βιωσιμότητάς της.

Κάθε σχέδιο πρέπει να τεκμηριώνει την αναγκαιότητα και αποτελεσματικότητα του μέσα από τη χαρτογράφηση δυνητικών ωφελούμενων, παρεχόμενων υπηρεσιών σε τοπικό επίπεδο, διάγνωση αναγκών και ελλείψεων, συνεκτικότητα παρεμβάσεων και συγκεκριμένη στόχευση, επάρκεια και εμπειρία των εμπλεκόμενων φορέων.

Οι προτεινόμενες δράσεις μπορούν να αναπτυχθούν εξαρχής και ειδικά στο πλαίσιο του σχεδίου, πχ. συμβουλευτική οικογένειας και εφήβων μέσα από την πρόσληψη και απασχόληση κατάλληλου προσωπικού, ή να αξιοποιούν υφιστάμενες υπηρεσίες μέσω παραπομπών, ή να εξασφαλίζουν την παροχή υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα μέσω
voucher, πχ. συμμετοχή σε μαθήματα και δραστηριότητες ή να αναθέτουν υπηρεσίες, βάσει του οικείου θεσμικού πλαισίου, πχ. διοργάνωση εκδηλώσεων, δημιουργία λογισμικού κλπ.

Σε κάθε περίπτωση ο τρόπος υλοποίησης των παρεμβάσεων θα πρέπει να τεκμηριώνεται ότι είναι ο πλέον κατάλληλος με όρους αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας.

Τα σχέδια δράσης θα πρέπει κατ’ ελάχιστο να περιλαμβάνουν:

  • Τεκμηρίωση της ομάδας στόχου με αναφορά στον αριθμό και τα χαρακτηριστικά των ωφελούμενων.
  • Μεθοδολογία διάγνωσης αναγκών, κατάρτισης και παρακολούθησης ατομικού σχεδίου.

Οι δράσεις θα έχουν συγκεκριμένη χωρική διάσταση η οποία μπορεί να αφορά στα όρια ενός δήμου ή να περιλαμβάνει περισσότερους του ενός δήμους ή/και νησιά.

Η χρονική διάρκεια των σχεδίων δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δύο ετών.

Οι δράσεις θα υλοποιηθούν από συνεργατικά σχήματα με τη συμμετοχή φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, ΜΚΟ, φορέων που παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης, υγείας κλπ στη βάση των αρμοδιοτήτων κάθε εμπλεκόμενου και κατόπιν σύναψης συμφωνητικού όπου θα αποσαφηνίζεται η σύνθεση του σχήματος, ο στόχος, οι αρμοδιότητες και οι ρόλοι των συνεργαζόμενων φορέων.

Η συμμετοχή του δήμου/δήμων κρίνεται απαραίτητη για τη σύσταση του συνεργατικού σχήματος. Ένας δήμος δεν μπορεί να συμμετάσχει σε περισσότερα του ενός σχήματα.

Επιλέξιμες δαπάνες στο πλαίσιο των σχεδίων δράσης μπορούν να είναι (ενδεικτικά):

  1. Αμοιβές μισθοδοσίας
  2. Αμοιβές εξωτερικών συνεργατών
  3. Voucher για τη συμμετοχή σε οργανωμένες δραστηριότητες, τη συμμετοχή σε εξετάσεις, την παροχή υπηρεσιών εξειδικευμένων επαγγελματιών στο χώρο της υγείας κλπ
  4. Έξοδα διοργάνωσης εκδηλώσεων και μετακινήσεων, κλπ
  5. Άλλες άμεσες δαπάνες απαραίτητες για την υλοποίηση της πράξης