Περιφέρεια Κρήτης

Περιφέρεια Κρήτης: Ξεκίνησε το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών για το 2025

Ξεκίνησαν οι εργασίες πεδίου για το έργο καταπολέμησης κουνουπιών της Περιφέρειας Κρήτης για το 2025. Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα ελέγχου κουνουπιών (2023-2025) περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την παρακολούθηση των πληθυσμών των προνυμφών και των ενήλικων κουνουπιών, καθώς και την πραγματοποίηση ψεκασμών σε εστίες του φυσικού, αγροτικού, περιαστικού και αστικού περιβάλλοντος σε ολόκληρο το νησί (4 Περιφερειακές Ενότητες, 23 Δήμοι και 700 οικισμοί).

Η Περιφέρεια Κρήτης, έχοντας υπόψη την επίδραση της κλιματικής κρίσης στην αποτελεσματικότητα του έργου καταπολέμησης των κουνουπιών, συνέχισε την εφαρμογή του προγράμματος και κατά τους χειμερινούς μήνες χωρίς να παρουσιαστούν ιδιαίτερα προβλήματα, ολοκληρώνοντας το 2024 με μηδενικά κρούσματα ανθρώπινων νοσημάτων που μεταδίδονται από διαβιβαστές (κουνούπια).

Προτεραιότητα και αυτή την χρονιά, δίνεται στις περιοχές που υπάρχει συνύπαρξη υγροτοπικών συστημάτων με πυκνοδομημένες αστικές περιοχές, στις περιοχές με ιστορικό εκδήλωσης ασθενειών μεταδιδόμενων από κουνούπια ή ενδείξεις παρουσίας του ιού του Δυτικού Νείλου σε «ζώα δείκτες», και στις περιοχές υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος.

Στόχος του έργου είναι, αφενός, η προάσπιση της Δημόσιας Υγείας από ασθένειες μεταδιδόμενες από τα κουνούπια και αφετέρου η ποιοτική αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου κατοίκων και επισκεπτών της Κρήτης μέσω του περιορισμού της όχλησης που προκαλείται από αυτά.

Συγκεκριμένα διενεργούνται συστηματικές δράσεις σε 20 υγροτοπικά συστήματα και πλημμυρισμένες εκτάσεις, σε 1.000 χιλιόμετρα καναλιών και ρεμάτων που απαιτούν παρακολούθηση, σε 5.000 εστίες αναπαραγωγής στο περιαστικό σύστημα και σε 10.000 φρεάτια όμβριων υδάτων και λοιπές σημαντικές εστίες στις μεγάλες πόλεις και σημαντικούς οικισμούς στην Περιφέρεια Κρήτης.

Οι εργασίες στο πεδίο υλοποιούνται από ένα σύνολο 12 συνεργείων που υποστηρίζονται από ομάδα 6 επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης της αναδόχου εταιρείας.

Η ηλεκτρονική παρακολούθηση του έργου πραγματοποιείται από την πλατφόρμα e-bite, μία σουίτα ευέλικτων ψηφιακών εργαλείων για την καταγραφή, παρακολούθηση, οπτικοποίηση και ανάλυση των πραγματοποιούμενων δράσεων και των δεδομένων που συλλέγονται στο πεδίο σε πραγματικό χρόνο.

Επίσης από 1/5/2025 θα τεθεί σε λειτουργία η εφαρμογή «Mosquito Vision», μέσω της οποίας παρέχεται καθημερινά πενθήμερη πρόβλεψη της όχλησης από τα κουνούπια του συνόλου των οικισμών της Περιφέρειας, για το βράδυ (20:30-22:30) και τη νύχτα (μετά τις 22:30). Η εφαρμογή αυτή παρέχει επίσης διαδραστικές λειτουργίες όπου οι πολίτες μπορούν να υποδείξουν πιθανές εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών, καθώς και να χαρακτηρίσουν το επίπεδο της όχλησης από κουνούπια στην περιοχή ενδιαφέροντος τους.

Υπεύθυνη για τον έλεγχο της ορθής εκτέλεσης του έργου, είναι η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, συνεπικουρούμενη από τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων, με την επιστημονική υποστήριξη του ΙΤΕ (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Ανάπτυξης) που διενεργεί και την εντομολογική παρακολούθηση του έργου.

Για θέματα προστασίας από τα κουνούπια, οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται από σταθερό τηλέφωνο στον αριθμό 800-11-244-24 (χωρίς χρέωση) από Δευτέρα έως και Παρασκευή κατά τις ώρες 08.00 π.μ. – 4.00 μ.μ.

Σε κάθε περίπτωση κρίνεται απαραίτητη η λήψη προληπτικών μέτρων από τους πολίτες ώστε να μην δημιουργούνται εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών σε ιδιωτικούς χώρους, καθώς και η χρήση ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια.

Τελευταία άρθρα

Πάνω από 65.000 στρέμματα έγιναν στάχτη σε Βοιωτία & Αττική

Δορυφορικός χάρτης αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής.

12 ώρες ago

4ο Φεστιβάλ Σφουγγαρά στη Κάλυμνο: Κατάδυση στην ψυχή του νησιού

Φόρος τιμής στους σφουγγαράδες που κατέβαιναν στα σκοτεινά βάθη, μετατρέποντας τον φόβο σε δύναμη και…

12 ώρες ago

Παρέμβαση δημάρχου Τυρνάβου για στήριξη των πληγέντων παραγωγών

Ζητά την άμεση ενεργοποίηση όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών για την καταγραφή και αποζημίωση των ζημιών…

13 ώρες ago

Δήμος Αγ. Δημητρίου: Συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης για τη στήριξη των πυρόπληκτων

"Η αλληλεγγύη είναι η ισχυρότερη δύναμή μας και το αποδεικνύουμε στην πράξη".

13 ώρες ago

Άγ. Νικόλαος: Απόφαση για έκδοση οικοδομικών αδειών σε περιοχές εκτός σχεδίου

Το Δημοτικό Συμβούλιο έκανε δεκτή την εισήγηση του Δημάρχου για τη συνέχιση της έκδοσης οικοδομικών…

13 ώρες ago

Ξεκίνησε η 35η Έκθεση Βιβλίου Ναυπλίου

Μέχρι και τις 23 το μήνα θα είναι ανοιχτή η 35η Έκθεση Βιβλίου Ναυπλίου, που…

13 ώρες ago