Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης παρευρέθηκε, χθες, στη Γιορτή Ρακής, στην ανακαινισμένη πλατεία Πηγάδας, που οργάνωσε η  Αδελφότητα Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ» με τη στήριξη του Δήμου Πειραιά. Η Γιορτή περιλάμβανε την αναβίωση του εθίμου του ρακοκάζανου – της παραδοσιακής απόσταξης της ρακής – καθώς και μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με  κρητικά συγκροτήματα, αλλά και συγκροτήματα  από άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, σε χαιρετισμό του,  συνεχάρη την Αδελφότητα Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ» και  τον Πρόεδρό της κ.  Τσόντο για την εκδήλωση, λέγοντας πως η Αδελφότητα Κρητών Πειραιά  είναι ενεργή και δραστήρια, με έντονη παρουσία στην πόλη. Ο κ. Μώραλης τόνισε πως διατηρεί τις  παραδόσεις και τα έθιμα της Κρήτης με πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις, κάτι που χαρακτήρισε σημαντικό για τη χώρα, να διαφυλάσσονται δηλαδή  οι παραδόσεις και τα έθιμα του κάθε τόπου.

Ο κ. Μώραλης εξέφρασε τη χαρά του που εδρεύει ένα τέτοιο σωματείο, όπως η «Ομόνοια» στον Πειραιά, λέγοντας πως υπάρχει καλή συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή  η οποία  θα συνεχιστεί και στο μέλλον.

Αναφερόμενος στην πλατεία  Πηγάδας, ο Δήμαρχος Πειραιά υπογράμμισε: «Υπήρξε ταλαιπωρία από  την καθυστέρηση του έργου της ανάπλασης εξαιτίας των σύνθετων προβλημάτων που «κληρονομήσαμε» από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, ωστόσο πλέον η πλατεία Πηγάδας είναι ένας χώρος με πολλές λειτουργίες για τα παιδιά αλλά και για τον οποιονδήποτε, γίνονται εκδηλώσεις  και αυτό μας ικανοποιεί όλους».

Ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ» κ. Θεόδωρος Τσόντος, στον χαιρετισμό του, τόνισε ότι «η σημερινή γιορτή της ρακής,  μάς ταξιδεύει στην Κρήτη των παραδόσεων και του πολιτισμού μας, των εθίμων και της κληρονομιάς μας». Αναφερόμενος στην αναβίωση του εθίμου του ρακοκάζανου, τόνισε τη σημασία που έχει η ευκαιρία να δουν όλοι από κοντά την παραδοσιακή διαδικασία απόσταξης της ρακής. Ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη και το Δημοτικό Συμβούλιο που δέχτηκαν να στηρίξουν την εκδήλωση, καθώς και τους Αντιδημάρχους Καθαριότητας και Οικονομικών που βοήθησαν αποφασιστικά στην πραγματοποίησή της.

Στη Γιορτή Ρακής από τον Δήμο Πειραιά παρευρέθηκαν: ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά κ. Γιώργος Δαβάκης. Οι Αντιδήμαρχοι: κα Αθηνά Γλύκα – Χαρβαλάκου και κ.κ. Παναγιώτης,  Καλογερόγιαννης,  Στέλιος Γαϊτανάρος, Κυριάκος Σιγαλάκος και Γιάννης Μελάς. Η Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού, Νεολαίας (Ο.Π.Α.Ν.) κα Σταυρούλα Αντωνάκου. Οι Πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων: Α΄  κ. Νικήτας Γκόλφης και Γ΄ κ. Χαράλαμπος Λιακόσταυρος. Οι Κοινοτικοί Σύμβουλοι κ.κ.: Γιάννης Αλιφραγκής, Ανδρέας Κιοσές, Αντώνης Μοραντζής και Θεόδωρος Σκορδίλης, η κα Εύη Χριστοφορίδου, καθώς και ο Σύμβουλος του Δημάρχου κ. Βασίλης Καραγιάννης.