ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Spitogatos: Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία στις τιμές πώλησης και ενοικίασης ακινήτων το δεύτερο τρίμηνο του 2025

Την εξέλιξη των τιμών σε κατοικίες προς πώληση και ενοικίαση σε ολόκληρη την Ελλάδα κατά το 2ο τρίμηνο του 2025 κατέγραψε ο SPI (Spitogatos Price Index), ο επίσημος δείκτης του Spitogatos, ο οποίος αποτυπώνει τις τάσεις της εγχώριας κτηματαγοράς, βασισμένος σε δεδομένα από εκατομμύρια αγγελίες στην κορυφαία πλατφόρμα ακινήτων της χώρας.

Αρκετές είναι οι εξελίξεις που φαίνεται να επηρέασαν σημαντικά την αγορά ακινήτων κατά το 2o τρίμηνο του 2025. Μερικές από αυτές είναι η ολοκλήρωση του στεγαστικού προγράμματος «Σπίτι μου 2», η έναρξη της αιχμής της τουριστικής περιόδου, η ανακοίνωση μέτρων οικονομικής στήριξης για τους ενοικιαστές, καθώς και η ολοκλήρωση των πανελλαδικών εξετάσεων και η αναμονή για την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια.

Αναλύοντας την εξέλιξη των μέσων ζητούμενων τιμών (ΜΖΤ) πώλησης και ενοικίασης κατοικιών σε όλη την ελληνική επικράτεια κατά το 2ο τρίμηνο του 2025, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, παρατηρείται σημαντική αύξηση 9,7% στις κατοικίες προς πώληση και 7,2% στις κατοικίες προς ενοικίαση. Εξετάζοντας τη ΜΖΤ κατοικίας προς πώληση κατά το 2ο τρίμηνο του 2025 σε σχέση με το προηγούμενο, διαπιστώνεται αύξηση της τάξεως του 2,8%, ενώ αντίστοιχα, στη ΜΖΤ κατοικίας προς ενοικίαση σημειώνεται αύξηση 4,2%.

Στην κορυφή των πιο ακριβών περιοχών της Ελλάδας για αγορά κατοικίας και κατά το 2ο τρίμηνο του 2025 παραμένουν τα Νότια Προάστια της Αθήνας με ΜΖΤ 4.052 ευρώ/τ.μ. Ακολουθούν οι Κυκλάδες, τα Βόρεια Προάστια της Αθήνας, η Λευκάδα και τα Χανιά. Όσον αφορά τον κομμάτι της ενοικίασης, στο top 5 των πιο ακριβών περιοχών της χώρας βρίσκονται οι Κυκλάδες, τα Νότια και τα Βόρεια Προάστια της Αθήνας με ΜΖΤ 15,3 ευρώ/τ.μ., 13,0 ευρώ/τ.μ. και 11,4 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα. Το top 5 συμπληρώνουν ο Δήμος Αθηναίων και ο Πειραιάς.

Share

Τελευταία άρθρα

Στον Πειραιά η ιστορική τριήρης “Ολυμπιάς”

Την υποδέχτηκε ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης.

3 ώρες ago

Παράταση των εγγραφών στους Παιδικούς Σταθμούς Ορχομενού

Ο Δήμος Ορχομενού παρατείνει την προθεσμία υποβολής αιτήσεων για επανεγγραφές και νέες εγγραφές νηπίων στους…

3 ώρες ago

Θερινή Δημιουργική Απασχόληση για τα παιδιά του Δήμου Καλαμαριάς

Από την Τετάρτη 1 Ιουλίου έως και τη Δευτέρα 31 Αυγούστου, μαθητές Νηπιαγωγείου και Δημοτικού…

3 ώρες ago

Ιθάκη: Τοποθετήθηκαν οι 4 πρώτοι σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων

Παραχωρήθηκαν δωρεάν από την εταιρεία R Energy 1.

4 ώρες ago

Στη Σύμη η Λίνα Μενδώνη

Λ. Μενδώνη: «Η προστασία και η ανάδειξη των σπουδαίων ιστορικών τεκμηρίων είναι προϋποθέσεις της βιώσιμης…

4 ώρες ago

Η Τήλος επενδύει στην καθαρή ενέργεια

Μ. Καμμά: "Η μεγαλύτερη πρόκληση σήμερα είναι να διασφαλίσουμε ότι η πράσινη μετάβαση θα συνοδεύεται…

4 ώρες ago