Κυ. Απρ 14th, 2024

Στον Κώστα Γκιουλέκα προσανατολίζεται η ΝΔ για τον δήμο Θεσσαλονίκης

Σε πολιτική υποψηφιότητα για τον δήμο Θεσσαλονίκης προσανατολίζεται η Νέα Δημοκρατία, με τη στήριξή της να πηγαίνει κατά πάσα πιθανότητα τελικά στον βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης, Κώστα Γκιουλέκα, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται κάποιο άλλο όνομα, αφού άλλα δύο εξετάζονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Πειραιώς το όνομα που προκρίνεται ως καλύτερη επιλογή, «επιλογή συσπείρωσης και νίκης», όπως μας την ανέφεραν, είναι αυτό του κ. Γκιουλέκα. Θα προβάλει και ως άτυπη ρεβάνς από τη διοίκηση Μπουτάρη, εφόσον η «Πρωτοβουλία» κατεβεί στις εκλογές με επικεφαλής τον νυν δήμαρχο.

Ο κ. Γκιουλέκας μάλιστα «ζυγίστηκε» και σε πρόσφατη δημοσκόπηση, που έγινε στη Θεσσαλονίκη και έχει πλήρη γνώση των αποτελεσμάτων της η Πειραιώς, και βρέθηκε σε πολύ καλή θέση και σε επίπεδο δημοφιλίας, αλλά και σε επίπεδο «κόντρας» με τον κ. Μπουτάρη. Στο δίπολο Γκιουλέκας – Μπουτάρης φαίνεται να βγαίνει κερδισμένος (και με καλή διαφορά) ο βουλευτής.

Πριν τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, ο κ. Γκιουλέκας δεν εμφανιζόταν ιδιαιτέρως πρόθυμος να είναι υποψήφιος δήμαρχος εκ νέου. Πλέον όμως φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο και εφόσον λυθούν κάποια ζητήματα να πάρει την απόφαση. Εφόσον βέβαια αποφασίσει πρώτη η Νέα Δημοκρατία.

Διότι, οι ίδιες πηγές ανέφεραν στη Voria.gr πως εκτός του κ. Γκιουλέκα στο τραπέζι των επιλογών είναι και το όνομα της βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης, Έλενας Ράπτη, αλλά και του δημοτικού συμβούλου, Δημήτρη Κούβελα.

Η μεν κ. Ράπτη, το όνομα της οποίας είχε κυκλοφορήσει ως σενάριο εδώ και αρκετούς μήνες, παραμένει στην επιθυμία της να είναι ξανά υποψήφια βουλευτής, ενώ στην προαναφερθείσα δημοσκόπηση αν και η αναγνωρισιμότητά της και η δημοφιλία της προκύπτει θετική, δεν ισχύει το ίδιο στην αντιπαραβολή της με τον κ. Μπουτάρη, όπου φέρεται να μπαίνει σε ντέρμπι μαζί του.

Ο κ. Κούβελας από την πλευρά του τηρεί στάση αναμονής. Πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι έχει ενημερώσει για τις προσδοκίες του τον κ. Μητσοτάκη, όχι μόνο μια φορά…, και είναι στο… περίμενε. Το όνομά του είναι στο τραπέζι των επιλογών.

Τα τρία ατού Γκιουλέκα

Ο κ. Γκιουλέκας φέρεται σήμερα ως το φαβορί για υποψήφιος δήμαρχος, διότι η ηγεσία του κόμματος θεωρεί ότι μπορεί να συσπειρώσει τους Νεοδημοκράτες. Όπως επισημαίνεται, μπορεί να μαζέψει το «γαλάζιο» ακροατήριο, στο οποίο είναι άλλωστε εξαιρετικά δημοφιλής, κάτι που το απέδειξε και ως βουλευτής και ως υποψήφιος δήμαρχος. Έτσι, μια ενδεχόμενη υποψηφιότητά του, όπως εκτιμούν τα πράγματα στην Πειραιώς, θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους περισσότερους από τους άλλους ήδη υποψήφιους δημάρχους με κεντροδεξιά προέλευση για τον κεντρικό δήμο.

Στα επιπλέον ατού που βαρύνουν για την επιλογή Γκιουλέκα λογαριάζεται το γεγονός ότι είχε χάσει για λίγες ψήφους στις εκλογές του 2010 από τον Γιάννη Μπουτάρη. Στον πρώτο γύρο θυμίζουμε είχε βγει πρώτος, με ποσοστό 37,9% (διαφορά υπέρ του 5.500 ψήφοι) και στο δεύτερο γύρο είχε χάσει για μόλις 349 ψήφους. Η μικρή διαφορά, βέβαια, δεν παύει να είναι ήττα αλλά αυτή η εικόνα αποτελεί και ένα ισχυρό κίνητρο για… ρεβάνς.

Το τρίτο ατού είναι το σκοπιανό, όπου, σύμφωνα πηγές από τη ΝΔ,  ο κ. Γκιουλέκας μπορεί να πάρει, λόγω της συνεπούς στάσης του στο ζήτημα, το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων που αντιτίθενται στη συμφωνία των Πρεσπών, ειδικά απέναντι στον κ. Μπουτάρη και στις θέσεις υπέρ της συμφωνίας που ο δήμαρχος έχει εκφράσει.

Πηγή: Voria.gr