Τρ. Απρ 23rd, 2024

Από την Ιόνιο Βουλή το μήνυμα της Ρόδης Κράτσα για την 156η Επέτειο Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα

Από το ιστορικό κτίριο της Ιονίου Βουλής, όπου σφυρηλατήθηκε η σταθερή βούληση των εκπροσώπων του Λαού των Ιονίων Νήσων για την Ένωση με την μητέρα Ελλάδα έστειλε το μήνυμά της η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου για τα 156 χρόνια, που συμπληρώνονται την Πέμπτη 21 Μαΐου 2020, από την Επέτειο Ένωσης των Επτανήσων με τον εθνικό κορμό της Ελλάδας.

Απευθυνόμενη στους πολίτες των Ιονίων Νήσων η κ.Κράτσα – Τσαγκαροπούλου επισήμανε ότι για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και το Περιφερειακό Συμβούλιο η ελευθερία, η φιλοπατρία , η κοινωνική δικαιοσύνη , η εθνική αξιοπρέπεια των εκπροσώπων των λαών της Επτανήσου αποτελούν μια μεγάλη παρακαταθήκη, όπως εκφράστηκαν στο ιστορικό ψήφισμα της Ιονίου Βουλής, που οδήγησε στην Ένωση με το νεοσύστατο ελληνικό κράτος.

«Με μεγάλη συγκίνηση και τιμή βρίσκομαι σήμερα σε αυτόν τον χώρο, τον ιερό για την ψυχή και την ιστορία των Επτανησίων. Εδώ σε αυτόν το χώρο, εκφράστηκαν με απαράμιλλη θέρμη και αποφασιστικότητα τα αισθήματα των εκπροσώπων των λαών της Επτανήσου για την ελευθερία , τη φιλοπατρία , την κοινωνική δικαιοσύνη , την εθνική αξιοπρέπεια, αυτά τα ιδανικά που ενέπνευσαν τον αγώνα των Επτανησίων κατά των ξένων προστάτιδων δυνάμεων.

Η Περιφέρεια και το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων είναι νεοσύστατοι θεσμοί, αλλά έχουν μια σπουδαία παρακαταθήκη της πολιτικής ενότητας της Επτανήσου Πολιτείας και της Ιονίου Βουλής. Αυτή την ιστορική παρακαταθήκη, οφείλουμε να την τιμήσουμε και να την αναδείξουμε και να δεσμευθούμε για να υπηρετήσουμε ένα κοινό μέλλον με συνοχή, ανάπτυξη και ευημερία για όλους.

Σε αυτή την κατεύθυνση, οι εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την εθνική παλιγγενεσία του 1821 θα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία», ανέφερε στο μήνυμά της η Περιφερειάρχης.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων Νικόλαος Μουζακίτης στο μήνυμά του για την Επέτειο της 21ης Μαϊου 1864,τόνισε ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ, η έννοια της Ένωσης αποκτά πιο βαθιά σημασία και νόημα, αφού μόνο ενωμένοι μπορούμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και προκλήσεις που παρουσιάζονται.

«Θα ήθελα να εκφράσω την συγκίνησή μου , που θα απευθύνω από αυτό το χώρο, το χώρο της Ιονίου Βουλής, στον οποίο εδώ ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο του 1863 η διακήρυξη για την Ένωση των Επτανήσων με την Μητέρα Ελλάδα, χαιρετισμό προς τους συμπολίτες μας για την επέτειο της 21ης Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία επίσημα ο Άγγλος Αρμοστής Ερρίκος Στόρης παρέδωσε τα Επτάνησα στον απεσταλμένο της τότε ελληνικής κυβέρνησης Θρασύβουλο Ζαΐμη.

Ο λαός των Επτανήσων κάτω από την κατοχή των Βενετών, Γάλλων, Ρώσων και Άγγλων διατήρησε την γλώσσα του, την θρησκεία του, την πνευματική του καλλιέργεια και την ανάπτυξη της παιδείας του, τα οποία και μεταλαμπάδευσε στην υπόλοιπη Ελλάδα μετά την Ένωσή του με αυτή.

Όλα αυτά τα χρόνια η Ελλάδα ενωμένη αντιμετώπισε όλες τις δύσκολες συνθήκες που προέκυψαν. Σήμερα περισσότερο από ποτέ , η έννοια της Ένωσης αποκτά πιο βαθιά σημασία και νόημα, αφού μόνο ενωμένοι μπορούμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και προκλήσεις που παρουσιάζονται.

Η Περιφέρειά μας προσπαθεί να στηρίζει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των Επτανήσων, στεκόμενη στο πλάι όλων των Επτανησίων, αφουγκραζόμενη τις ανάγκες και τις αγωνίες του».

Αναφορές στον ρόλο των Επτανήσων απηύθυναν ο Υπουργός Εσωτερικών, ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ και οι Πρόεδροι των Περιφερειακών Συμβουλίων Αττικής, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας

Ενωτικά μηνύματα και αναφορές στον ξεχωριστό ρόλο που διαδραμάτισαν τα Επτάνησα απηύθυναν ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, καθώς και οι πρόεδροι των Περιφερειακών Συμβουλίων Αττικής Χρήστος Θεοδωρόπουλος, Δυτικής Ελλάδας Παναγιώτης Παπαδόπουλος και Ηπείρου Σταύρος Παργανάς, κατά την σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε παραμονή της επετείου από την Ένωση των Επτανήσων με την μητέρα Ελλάδα.

Στο μήνυμά του ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι η Επέτειος στέλνει ενωτικά μηνύματα σε όλους τους πολίτες και τους Έλληνες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας ιδιαίτερα φέτος που βιώσαμε πρωτόγνωρες συνθήκες από την υγειονομική κρίση του COVID -19.

«Συμπληρώνονται 156 χρόνια από την στιγμή που τα Επτάνησα ενώθηκαν με την Ελλάδα και δεν έπαψαν ποτέ να αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του ελληνισμού. Μπορεί στο διάβα των αιώνων να γνώρισαν πολλούς κατακτητές αλλά η γλώσσα, οι συνήθειες μα πάνω απ’ όλα η ψυχή των Επτανησίων παρέμειναν ελληνικά. Πάντοτε η Επέτειος των Επτανήσων στέλνει ενωτικά μηνύματα και ο φετινός εορτασμός στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Βιώσαμε πρωτόγνωρες συνθήκες όλο το προηγούμενο διάστημα και ασφαλώς έχουμε μπροστά μας να αντιμετωπίσουμε τεράστιες προκλήσεις στα εθνικά θέματα, στην υγειονομική κρίση και τις τεράστιες προκλήσεις στην οικονομία. Η Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, μας δείχνει το δρόμο ότι οι Έλληνες μπορούμε να ξεπερνάμε ενωμένοι κάθε δυσκολία κι αυτό ισχύει και σήμερα. Σήμερα δεν υπάρχουν περιθώρια για διχαστικές λογικές», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ.Θεοδωρικάκος.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν και σήμερα τα Επτάνησα , ως γέφυρα με την Ευρώπη, όπως ήταν στην ιστορία μας, διευκρινίζοντας ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι η κατεξοχήν ευρωπαϊκή περιφέρεια της Ελλάδας και σήμερα.

«Ως Πρόεδρος των Περιφερειών και των Δήμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαίρομαι πραγματικά που η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει αυτή τη στιγμή μια πολύ σημαντική και μεγάλη παρουσία στην Επιτροπή των Περιφερειών Ευρώπης. Έχετε καταφέρει να διαμορφώσετε συνθήκες ευρωπαϊκές στον τόπο σας ακολουθώντας τον ρόλο που ιστορικά διαδραμάτισε η περιοχή σας. Αν κάτι κατακτήθηκε από την πολυετή και πολυεθνική κατοχή των Επτανήσων είναι ότι καλλιεργήθηκε μια κουλτούρα πολυπολιτισμιτικότητας που στη συνέχεια οι Επτανήσιοι μεταλαμπάδευσαν στην υπόλοιπη Ελλάδα μετά την Ένωση», δήλωσε ο κ.Τζιτζικώστας.

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής Χρήστος Θεοδωρόπουλος αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη συνεισφορά των Επτανήσων στον ελληνισμό , ενώ εξέφρασε την επιθυμία να πραγματοποιηθεί στα Επτάνησα η 1η συνάντηση των Προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων Ελλάδας, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί για τη φετινή επέτειο, αλλά ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας.

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Δυτικής Ελλάδας Παναγιώτης Παπαδόπουλος τόνισε ότι τα Επτάνησα αποτελούν έναν πραγματικό φορέα μετάδοσης των ευρωπαϊκών ιδεών και ότι είναι χρέος και ευθύνη να αποδοθούν τιμές για όσους αγωνίστηκαν για την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα αλλά και την εδραίωση της δημοκρατίας.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου Σταύρος Παργανάς επισήμανε ότι τα Επτάνησα αποτελούν τον συνδετικό κρίκο της ηπειρωτικής Ελλάδας με την Ευρώπη δηλώνοντας την έντονη παρουσία των Επτανησίων στην Ήπειρο