Τε. Ιούν 12th, 2024

Δημοσκόπηση στα Χανιά για εθνικές και ευρωεκλογές: Προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (Πίνακες)

Η νέα δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του zarpanews.gr καταγράφει τις τάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων για τις εθνικές εκλογές και τις Ευρωεκλογές.

Στο όρια του στατιστικού λάθους είναι η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις εθνικές εκλογές. Η Νέα Δημοκρατία, πάντως, έχει μεγαλύτερο προβάδισμα στις ευρωεκλογές και προηγείται αρκετά στην παράσταση νίκης. Εντύπωση προκαλεί το ποσοστό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων για τις επικείμενες ευρωεκλογές, ενώ πιο αποφασισμένοι εμφανίζονται οι ψηφοφόροι για τις εθνικές εκλογές.

Ευρωεκλογές

Όσον αφορά στις ευρωεκλογές, για την Π.Ε Χανίων, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγράφει προβάδισμα 4,3% σε σχέση με το κυβερνών κόμμα με ποσοστό 24% έναντι 19,7% του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, η διαφορά των δύο είναι μέσα στα όρια του στατιστικού λάθους (συν/πλην 2,75% για τον ΣΥΡΙΖΑ και συν/πλην 2,96% για την ΝΔ.

Στα αξιοσημείωτα είναι ότι ενώ βρισκόμαστε μόλις έναν μήνα πριν τις Ευρωεκλογές, η αδιευκρίνιστη ψήφος παραμένει σε πολύ υψηλό ποσοστό (34,8%) κάτι που σημαίνει ότι η προσπάθεια πόλωσης που γίνεται από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν έχει επηρεάσει τους ψηφοφόρους στην Π.Ε. Χανίων. “Χαμηλές πτήσεις” και για το ΚΙΝΑΛ που διεκδικεί την τρίτη θέση από το ΚΚΕ χωρίς ωστόσο να εμφανίζει δυναμική στην περιοχή.

Σημειώνεται δε πως το 51,1% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η Νέα Δημοκρατία θα επικρατήσει στις επερχόμενες Ευρωεκλογές.

Εθνικές εκλογές

Αντίθετα, οι ψηφοφόροι εμφανίζονται περισσότερο αποφασισμένοι για την ψήφο τους στις εθνικές εκλογές με το σύνολο της αδιευκρίνιστης ψήφου να κυμαίνεται στο 15%. Εδώ, τα δύο μεγάλα κόμματα ουσιαστικά ισοψηφούν, με οριακό προβάδισμα της ΝΔ κατά 1,6% όταν το περιθώριο για το στατιστικό σφάλμα είναι στο 3,1% περίπου για κάθε κόμμα.

Συσπειρώσεις

Σε σχέση με τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων, η Νέα Δημοκρατία εμφανίζει συσπείρωση 88,8% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2015 ενώ κερδίζει και ένα 13,8% από τους τότε ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει συσπείρωση 54,7% ενώ διατηρεί και μια “δεξαμενή ψηφοφόρων” που φτάνει στο 31,5%, οι οποίοι, είτε προσανατολίζονται προς το να ψηφίσουν άλλα κόμματα, είτε παραμένουν αναποφάσιστοι. Με αυτούς, εκτιμάται ότι το κυβερνών κόμμα δεν έχει χάσει τους διαύλους επικοινωνίας, αντίθετα απ’ότι συμβαίνει με όσους έχουν κατευθυνθεί στην Νέα Δημοκρατία.

Καταλληλότερος Πρωθυπουργός

Στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταγράφει μικρό προβάδισμα 5,9% έναντι του Αλέξη Τσίπρα ενώ το 28,6% των ερωτηθέντων απαντά “κανένας από τους δύο”.