Πε. Μαρ 28th, 2024

Πατούλης: Ο Δήμος Ωρωπού αλλάζει όψη – «Πράσινο» φως για την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού Καλάμου

Το «πράσινο» φως για την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού του Καλάμου και των οικισμών των Αγίων Αποστόλων δόθηκε μετά την έγκριση της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του γενικού πολεοδομικού σχεδίου (ΓΠΣ) του Καλάμου στο Δήμο Ωρωπού, από το Περιφερειακό Συμβούλιο της Αττικής, κατόπιν σχετικής εισήγησης του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη.

Αναλυτικά για το θέμα τοποθετήθηκε κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο αρμόδιος Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Μητροπολιτικών Υποδομών, Χωρικού σχεδιασμού και Αντιπλημμυρικών Έργων Αθ. Κατσιγιάννης.

Η απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου προωθείται τώρα στις υπηρεσίες του ΥΠΕΝ, όπου μετά τη γνωμοδότηση του κεντρικού συμβουλίου πολεοδομικών θεμάτων και αμφισβητήσεων θα ακολουθήσει η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη τόσο για τον Κάλαμο όσο και γενικότερα για τον Δήμο Ωρωπού καθώς μετά από προσπάθειες δεκαετιών ολοκληρώνεται αυτή η φάση του πολεοδομικού σχεδιασμού του Καλάμου και των οικισμών των Αγίων Αποστόλων. Πλέον ο Δήμος θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στην εκπόνηση των πολεοδομικών μελετών που απαιτούνται προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της οριοθέτησης και επέκτασης του οικισμού του Καλάμου αλλά και αυτό της ένταξης στο σχέδιο πόλης των Οικισμών της παραλίας των Αγίων Αποστόλων.

Με αυτό τον τρόπο ο Κάλαμος και οι Οικισμοί του μπαίνουν πλέον σε μια βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία και αναβαθμίζονται αποκτώντας τις απαραίτητες αστικές και κοινωνικές υποδομές , ενώ συγχρόνως ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, που ήδη είναι στο στάδιο της οριστικής μελέτης από την Περιφέρεια Αττικής, ενώ προστατεύεται αποτελεσματικά το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον.

Παράλληλα και σύμφωνα με τις κατευθύνσεις – προτάσεις του γενικού πολεοδομικού σχεδίου η περιφέρεια Αττικής έχει ήδη εντάξει στον Προϋπολογισμό της , δύο πολύ σημαντικά για το μέλλον του Δήμου Ωρωπού έργα:
Την κυκλοφοριακή σύνδεση του Δήμου Μαραθώνα με τους Αγίους Αποστόλους και στη συνέχεια με το σύνολο του Δήμου Ωρωπού, προϋπολογισμού μελέτης 2,3 εκατομμυρίων €, ένα έργο που αποτελεί πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη
Την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου στη Σκάλα Ωρωπού και στα Νεα Παλάτια Ωρωπού , προϋπολογισμού έργου 8,5 εκ. €

Με αφορμή αυτή την εξέλιξη ο Περιφερειάρχης Αττικής επισημαίνει σχετικά:

«Ο Δήμος Ωρωπού αλλάζει όψη. Με συντονισμένες δράσεις και πρωτοβουλίες λύνουμε μια εκκρεμότητα που για δεκαετίες κρατούσε εγκλωβισμένους πολλούς ιδιοκτήτες και στερούσε την περιοχή από τα απαραίτητα αναπτυξιακά έργα που θα αναβάθμιζαν τη ζωή των κατοίκων. Παράλληλα δίνουμε τη δυνατότητα στους πολίτες να αξιοποιήσουν την περιουσία τους. Η προώθηση του πολεοδομικού σχεδιασμού με γρήγορους ρυθμούς όπως πλέον υλοποιείται στην Περιφέρεια Αττικής δίνει μία άλλη προοπτική στην περιοχή και συνολικά στην Αττική μας βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής των κάτοικων της»