ΧΑΝΙΩΝ

Δημοσκόπηση στα Χανιά για εθνικές και ευρωεκλογές: Προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (Πίνακες)

Η νέα δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του zarpanews.gr καταγράφει τις τάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων για τις εθνικές εκλογές και τις Ευρωεκλογές.

Στο όρια του στατιστικού λάθους είναι η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις εθνικές εκλογές. Η Νέα Δημοκρατία, πάντως, έχει μεγαλύτερο προβάδισμα στις ευρωεκλογές και προηγείται αρκετά στην παράσταση νίκης. Εντύπωση προκαλεί το ποσοστό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων για τις επικείμενες ευρωεκλογές, ενώ πιο αποφασισμένοι εμφανίζονται οι ψηφοφόροι για τις εθνικές εκλογές.

Ευρωεκλογές

Όσον αφορά στις ευρωεκλογές, για την Π.Ε Χανίων, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγράφει προβάδισμα 4,3% σε σχέση με το κυβερνών κόμμα με ποσοστό 24% έναντι 19,7% του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, η διαφορά των δύο είναι μέσα στα όρια του στατιστικού λάθους (συν/πλην 2,75% για τον ΣΥΡΙΖΑ και συν/πλην 2,96% για την ΝΔ.

Στα αξιοσημείωτα είναι ότι ενώ βρισκόμαστε μόλις έναν μήνα πριν τις Ευρωεκλογές, η αδιευκρίνιστη ψήφος παραμένει σε πολύ υψηλό ποσοστό (34,8%) κάτι που σημαίνει ότι η προσπάθεια πόλωσης που γίνεται από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν έχει επηρεάσει τους ψηφοφόρους στην Π.Ε. Χανίων. “Χαμηλές πτήσεις” και για το ΚΙΝΑΛ που διεκδικεί την τρίτη θέση από το ΚΚΕ χωρίς ωστόσο να εμφανίζει δυναμική στην περιοχή.

Σημειώνεται δε πως το 51,1% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η Νέα Δημοκρατία θα επικρατήσει στις επερχόμενες Ευρωεκλογές.

Εθνικές εκλογές

Αντίθετα, οι ψηφοφόροι εμφανίζονται περισσότερο αποφασισμένοι για την ψήφο τους στις εθνικές εκλογές με το σύνολο της αδιευκρίνιστης ψήφου να κυμαίνεται στο 15%. Εδώ, τα δύο μεγάλα κόμματα ουσιαστικά ισοψηφούν, με οριακό προβάδισμα της ΝΔ κατά 1,6% όταν το περιθώριο για το στατιστικό σφάλμα είναι στο 3,1% περίπου για κάθε κόμμα.

Συσπειρώσεις

Σε σχέση με τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων, η Νέα Δημοκρατία εμφανίζει συσπείρωση 88,8% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2015 ενώ κερδίζει και ένα 13,8% από τους τότε ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει συσπείρωση 54,7% ενώ διατηρεί και μια “δεξαμενή ψηφοφόρων” που φτάνει στο 31,5%, οι οποίοι, είτε προσανατολίζονται προς το να ψηφίσουν άλλα κόμματα, είτε παραμένουν αναποφάσιστοι. Με αυτούς, εκτιμάται ότι το κυβερνών κόμμα δεν έχει χάσει τους διαύλους επικοινωνίας, αντίθετα απ’ότι συμβαίνει με όσους έχουν κατευθυνθεί στην Νέα Δημοκρατία.

Καταλληλότερος Πρωθυπουργός

Στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταγράφει μικρό προβάδισμα 5,9% έναντι του Αλέξη Τσίπρα ενώ το 28,6% των ερωτηθέντων απαντά “κανένας από τους δύο”.

Τελευταία άρθρα

Δήμος Βιάννου: Καλύπτει από το 2027 τα ενοίκια εκπαιδευτικών που επιλέγουν να μείνουν στην περιοχή

Σε μία ουσιαστική παρέμβαση για την αντιμετώπιση του προβλήματος στέγασης εκπαιδευτικών και άλλων δημοσίων υπαλλήλων…

8 ώρες ago

Παρέμβαση Κολιάδη για την παραλία Τσαμπίκα μετά τις καταγγελίες για εργασίες

Άμεση παρέμβαση για την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στην παραλία Τσαμπίκα πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Ρόδου…

8 ώρες ago

Δυτική Μακεδονία: Νέα τουριστική ταυτότητα με ψηφιακή πύλη, AI και στόχο τον τουρισμό τεσσάρων εποχών

Σε μια νέα φάση οργανωμένης τουριστικής προβολής επιχειρεί να περάσει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, παρουσιάζοντας…

8 ώρες ago

Καλαμάτα: Εγκαινιάστηκε η αναβαθμισμένη κεντρική παιδική χαρά στο αναψυκτήριο

Στην παράδοση μιας ακόμη αναβαθμισμένης υποδομής για παιδιά και οικογένειες προχώρησε ο Δήμος Καλαμάτας, με…

9 ώρες ago

Αγία Παρασκευή: Πλήθος κόσμου στη δεύτερη μέρα της «Πόλης Πολιτισμού 2026» – Αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα

Με μεγάλη συμμετοχή πολιτών συνεχίστηκαν για δεύτερη ημέρα οι εκδηλώσεις της «Πόλης Πολιτισμού 2026» στην…

9 ώρες ago

Καιρός: Αφρικανική σκόνη, θερμοκρασίες έως 37 βαθμούς και «Red Code» για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς

Ιδιαίτερα επιβαρυμένες καιρικές συνθήκες διαμορφώνονται σήμερα, Κυριακή 30 Αυγούστου 2026, σε αρκετές περιοχές της χώρας,…

10 ώρες ago