Πε. Απρ 25th, 2024

Η στάση της παράταξης Σγουρού στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών

Μεγάλο ενδιαφέρον φαίνεται να προκαλεί η στάση της παράταξης Σγουρού κατά τον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών στην Περιφέρεια Αττικής

Εν τω μεταξύ, ήδη, έχουν αρχίσει οι συζητήσεις για το ποια θα είναι η στάση του Γιάννη Σγουρού και των 16 μελών της ομάδας του την επόμενη μέρα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με δεδομένη, την ανάγκη συνεννόησης των παρατάξεων, λόγω απλής αναλογικής για τη συγκρότηση σταθερής διοίκησης. Ήδη, ο νικητής των εκλογών και νέος περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης και η παράταξη του, μετρούν 38 Περιφερειακούς Συμβούλους, ενώ η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής απαιτεί πλειοψηφία άνω των 50.

Το αποτέλεσμα το πρώτου γύρου των εκλογών δεν άφηνε περιθώρια αμφισβήτησης. Η διαφορά των 20 μονάδων και παραπάνω και η χαμηλή επίδοση της Ρένας Δούρου αποτέλεσαν σαφή ένδειξη ότι οι πολίτες της περιφέρειας Αττικής είχαν επιλέξει την αλλαγή της σημερινής Διοίκησης.

Η οριακή διαφορά μεταξύ Σγουρού και Δούρου στον πρώτο γύρο καταδεικνύει ότι εκ των ρυθμιστών των εξελίξεων στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, θα ήταν ο πρώην περιφερειάρχης. Τόσο για το δεύτερο γύρο και την τελική διαμόρφωση του ποσοστών, όσο και στο μετεκλογικό σκηνικό.

Αυτός ήταν και ο λόγος που υπήρξαν πολλές διεργασίες την προηγούμενη εβδομάδα ανάμεσα σε στελέχη που προέρχονται από την παράταξη του Γιάννη Σγουρού. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε σύσκεψη που έγινε ανάμεσα σε όλα τα μέλη της, την προηγούμενη Τρίτη, αποφασίστηκε η κατά συνείδηση στάση του καθενός σε σχέση με το δεύτερο γύρο.

Ομάδα παλαιών στελεχών της παράταξης, που σύμφωνα με τα ως τώρα αποτελέσματα δε φέρονται να  εκλέγονται (Αθανασιάδης, Σπονδυλίδης, Δανέζη-Λούρα, Αποσκίτης κ.α.) έκλεισαν το “μάτι” προς τη μεριά της κυρίας Δούρου, ψάχνοντας ίσως κάποιο ρόλο για την επόμενη ημέρα. Απέναντι στην κυρία Δούρου όμως, τόσο ο Γιάννης Σγουρός όσο και η παράταξη του είχαν ασκήσει δριμεία κριτική στα πεπραγμένα της και στην διοίκηση της. Γι’ αυτό άλλωστε, καθόλη τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα τόσο ο επικεφαλής, όσο και τα μέλη της παράταξης υποστήριζαν σθεναρά την ανάγκη αλλαγής ηγεσίας στην περιφέρεια Αττικής.

Αυτός ήταν και ο λόγος της έντονης αντίδρασης λίγες ώρες πριν την κάλπη του δεύτερου γύρου, όταν ομάδα εκλεγμένων στελεχών του κ. Σγουρού δημόσια ζήτησαν την καταψήφιση της κυρίας Δούρου, συνεπείς στη στάση της παράταξης του. Ενώ παράλληλα δήλωσαν ότι η στάση τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο θα καθοριστεί το επόμενο διάστημα κατόπιν επεξεργασίας των πρωτοβουλιών, που θα λάβει ο επικεφαλής τους Γιάννης Σγουρός.

Η στάση του Σγουρού

Ο Γιάννης Σγουρός παρότι φαίνεται ενοχλημένος από όλα τα παραπάνω με δήλωση του αφού συγχαίρει τον κ. Πατούλη για τη νίκη του, τονίζει «Η σύνθεση του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου – όπου δεν υπάρχει πλειοψηφία από μία Παράταξη – θα απαιτήσει συναινέσεις και προγραμματικές συγκλίσεις στο φως της ημέρας, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος που όλοι οι αυτοδιοικητικοί κρούαμε εδώ και μήνες, των υπόγειων συναλλαγών ή της ακυβερνησίας. Η Παράταξή μας θα είναι παρούσα την επόμενη μέρα…»