Στη σημασία της προώθησης πολιτιστικών δράσεων στους πνεύμονες της Αττικής ως «αναγκαία προϋπόθεση» για την «αλληλεπίδραση των πολιτών της Πρωτεύουσας με την τέχνη, την ενίσχυση της συλλογικής ταυτότητας και τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος δημιουργικότητας, ανταλλαγής και ανοικτού διαλόγου», αναφέρθηκε ο Νίκος χαρδαλιάς που επισκέφθηκε την πρωτοποριακή έκθεση «Plásmata 3» στο Πεδίο του Άρεως.

Η έκθεση, η οποία είναι μια παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση που τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, φιλοξενείται στο Πεδίο του Άρεως που είν αι ταυτισμένος με την καθημερινότητα της Αθήνας και μεταμορφώνεται σε ένα πεδίο ανοιχτής αφήγησης για το σώμα, την τεχνολογία, το περιβάλλον, το παρόν και το μέλλον.

Ο περιφερειάρχης συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνη Παπαδημητρίου, σημείωσε ότι: «Η Περιφέρεια Αττικής, με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης της απέναντι στον πολιτισμό, την καλλιτεχνική έκφραση και τη δημόσια ζωή, στηρίζει με συνέπεια πρωτοβουλίες που επαναπροσδιορίζουν την εμπειρία της τέχνης στον δημόσιο χώρο. Η έκθεση “Plásmata 3”, που φιλοξενείται στο Πεδίον του Άρεως και υποστηρίζεται από την Περιφέρεια, αποτελεί μια τέτοια πρωτοποριακή και τολμηρή πρόταση, η οποία συνδυάζει την τεχνολογία, την αισθητική και την κοινωνική διάσταση της σύγχρονης τέχνης σε έναν από τους πιο ιστορικούς πνεύμονες πρασίνου της πόλης μας»,

Στηρίζοντας τέτοιου είδους δράσεις, η Περιφέρεια Αττικής δεν επενδύει μόνο στην τέχνη υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, «επενδύει στο μέλλον του δημόσιου χώρου, στην κοινωνική ένταξη, στη βιωματική εκπαίδευση, στην οικολογική συνείδηση και στην αισθητική καλλιέργεια». Και όλα αυτά, στο μεγαλύτερο μητροπολιτικό Πάρκο της πρωτεύουσας Περιφέρειας της χώρας, το Πεδίον του Άρεως, το οποίο χάρη στις συντονισμένες ενέργειες και πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από την περιφερειακή αρχή, τους τελευταίους μήνες, έχει αναβαθμιστεί πλήρως αισθητικά και λειτουργικά.

«Μέσα από στοχευμένες δράσεις και συνέργειες με φορείς, οργανισμούς και πρωτοβουλίες που ενσωματώνουν τη σύγχρονη ματιά, όπως το Ίδρυμα Ωνάση και η Στέγη, αποδεικνύουμε έμπρακτα την προσήλωσή μας στη στήριξη της καλλιτεχνικής παραγωγής, της καινοτομίας και της πολιτιστικής συμμετοχής όλων των πολιτών. Και όλα αυτά, φυσικά, με ελεύθερη είσοδο. Συνεχίζουμε να κάνουμε τη ζωή μας πιο όμορφη, πιο ποιοτική και επιστρέφουμε τα πάρκα της Μητροπολιτικής Αττικής μας στους φυσικούς ιδιοκτήτες τους, τους πολίτες.», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς. Και πρόσθεσε: «Η Περιφέρεια Αττικής επενδύει στρατηγικά στον πολιτισμό ως δύναμη συνοχής, ανάπτυξης και βιώσιμου μετασχηματισμού του αστικού τοπίου».

Επισημαίνεται ότι η πρωτοποριακή αυτή δράση που ξεκίνησε στις 27 Μαΐου, θα παραμείνει ανοιχτή, με ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό από τις 18:00 καθημερινά, έως και τις 15 Ιουνίου.

Μαζί με τα έργα πραγματοποιούνται και δράσεις, όπως μια καθηλωτική performance του κορυφαίου Γάλλου χορογράφου Yoann Bourgeois, μουσική, dj sets και ζωντανές εκπομπές από το Stegi Radio, το διαδικτυακό ραδιόφωνο της Στέγης, ανοιχτές συζητήσεις με καλλιτέχνες, ερευνητές, επιστήμονες, κατοίκους της περιοχής, ακτιβιστές και εργαζόμενους, κινηματογραφικές προβολές ταινιών μεγάλου και μικρού μήκους, εργαστήρια σε συνεργασία με επιχειρήσεις και φορείς της περιοχής, γεύσεις και ποτά από pop-up food spots και bars, ξεναγήσεις ανάμεσα σε τοτέμ και αρχαίες πουφο-κολώνες.

Τα «Plásmata 3 We’ve met before, haven’t we?» υλοποιούνται στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων TMLAB, European Digital Deal και του Ευρωπαϊκού Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας Smart Attica (EDIH), τα οποία συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.