ΔΗΜΟΙ

Η Τήλος επενδύει στην καθαρή ενέργεια

Στην ημερίδα με θέμα «Η Ενεργειακή Μετάβαση στα Ελληνικά Νησιά – Πράσινο Νησί Άη Στράτης», η οποία πραγματοποιήθηκε στη Λήμνο με πρωτοβουλία του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας, συμμετείχε η Δήμαρχος Τήλου, Μαρία Καμμά.

Η εκδήλωση αποτέλεσε σημείο συνάντησης εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, της επιστημονικής κοινότητας και της κεντρικής διοίκησης, με αντικείμενο τις προκλήσεις και τις προοπτικές της πράσινης μετάβασης στα ελληνικά νησιά.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν οι δράσεις και τα αποτελέσματα του πρωτοποριακού έργου «Πράσινο Νησί Άη Στράτης» καθώς και του πρωτοποριακού έργου “TILOS”, και δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις δυνατότητες αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στην ενεργειακή αυτονομία και στην εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών βιώσιμης ανάπτυξης σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές.

Η Δήμαρχος Τήλου είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με εκπροσώπους θεσμικών και επιστημονικών φορέων, αναδεικνύοντας τη σημασία της συνεργασίας για την προώθηση πολιτικών που ενισχύουν τη βιώσιμη ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των νησιών.

Στην τοποθέτησή της η κ. Καμμά υπογράμμισε: «Η Τήλος είναι ένα μικρό ακριτικό νησί που επέλεξε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της νησιωτικότητας ως ευκαιρίες για καινοτομία. Τα τελευταία χρόνια επενδύσαμε στην καθαρή ενέργεια, στην ορθολογική διαχείριση των πόρων και στην κυκλική οικονομία, αποδεικνύοντας ότι ακόμη και μια μικρή κοινωνία μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην πράσινη μετάβαση. Για εμάς, η βιωσιμότητα δεν είναι μόνο περιβαλλοντικός στόχος. Είναι τρόπος ζωής. Είναι η προσπάθεια να κρατήσουμε ζωντανό τον τόπο μας, να δημιουργήσουμε ευκαιρίες για τους κατοίκους μας και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ένα νησί πιο ανθεκτικό και πιο δίκαιο.

Η εμπειρία της Τήλου δείχνει ότι η τοπική αυτοδιοίκηση, όταν συνεργάζεται με την κοινωνία και αξιοποιεί τη γνώση και την τεχνολογία, μπορεί να πετύχει αποτελέσματα που ξεπερνούν το μέγεθός της. Η μεγαλύτερη πρόκληση σήμερα είναι να διασφαλίσουμε ότι η πράσινη μετάβαση θα συνοδεύεται από κοινωνική συνοχή, συμμετοχή των πολιτών και πραγματική βελτίωση της ποιότητας ζωής. Αυτό είναι το στοίχημα της Τήλου. Και αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να μοιραστούμε».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με επίσκεψη και ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του έργου στον Άγιο Ευστράτιο, προσφέροντας στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τις εφαρμογές που υλοποιούνται στο πλαίσιο του «Πράσινου Νησιού». Στο περιθώριο των εργασιών πραγματοποιήθηκαν επίσης συναντήσεις και συζητήσεις με μέλη του Προεδρείου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και τον Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου, με αντικείμενο ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και τις ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μικρονησιωτικοί δήμοι. Κατά τις συζητήσεις αναδείχθηκε η ανάγκη ενίσχυσης των νησιωτικών πολιτικών και της θεσμικής στήριξης των μικρών νησιών, ώστε να διασφαλιστούν ίσες ευκαιρίες ανάπτυξης και ποιότητας ζωής για τους κατοίκους τους.

Τελευταία άρθρα

Θερινή Δημιουργική Απασχόληση για τα παιδιά του Δήμου Καλαμαριάς

Από την Τετάρτη 1 Ιουλίου έως και τη Δευτέρα 31 Αυγούστου, μαθητές Νηπιαγωγείου και Δημοτικού…

12 λεπτά ago

Ιθάκη: Τοποθετήθηκαν οι 4 πρώτοι σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων

Παραχωρήθηκαν δωρεάν από την εταιρεία R Energy 1.

27 λεπτά ago

Στη Σύμη η Λίνα Μενδώνη

Λ. Μενδώνη: «Η προστασία και η ανάδειξη των σπουδαίων ιστορικών τεκμηρίων είναι προϋποθέσεις της βιώσιμης…

57 λεπτά ago

Κυψέλη πολιτισμού το Δημοτικό Ωδείο Σερβίων

Αριθμεί 180 μαθητές και 17 καθηγητές.

2 ώρες ago

Ν. Προποντίδα: Απομακρύνθηκαν από την παραλία ομπρέλες και ξαπλώστρες ιδιωτών

Οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες ήταν τοποθετημένες μόνιμα (με λουκέτο).

2 ώρες ago

Θερμαϊκός: Νέο γήπεδο αποκτά η Επανομή

Αναμένεται να δώσει νέες δυνατότητες στη νεολαία και τα αθλητικά σωματεία της περιοχής.

2 ώρες ago