Τρ. Μαρ 19th, 2024

Κικίλιας για τα σκουπίδια στο Ναυάγιο Ζακύνθου: Ευθύνη των δήμων η αποκομιδή – Δεν μας τιμούν τέτοιες εικόνες

Για τις απαράδεκτες εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας, με τα σκουπίδια στην παραλία Ναυάγιο της Ζάκυνθου μίλησε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας.

Σε συνέντευξη στον ΑΝΤ1 είπε αρχικά ότι σήμερα η εικόνα της έχει αποκατασταθεί και έχει καθαριστεί πλήρως, ενώ σε ότι αφορά το ποιος έχει την ευθύνη για τον καθαρισμό της, ξεκαθάρισε πως η αποκομιδή των απορριμμάτων είναι παντού ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καταλήγοντας ότι σε κάθε περίπτωση, «τέτοιες εικόνες δεν τιμούν τη χώρα μας».

Σκουπίδια στο Ναυάγιο Ζακύνθου: Μπαλάκι οι ευθύνες, τι λέει η κάθε πλευρά 

Μπαλάκι οι ευθύνες για το ποιος είναι αρμόδιος να μαζέψει τα σκουπίδια που συγκεντρώνονται στη διάσημη παραλία Ναυάγιο της Ζακύνθου.

Το ζήτημα ξεκίνησε χθες όταν φωτογραφία στην οποία διακρίνεται σωρός από σκουπίδια δίπλα ακριβώς δίπλα από το διάσημο αξιοθέατο δημοσιεύθηκε στο Facebook από τον περιβαλλοντολόγο Μιχάλη Μπάκα. «Ελληνικό καλοκαίρι 2022.. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται να πληρώνεις για να πας για λίγες ώρες σε μια από τις ωραιότερες παραλίες του κόσμου και να αφήνεις εκεί τα σκουπίδια σου», έγραψε ο ίδιος στη λεζάντα.

Την αγανάκτησή τους εξέφρασαν και άλλοι χρήστες σχολιάζοντας τη φωτογραφία, ενώ ο ίδιος Μιχάλης Μπάκας ανέφερε απαντώντας σε σχόλιο ότι η φωτογραφία τραβήχθηκε στις 3/8.


Τι λέει ο Δήμος για τα σκουπίδια στο Ναυάγιο της Ζακύνθου

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ζακύνθου, Νικήτας Αρετάκης απάντησε χθες μέσω του GRTimes.gr πως δεν είναι ευθύνη του δήμου, αλλά του υπουργείο Τουρισμού.

«Για το Ναυάγιο υπάρχει Επιτροπή, την οποία έχει τοποθετήσει το υπουργείο Τουρισμού για την σωστή και ομαλή λειτουργία του. Εμείς δεν έχουμε καμία ευθύνη και αρμοδιότητα ως προς αυτό το κομμάτι πια. Ουσιαστικά, δεν έχουμε καμία δικαιοδοσία, ώστε να παρέμβουμε σε κάτι για το Ναυάγιο της Ζακύνθου».

Η απάντηση της Επιτροπής στους ισχυρισμούς του Δήμου

Με επιστολή-απάντηση στην Δημοτική Αρχή που απέστειλε η ειδική Επιτροπή που έχει συσταθεί για την μαγευτική παραλία της Ζακύνθου, ξεκαθάρισε πως τα σκουπίδια στις ακτές είναι ευθύνη των Δήμων σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθεί αναλυτικά η επιστολή της Επιτροπής:

«Αξιότιμε κε Δήμαρχε, τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί μέσω του διαδικτύου μια φωτογραφία που απεικονίζει σωρό από απορρίμματα σε μια από τις πιο γνωστές παγκοσμίως παραλίες της χώρας μας, αυτή του Ναυαγίου Ζακύνθου. Όπως γνωρίζετε, στις αρμοδιότητες της Επιτροπής Πρότυπης Τουριστικής Αξιοποίησης και Προστασίας του Ναυαγίου Ζακύνθου, βάση του άρθρου 68, ν. 4875/2021 (Α΄250) όπως ισχύει, δεν εμπίπτει η αποκομιδή των απορριμμάτων, διαδικασία που ήταν και παραμένει ευθύνη της Δημοτικής Αρχής.

Με εκτίμηση ΠΑΠΑΛΙΑΚΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, Msc, “Διαχείριση Τεχνικών Έργων”, Πρόεδρος της Επιτροπής Πρότυπης Τουριστικής Αξιοποίησης και Προστασίας του Ναυαγίου Ζακύνθου».

Ποιος μάζεψε τελικά τα σκουπίδια στο Ναυάγιο της Ζακύνθου

Τελοκά, σύμφωνα με την ιστοσελίδα imerazante η κοινοπραξία σκαφών «Πόρτο Βρώμη – Μαριές» πήρε την πρωτοβουλία και καθάρισε την παραλία το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου.

Ο πρόεδρος της κοινοπραξίας Πόρτο, Βρώμη, Μαριές, Διονύσης Γιατράς, μίλησε στο «Κοινωνία ώρα MEGA», για την πρωτοβουλία της ομάδας του να καθαρίσει την παραλία.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνουμε, απλά αυτή τη φορά έγινε λίγο παραπάνω θέμα, και ήταν και παραπάνω τα σκουπίδια. Για κάποιο λόγο που δε γνωρίζω μαζεύτηκε μεγάλος όγκος σκουπιδιών. Έμεινε κάποιες μέρες γιατί δεν ευαισθητοποιούνται όλοι να μαζέψουν τα σκουπίδια. Εγώ είχα αρρωστήσει από κορωνοϊό, και γι΄αυτό δεν πήγα με την ομάδα μου να τα μαζέψουμε. Τώρα που έγινα καλά, πήγαμε», ανέφερε αρχικά ο κ. Γιατράς.

«Τώρα έγινε λίγο παραπάνω θέμα γιατί κάποιοι τσακώνονται αντί να κάνουν αυτό που πρέπει. Είναι οι Αρχές που θα πρέπει να μαζεύουν τα σκουπίδια από όλο το νησί, γιατί τα σκουπίδια δεν βρέθηκαν ξαφνικά στο Ναυάγιο. Είναι ελάχιστοι οι τουρίστες που αφήνουν τα σκουπίδια τους στην παραλία, οι περισσότεροι επιστρέφοντας στα καραβάκια μας φέρνουν τα σκουπίδια. Έχουμε κάδους και τα μαζεύουμε. Το πρόβλημα έχει ξεκινήσει επειδή ο δήμος δεν μαζεύει τα σκουπίδια, σηκώνει αεράκι και παίρνει τα σκουπίδια και τα αφήνει στη θάλασσα, και με τον αέρα μεταφέρονται στις ακτές», συμπλήρωσε.