Σα. Απρ 20th, 2024

Νότιο Αιγαίο: Περιφέρεια και φορείς επικαιροποιούν το τοπικό σχέδιο διαχείρισης για την κρουαζιέρα

Η καλύτερη προετοιμασία και η περαιτέρω θωράκιση της κρουαζιέρας βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης εργασίας, που συγκάλεσε η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, κ. Χαρούλα Γιασιράνη με τοπικούς φορείς του Τουρισμού και εκπροσώπους των εταιρειών κρουαζιερόπλοιων, που θα προσεγγίσουν τον τουριστικό λιμένα της Ρόδου.

Συγκεκριμένα, στη σύσκεψη πήραν μέρος ο κ. Βασίλης Παπαοικονόμου, Πρόεδρος Λιμενικού Ταμείου Ρόδου, ο κ. Χρήστος Μιχαλάκης, Πρόεδρος Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου, ο κ. Γιάννης Μπρας, σύμβουλος του Λιμενικού Ταμείου, οι πράκτορες κρουαζιέρας κ. Τσαμπίκος και Τόνια Χατζημιχάλη, Παύλος Γεωργιάδης και Νίκος Ψυλλάκης καθώς και η κ. Νίκη Κακακιού, επόπτης δημόσιας υγείας της Περιφέρειας, υπεύθυνη στη ναυτιλιακή θυρίδα.

Πράγματι, ο λιμένας της Ρόδου είναι από τα πρώτα λιμάνια στην Ελλάδα που ανέπτυξε και εφάρμοσε ολοκληρωμένο τοπικό σχέδιο διαχείρισης κρουσμάτων για τον COVID 19, από την προηγούμενη χρονιά, μια πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο Ρόδου, την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου και την Ένωση Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου, η οποία έχει λάβει από τις εταιρείες κρουαζιερόπλοιων θετικά σχόλια για το επίπεδο φιλοξενίας που παρέχεται.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι για το έτος 2022 οι προσεγγίσεις αναμένεται να αυξηθούν σε 477, διπλασιάζοντας σχεδόν τις προσεγγίσεις του 2019, οι οποίες είχαν φτάσει τις 258, ενώ και πέρυσι, παρά τις δυσκολίες που επέβαλε η πανδημία, η χρονιά έκλεισε με 192 κρουαζιερόπλοια, που μετέφεραν πάνω από 130.304 τουρίστες, χωρίς διακοπή ούτε τους χειμερινούς μήνες.

Κατά την σύσκεψη, δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στο ζήτημα της διαχείρισης κρουσμάτων covid-19 κρουαζιέρας και κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις, βάσει της εμπειρίας που πλέον υπάρχει και των καλών πρακτικών που σημειώθηκαν σε τοπικό επίπεδο.

Μάλιστα, η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας κ. Χαρούλα Γιασιράνη πρόκειται να καταθέσει προς τα συναρμόδια Υπουργεία Ναυτιλίας και Τουρισμού με προτάσεις, στο πλαίσιο της βελτίωσης του υφιστάμενου πλαισίου, για τον καλύτερο συντονισμό όλων των πλευρών, την ασφαλέστερη διαχείριση για τον προορισμό και την όσο το δυνατόν καλύτερη εμπειρία για τους επισκέπτες των κρουαζιερόπλοιων κατά τις προσεγγίσεις τους στη Ρόδο.

«Η συνεργασία μας με τους φορείς είναι συνεργασία στην πράξη με χειροπιαστά αποτελέσματα, όπως το τοπικό σχέδιο διαχείρισης κρουαζιέρας με την σφραγίδα της Ρόδου, που διαμορφώσαμε από πέρυσι, επιδεικνύοντας αντανακλαστικά και υψηλό επίπεδο τουριστικής συνείδησης. Υγεία και Τουρισμός τα τελευταία χρόνια συνδέθηκαν όσο ποτέ και εμείς είμαστε εδώ για να ενισχύσουμε το αίσθημα ασφάλειας των επισκεπτών μας.» δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης, κ. Χαρούλα Γιασιράνη.