Θεσσαλονίκη: Δεν παραιτείται ο Τσαβλής από πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου – «Καρφιά» κατά Ζέρβα- Τι είπε για τους εμβολιασμούς

Αρνητική ήταν η απάντηση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης Δρόσου Τσαβλή στο αίτημα του δημάρχου να υποβάλει την παραίτησή του, μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι καταγγελίες για παρατυπίες στη διαδικασία εμβολιασμού σε δύο ιδρύματα της πόλης.

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας «καρατόμησε» την αντιδήμαρχο Παιδείας Δήμητρα Ακριτίδου, η οποία φέρεται να εμβολιάστηκε «εκτός σειράς» και ζήτησε την παραίτηση του Δρόσου Τσαβλή τονίζοντας: λόγοι ηθικής τάξης δεν επιτρέπουν την παραμονή τους στη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης. 

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου,  όπου τόνισε πως δεν θα παραιτηθεί από το αξίωμά του, ενώ τόνισε ότι η κίνηση του δημάρχου κρύβει άλλες σκοπιμότητες.

Σύμφωνα με τον κ. Τσαβλή, «η διαδικασία εμβολιασμού στο Ιδρυμα “Αγιος Παντελεήμονας” έγινε στις 25/1/2021 όσον αφορά την 1η δόση. Τον εμβολιασμό πραγματοποίησε κινητό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ με βάση τη λίστα των προς εμβολιασμό ατόμων που έδωσε το Ίδρυμα. Εγώ παρευρέθηκα εκεί μαζί με άλλους γιατρούς του Ιδρύματος ως πνευμονολόγος για την περίπτωση που θα εμφανιζόταν κάποια παρενέργεια στους εμβολιαζόμενους. Το κινητό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μάς ενημέρωσε για την ολοκλήρωση της διαδικασίας των εμβολιασμών αργά το μεσημέρι γύρω στις 16:00 αφού είχαν εμβολιαστεί όλοι οι εγγεγραμμένοι στη λίστα. Μας ενημέρωσαν επίσης ότι υπήρχαν 17 αδιάθετα εμβόλια από τη λίστα των εργαζομένων».

Όταν ρωτήθηκε το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, σύμφωνα με τον κ. Τσαβλή, «εάν εφαρμόζεται η εγκύκλιος από 18/1/21 που αφορά στην ύπαρξη συμπληρωματικής λίστας, ενημερωθήκαμε ότι δεν υπήρχε, διότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται για τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ που πραγματοποιούν εμβολιασμούς σε Δομές και Προνοιακά Ιδρύματα».

«Σε κατάσταση λοιπόν πανικού τέθηκε το θέμα της διάθεσης αυτών των εμβολίων στο χρονικό διάστημα της 1 ώρας που απέμενε ώς τη λήξη της παραμονής του κλιμακίου του ΕΟΔΥ εκεί. Η απόφαση ήταν: ή θα χρησιμοποιηθούν τα εμβόλια ή θα πεταχτούν. Στην ιατρική πράξη αντιμετωπίζουμε συνεχώς διλήμματα και το κριτήριο είναι πάντα το όφελος του συνανθρώπου μας. Οφείλω να πω ότι οι συστάσεις του Υπουργείου Υγείας και του ΠΙΣ για τον εμβολιασμό είναι να μην πάει καμία δόση εμβολίου χαμένη. Επομένως ήταν αδιανόητο να μη γίνει προσπάθεια να διατεθούν άμεσα τα εμβόλια αυτά. Στην προσπάθεια αυτή ειδοποιήθηκαν άτομα που θα μπορούσαν εντός της επόμενης μισής ώρας να παρευρεθούν στο Ιδρυμα “Άγιος Παντελεήμονας” για να εμβολιαστούν», τόνισε.

Όπως ανέφερε ο κ.Τσαβλής, «παρά τις προσπάθειες, 5 από τα 17 εμβόλια με μεγάλη μου λύπη σας λέω ότι δυστυχώς πετάχτηκαν στα σκουπίδια και δεν καταφέραμε να τα σώσουμε. Σας θυμίζω ότι το Ίδρυμα “Άγιος Παντελεήμονας” βρίσκεται στις παρυφές της πόλης, στο Δερβένι, μακριά από κατοικημένη περιοχή».

Καρφιά κατά Ζέρβα

Ο κ. Τσαβλής ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου στο οποίο, όπως είπε, «έχει εκλεγεί από τους συμπολίτες και το Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου και αφήνω τον δήμαρχο να προβεί στις ενέργειες που ανακοίνωσε και να με αφαιρέσει με την ψήφο των συναδέλφων και συνοδοιπόρων στον αγώνα για την εκλογή του από τη δημοτική ομάδα».

Κάρφωσε τον δήμαρχο τον οποίο κατηγόρησε ότι «θέλοντας λοιπόν να κερδίσει λίγα ψήγματα επιπλέον δημοσιότητας ανακοίνωσε το όνομα το δικό μου και της κυρίας αντιδημάρχου (σ.σ. της Δήμητρας Ακριτίδου) επικαλούμενος θέμα ηθικής τάξης».

«Ήμουν πρόεδρος όλου του ΔΣ και όχι πρόεδρος μόνο της παράταξης του δημάρχου. Αυτό μπορεί να ενόχλησε. Από χθες το μεσημέρι ο δήμαρχος της πόλης περιέλαβε στην παλέτα των ρόλων του και αυτές του δικαστή και του εισαγγελέα. Θέλοντας λοιπόν να κερδίσει λίγα ψήγματα επιπλέον δημοσιότητας ανακοίνωσε το όνομα το δικό μου και της κυρίας αντιδημάρχου επικαλούμενος θέμα ηθικής τάξης. Η ενέργεια αυτή του δημάρχου καταδεικνύει άγνοια για τη διαδικασία εμβολιασμών, άγνοια για την πανδημία και αναλγησία για την απώλεια πολύτιμων εμβολίων. Πίσω λοιπόν από την απόφαση του δημάρχου κρύβονται προφανώς άλλες σκοπιμότητες.

Με αυτό που έχει δηλώσει και πράττει είναι εμφανές ότι τον ενδιαφέρει το δικό του πολιτικό μέλλον και όχι η αλήθεια. Εκθέτει ανθρώπους και δράσεις ανθρώπων χωρίς να γνωρίζει την αλήθεια. Από ό,τι φαίνεται, εδώ και πολύ καιρό η παρουσία μου στο αξίωμα του προέδρου χαλάει σχέδια της στενής ομάδας του δημάρχου στην οποία δεν ήμουν και δεν είμαι ποτέ υποχρεωμένος να δώσω λόγο, διότι αυτοί που με εξέλεξαν είναι οι πολίτες της Θεσσαλονίκης, αυτούς οφείλω να κοιτάω κατάματα και να τους λέω την αλήθεια», υπογράμμισε ο κ. Τσαβλής.

Για τη διαγραφή του από το κόμμα της Νεάς Δημοκρατίας σημείωσε ότι είναι συνηθισμένη πρακτική και πως έτσι λειτουργούν τα κόμματα.

Ο κ. Τσαβλής ανακοίνωσε επίσης ότι αύριο θα καλέσει σε τηλεδιάσκεψη τους επικεφαλής των παρατάξεων προκειμένου να τους ενημερώσει αναλυτικά ο ίδιος για το τι ακριβώς έχει γίνει με τους εκτός σειράς εμβολιασμούς.