Τις πολιτικές που εφαρμόζονται στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, παρουσίασε στο 5ο Παγκόσμιο συνέδριο σαϊολογίας, που διεξήχθη στο Haikou της Κίνας, από 28 έως 31 Οκτωβρίου, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, η Περιφέρεια.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, τα στελέχη της Περιφέρειας που κλήθηκαν να συμμετέχουν, παρουσίασαν τις πρωτοβουλίες για την διατήρηση  της γαστρονομικής  κληρονομιάς των νησιών, την ανάπτυξη των τοπικών προϊόντων και παραγωγών, την μείωση των οργανικών αποβλήτων και τη βιωσιμότητα, που συνδέουν τον άνθρωπο με το περιβάλλον και τον πολιτισμό του.

Επίσης, ενισχύουν την τοπική οικονομία,  δημιουργούν ισχυρές κοινότητες και καλλιεργούν στάσεις ζωής για τους νεότερους ανθρώπους.

Να σημειωθεί ότι το Παγκόσμιο Φόρουμ Shiology είναι ένα διεθνές συνέδριο που συγκεντρώνει ειδικούς, επιστήμονες, φορείς χάραξης πολιτικής και εκπροσώπους της βιομηχανίας από όλο τον κόσμο, με στόχο την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων που σχετίζονται με τα συστήματα τροφίμων και τη διατροφή.

Σκοπός είναι η εξεύρεση συστημικών λύσεων και βέλτιστων πρακτικών βιώσιμης διακυβέρνησης για να ευθυγραμμιστούν τα συστήματα τροφίμων με τους Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) των Ηνωμένων Εθνών.

Το forum συγκέντρωσε κορυφαίους επιστήμονες, ερευνητές και φορείς από 54 χώρες για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στη σαϊολογία  είναι μια αναδυόμενη διεπιστημονική έννοια που προσεγγίζει ολιστικά τα ζητήματα της τροφής και της κατανάλωσης, με όραμα τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας, την ευεξία, τη μακροζωία και τη βιώσιμη ανάπτυξη του πλανήτη.

Η κλιματική κρίση, η διατήρηση των πόρων του πλανήτη, ο περιορισμός της σπατάλης τροφίμων, η πρόσβαση σε επαρκή, ασφαλή και ποιοτική τροφή για όλους, η εκπαίδευση στην διατροφή ως στοιχείο πολιτιστικής κληρονομιάς, η τεχνολογία στον  τομέα των τροφίμων, η ανάπτυξη πολιτικών ήταν οι βασικές θεματικές του συνεδρίου.