Αυτοψία Χαρδαλιά στα έργα διευθέτησης του ρέματος Κόρμπι
Στην έναρξη των εργασιών του καίριου έργου αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής στο δήμο Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης που διαρρέει το ρέμα Κόρμπι βρέθηκε ο περιφερειάρχης Αττικής.
Το έργο, προϋπολογισμού 26 εκατομμυρίων ευρώ, που είναι ζωτικής σημασίας για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Ανατολικής Αττικής θα διευθετηθεί σε συνολικό μήκος 2.840 μέτρων, από τη Λεωφόρο Βάρης – Κορωπίου έως την εκβολή του, στην παραλία της Βάρκιζας, με στόχο την προστασία των κατοίκων της περιοχής.
Το έργο, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο του 2026.
Μετά το πέρας της αυτοψίας που έκανε παρουσία και του δημάρχου Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, ο Νίκος Χαρδαλιάς επεσήμανε την ιδιαίτερη σημασία του δηλώνοντας:
«Η ανάγκη διευθέτησης του ρέματος προέκυψε από τις πλημμύρες του 1993. Πρωτομελετήθηκε το 2007, οι διαγωνιστικές διαδικασίες ξεκίνησαν το 2017 και συμβασιοποιήθηκε από προηγούμενες περιφερειακές αρχές, όμως στην πορεία διεκόπη, γιατί δεν είχαν ολοκληρωθεί πολύ σημαντικές και απαραίτητες μελέτες.
Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, σε συνεργασία με τον Δήμαρχο και τις εξαιρετικές υπηρεσίες του, προτεραιοποιήσαμε την ανάγκη να ολοκληρώσουμε αυτές τις ανεκπλήρωτες μελέτες, να ξεπεράσουμε γραφειοκρατικές διαδικασίες και έτσι ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο, το οποίο εντάσσεται σε μια ζώνη υψηλής πλημμυρικής επικινδυνότητας, να προχωρήσει με άμεσους ρυθμούς. Στόχος μας είναι να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
Συνεργαζόμαστε με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες που εμπλέκονται (αρχαιολογία, υπουργεία, κ.λπ.) και θεωρούμε ότι έως το τέλος του 2026, θα έχει παραδοθεί στους πολίτες. Είναι ένα έργο εξαιρετικά σημαντικό για την ασφάλεια των ανθρώπων της ευρύτερης περιοχής. Η διευθέτηση του συγκεκριμένου ρέματος, αποτελεί μέρος ενός ολιστικού σχεδίου που έχει θέσει η Περιφέρεια Αττικής για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Επικεντρωνόμαστε στην αναβάθμιση των κρίσιμων υποδομών και στη θωράκιση των ευάλωτων περιοχών της Λεκανοπεδίου, διασφαλίζοντας την ασφάλεια των πολιτών μας και την προστασία της περιουσίας τους».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γρηγόρης σημείωσε:
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Νίκο Χαρδαλιά για την σπουδή την οποία επέδειξε, ούτως ώστε αυτό το έργο που έτεινε να μετατραπεί σε ένα τοπικό γεφύρι της Άρτας, να επανεκκινήσει και να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό. «Παλεύουμε» με αυτό το ρέμα εδώ και 35 χρόνια. Ξεκίνησε, σταμάτησε, ξαναξεκίνησε, ξανασταμάτησε, και ελπίζω αυτή τη φορά να μπορέσουμε να παραδώσουμε ένα άρτιο υδραυλικό έργο, καθότι σήμερα το ρέμα Κόρμπι είναι η αχίλλειος πτέρνα του Δήμου Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης».
Σκοπός του έργου που περιλαμβάνει σημαντικές παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητα της ευρύτερης περιοχής απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι:
- Η διασφάλιση της απρόσκοπτης διέλευσης των υδάτων, ώστε να αποτρέπονται πλημμυρικά φαινόμενα στις κατοικημένες περιοχές της Βάρης και του Κορωπίου.
- Η θωράκιση της Ανατολικής Αττικής απέναντι στις ολοένα και πιο έντονες βροχοπτώσεις που παρατηρούνται λόγω της κλιματικής αλλαγής και
- Η προστασία της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων.
Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή τεχνικών έργων διευθέτησης του ρέματος, εξασφαλίζοντας την κατάλληλη υδραυλική ικανότητα και την αντοχή της περιοχής σε ακραίες καιρικές συνθήκες.
Να σημειωθεί ότι το ρέμα είχε μετατραπεί εδώ και δεκαετίες, σε εστία ανησυχίας για τους κατοίκους της Βάρης, της Βάρκιζας και του Κορωπίου, καθώς συχνά γινόταν αιτία καταστροφικών πλημμυρών.
Σε περιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων, λόγω της απουσίας επαρκών υποδομών υπήρξαν σοβαρές ζημιές σε κατοικίες, δρόμους και αγροτικές εκτάσεις.
Το έργο εντάσσεται στο ολοκληρωμένο σχέδιο συνολικά 54 ώριμων αντιπλημμυρικών έργων που αναμένεται να έχουν υλοποιηθεί έως το τέλος του 2028, ενώ παράλληλα θα έχουν εκπονηθεί οι μελέτες για άλλα 104 ανάλογα έργα στο Λεκανοπέδιο, αναδεικνύοντας την προσήλωση της Περιφερειακής Αρχής στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας και του περιβάλλοντος.
