Πε. Μαρ 28th, 2024

Κακοκαιρία «Ηφαιστίων»: Σε σημεία επέμβασης της Περιφέρειας ο Πατούλης

Για την επιχειρησιακή ετοιμότητα των συνεργείων της Περιφέρειας Αττικής ενημερώθηκε ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, ο οποίος πραγματοποίησε χθες το βράδυ επίσκεψη σε σημεία άμεσης επέμβασης.

Ο κ. Πατούλης ενημερώθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλη και τα στελέχη της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας για τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν λόγω της κακοκαιρίας. Με εντολή του Περιφερειάρχη τα συνεργεία θα βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα όλη τη διάρκεια της νύκτας προκειμένου να επέμβουν όπου χρειαστεί.

Ειδικότερα ο στόλος της Περιφέρειας με περίπου 70 οχήματα (εκχιονιστικά μηχανήματα, αλατιέρες, φορτωτές, γκρέιτερ, μηχανήματα GCB, μικρά ερπυστριοφόρα, και φορτηγά) πραγματοποιεί επεμβάσεις όπου υπάρχουν προβλήματα.

Τα περισσότερα προβλήματα, όπου και πραγματοποιούνται επεμβάσεις εντοπίζονται στις παρακάτω περιοχές:

-Παλαιά Εθνική οδό Αθηνών Θηβών

– Πόρτο Γερμενό – Βίλια

– Οινόη

– Κάζα

– Κατσιμίδι – Άγιο Μερκούριο

– Πάρνηθα στο ύψος του Τελεφερίκ

– Ιπποκράτειο Πολιτεία

– Λεωφόρο Διονύσου στον Διόνυσο

– Λ. Πεντέλης στην Πεντέλη

– Λεωφόρο Φυλής

– Στον Υμηττό (από Καλοπούλα μέχρι και τα ραντάρ)

Οι μεγαλύτερες ποσότητες αλατιού διατέθηκαν μετά από σχετικό αίτημα στους Δήμους Διονύσου και Πεντέλης, ενώ μικροποσότητες δόθηκαν και σε άλλους Δήμους της Αττικής.

Λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που σημειώνονται σε ορεινές κυρίως περιοχές της Αττικής συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή στους πολίτες καθώς υπάρχει κίνδυνος από τον παγετό.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης με αφορμή την επίσκεψή του στα σημεία που επιχειρούν τα συνεργεία επισημαίνει σχετικά:

«Η Περιφέρεια Αττικής είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, με στόχο την προστασία και την άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών. Οι υπηρεσίες μας θα συνεχίσουν να είναι σε επιφυλακή σε 24ωρη βάση προκειμένου να παρέμβουν αν αυτό χρειαστεί. Οι πολίτες θα πρέπει να κινούνται προσεκτικά λόγω παγετού. Προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια των πολιτών και σε αυτό το πλαίσιο θα συνεργαστούμε με τους Δήμους για να αντιμετωπίσουμε με αποτελεσματικό τρόπο και ταχύτητα τα προβλήματα που προκύπτουν».

Συστάσεις προς τους πολίτες για την καλύτερη προστασία τους

Η Περιφέρεια Αττικής συνιστά στους πολίτες να είναι προσεκτικοί, αποφεύγοντας ενέργειες που εκθέτουν σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα και να παρακολουθούν τα τακτικά δελτία πρόγνωσης της ΕΜΥ.

Ειδικότερα:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

Να ενημερώνονται για τις προγνώσεις που αφορούν την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων.
Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.

Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα.
Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους.
Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.
Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Αν μετακινούνται πεζοί :

Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.
Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού).