Πα. Απρ 19th, 2024

Γκρίνια στο Μαξίμου: «Δεν τραβάει» η Νοτοπούλου – Χαμηλά ο Ηλιόπουλος

Αντίστροφα μετράει πλέον η κλεψύδρα των αυτοδιοικητικών εκλογών στη χώρα. Όποιες και αν είναι τελικά οι ημερομηνίες διεξαγωγής του (αν δηλαδή επαληθεύουν οι φήμες για αλλαγές μετά από πρωτοβουλία της κυβέρνησης) ο Μάιος είναι ο μήνας τους!
Τα στρατόπεδα έχουν ήδη ξεκινήσει και ανακοινώνουν υποψηφίους, τουλάχιστον στις μεγάλες και κομβικές περιοχές της χώρας.

Από την αρχή, όπως ήταν φυσικό, τα βλέμματα έπεσαν πάνω στα δυο μεγαλύτερα κόμματα και τις επιλογές τους. Άλλωστε η προσφυγή στις κάλπες – ακόμη και αν είναι αυτοδιοικητικές – είναι το καλύτερο και το πιο έγκυρο debate για τις εθνικές που… έρχονται και αυτές.
Ποιοι είναι όμως οι «εκλεκτοί» της κυβέρνησης και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και πόσο «σωστές» έχουν κριθεί μέχρι στιγμής;

Από την πλευρά της η κυβέρνηση φαίνεται πως βιάστηκε αν όχι δεν είχε τίποτα καλύτερο.

Τα πρόσωπα που με πίεση των κομματικών επέλεξε ο πρωθυπουργός εμφανίζονται τελευταία και καταϊδρωμένα σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Γεγονός που δημιουργεί εδώ και ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου κλίμα ήττας με γκρίνιες, διαφωνίες και κατήφεια.

Φυσικά αυτό δείχνει πως το μέχρι πρότινος κόμμα της Αριστεράς και του λαού μοιάζει να χάνει ερείσματα στην κοινωνία, με αποτέλεσμα να τρέχει να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Πλέον – αν και σχεδόν τρεις μήνες μπροστά μας οι εκλογές – ακόμη και μια συντριβή το κυβερνών κόμμα θα πρέπει να τη διαχειριστεί αφού οι σχέσεις μεταξύ του και της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει περιθώρια ανακωχής. Κατά συνέπεια η βασική προσπάθεια της κυβέρνησης είναι οι υποψήφιοί της να βρεθούν έστω στον δεύτερο γύρο.

Τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά που λαμβάνουν κατά κύριο λόγο ο Νάσος Ηλιόπουλος στην Αθήνα και η Κατερίνα Νοτοπούλου στη Θεσσαλονίκη, αλλά και άλλοι υποψήφιοι σε περιφέρειες και μεγάλους δήμους, έχουν πανικοβάλει το Μέγαρο Μαξίμου.

Αρχικά η εντολή του πρωθυπουργού προς τους πάντες είναι ότι όλοι, ανεξάρτητα από ποια θέση είχαν εκφράσει, οφείλουν να στηρίξουν μέχρι τέλους τις επιλογές, έστω και αν το αποτέλεσμα προδιαγράφεται απογοητευτικό. Η οδηγία αυτή έχει να κάνει και με τις παρασκηνιακές διαφορές μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Κουμουνδούρου που ανέδειξε και ενέτεινε η διαδικασία αυτή. Το επόμενο βήμα, μετά την αποκατάσταση της τάξης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, είναι να ενισχυθούν όσο γίνεται οι τοπικές οργανώσεις, πραγματοποιώντας -έστω και καθυστερημένα- άνοιγμα στις τοπικές κοινωνίες.

Στο Μέγαρο Μαξίμου λένε βαριές κουβέντες για την Κουμουνδούρου, κατηγορώντας την ηγεσία του κομματικού μηχανισμού ότι κάνει ασκήσεις ιδεολογικής καθαρότητας, με αποτέλεσμα να έχει αποκοπεί από την κοινωνία, αν ποτέ ήταν συνδεδεμένη. Πυρά δέχεται και ο Πάνος Σκουρλέτης, καθώς η μετακίνησή του στη Γραμματεία του κόμματος έγινε ακριβώς για να μπορέσει να αναδιοργανώσει τον κομματικό μηχανισμό και να δώσει πνοή στον επικείμενο προεκλογικό αγώνα.

Θεσσαλονίκη

Στην περίπτωση της Κατερίνας Νοτοπούλου, το επιτελείο της εστιάζει κυρίως στις νέες ηλικίες και σε όσους ψηφοφόρους επιλέγουν ανανέωση και νεότητα. Παρ’ όλα αυτά, είναι αξιοσημείωτο ότι η νεαρή στην ηλικία υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης δεν καταφέρνει να συγκεντρώσει υψηλά ποσοστά στην ηλικιακή ομάδα 17-44, στην οποία θεωρητικά έπρεπε να έχει εκλογικό πλεονέκτημα.

Σε μια προσπάθεια λοιπόν να ενισχυθεί η υποψηφιότητά της, έχει τεθεί σε εφαρμογή η επιχείρηση «Βόρεια Ελλάδα». Πρωτοκλασάτα στελέχη έχουν κινητοποιηθεί και ήδη πραγματοποιούν επισκέψεις με στόχο την ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο τυχαία δεν ήταν η επιλογή να μιλήσει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σε κομματική εκδήλωση στην Κατερίνη και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Καβάλα. Ορισμένες πληροφορίες, μάλιστα, θέλουν τον ίδιο τον πρωθυπουργό να επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη μέχρι τα τέλη του ερχόμενου μήνα προκειμένου να τονώσει το ηθικό και με το πολιτικό βάρος του να ενισχύσει την εκλογική εμβέλεια των υποψηφίων του κόμματός του.

Μία ακόμα κίνηση είναι η προσπάθεια σύνδεσης της Κατερίνας Νοτοπούλου με πρόσωπα της συμπρωτεύουσας που κινούνται στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς. Για τον σκοπό αυτό έχουν προσεγγιστεί στελέχη με μακρά θητεία στο ΠΑΣΟΚ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε τραπέζι στην πλατεία Αθωνος, αποτελούμενο από επώνυμους «πράσινους», έδωσαν το «παρών» τόσο η υποψήφια δήμαρχος Κατερίνα Νοτοπούλου όσο και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Χρήστος Γιαννούλης. Οπως και να ’χει η προσπάθεια συσπείρωσης, αλλά κυρίως ψαρέματος ψηφοφόρων σερβίρεται με το αφήγημα περί συγκρότησης της μεγάλης δημοκρατικής και προοδευτικής πλειοψηφίας με πρόσωπα, φορείς και συλλογικότητες της πόλης.

Παρά τους παραπάνω σχεδιασμούς, όμως, η Συμφωνία των Πρεσπών έχει αφήσει τραυματικό αποτύπωμα, ειδικά στη Μακεδονία και την ευρύτερη Βόρεια Ελλάδα. Η υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, δημοσιογράφος της ΕΡΤ3 Χρήστος Γιαννούλης, θα το πληρώσουν κατά πάσα πιθανότητα στην κάλπη.

Στον Δήμο Θεσσαλονίκης υπάρχει και ένα ακόμα πρόβλημα, το οποίο ελπίζουν να λύσουν στην Αθήνα, δίνοντας μια ώθηση ή, τουλάχιστον, βελτιώνοντας λίγο το κλίμα. Κομματικά στελέχη της περιοχής εκφράζουν δυσαρέσκεια για τον ρόλο και τους χειρισμούς του Χριστόφορου Βερναρδάκη, με αποτέλεσμα να μην είναι πολύ πρόθυμα να τα δώσουν όλα. Το βασικό τους παράπονο είναι ότι όλους τους προηγούμενους μήνες ο Χριστόφορος Βερναρδάκης μετέτρεψε τον σχεδιασμό για τις αυτοδιοικητικές εκλογές σε one man show.

Τον κατηγορούν συγκεκριμένα ότι προχώρησε σε κινήσεις χωρίς να ενημερώνει κανέναν από την τοπική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη Μακεδονία. Στην Περιφερειακή Συντονιστική Επιτροπή (ΠΣΕ) Κεντρικής Μακεδονίας του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί γκρίνια για τις διαδικασίες. «Τα περισσότερα τα μάθαμε από τις εφημερίδες και την τηλεόραση», λένε. Η Κουμουνδούρου προσπαθεί να αλλάξει το κλίμα, με τον γραμματέα του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη να παρεμβαίνει προκειμένου να κατευνάσει τα πνεύματα και να υψώσει το ηθικό.

Οι δημοσκοπήσεις «σκοτώνουν» τη Νοτοπούλου

Προβάδισμα για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, καταγράφει σε νέα δημοσκόπηση της Opinion Poll, ο στηριζόμενος από τη Νέα Δημοκρατία υποψήφιος, Νίκος Ταχιάος.

Ο Νίκος Ταχιάος, στην έρευνα που έλαβε χώρα το διάστημα 19-22 Φεβρουαρίου σε 854 νοικοκυριά με τηλεφωνικές συνεντεύξεις κατέγραψε ποσοστό 13,4%, με τον Γιώργο Ορφανό να τον ακολουθεί με 12,5%. Πίσω τους ένας ακόμα προερχόμενος από τη Νέα Δημοκρατία υποψήφιος και άλλοτε Νομάρχης της πόλης Παναγιώτης Ψωμιάδης με 10%.

Ακολουθούν ο Σπύρος Βούγιας με 9,8% και μόλις στην πέμπτη θέση βρίσκεται η μέχρι πρότινος υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου με 7,2%. Με 5% ακολουθεί ο Κώστας Ζερβός, ο 2,7% βρίσκεται ο Χρήστος Αηδονόπουλος, στο 2,5% ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, στο 2,1% ο Μάκης Κυριζίδης, στο 2% ο Πέτρος Λεκάκης και στο 1,7% ο Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων (20,4%), απαντά πως δεν έχει ακόμα αποφασίσει καθιστώντας τα αποτελέσματά της… σχετικά.

Αθήνα

Τα πράγματα στην Αθήνα δεν είναι καλύτερα. Μια συντριπτική ήττα του Ηλιόπουλου θα αποτελέσει πλήγμα για το ηγετικό προφίλ του ίδιου του πρωθυπουργού. Αυτό το γνωρίζουν όλοι πολύ καλά. Δεν βοηθάει το γεγονός ότι πριν από την ανακοίνωση του ονόματός του είχαν πραγματοποιηθεί διαρροές περί δυνατής υποψηφιότητας που δεν χάνει ποτέ. Αυτό βέβαια προτού φάνε πόρτα από γνωστή προσωπικότητα. Μετά επελέγη ο κατά τα άλλα συμπαθής πρώην υφυπουργός Εργασίας, αλλά είναι ξεκάθαρο πως δεν έχει απήχηση.

Για να ξεκολλήσει από τον πάτο ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα, Νάσος Ηλιόπουλος, έχει επιλεγεί ένα προεκλογικό δίλημμα-σύνθημα, που σκοπό έχει να αξιοποιήσει τη λαϊκή καταγωγή του: «Με τον λαό ή με την ελίτ»

Η υποψηφιότητά του χωλαίνει. Ενώ είναι πολύ δημοφιλής τόσο στο πρωθυπουργικό περιβάλλον όσο και στο κόμμα, στην κοινωνία είναι άγνωστος, ενώ όπου έχει αναγνωρισιμότητα τον βρίσκουν άχρωμο. Οι δημοσκοπήσεις που έχει παραγγείλει το Μέγαρο Μαξίμου αποτυπώνουν καθαρά ότι δεν τραβάει. Για να ξεκολλήσει από τον πάτο έχει επιλεγεί ένα προεκλογικό δίλημμα-σύνθημα που σκοπό έχει να αξιοποιήσει τη λαϊκή καταγωγή του: «Με τον λαό ή με την ελίτ». Σ’ αυτό χτίζεται όλο το αφήγημα της προεκλογικής εκστρατείας του. Ετσι επιχειρεί να διαφοροποιηθεί από τον Κώστα Μπακογιάννη και από τον «αριστοκρατικής» καταγωγής Παύλο Γερουλάνο.

Για να περάσει το εν λόγω δίλημμα έχει δοθεί εντολή να επιστρατευτεί όλος ο ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα με κάθε τρόπο. Τις επόμενες ημέρες μάλιστα είναι πολύ πιθανό να δούμε και εμφανίσεις βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος με τον υποψήφιο δήμαρχο, με σκοπό να γνωρίσουν το Νάσο Ηλιόπουλο στο εκλογικό τους ακροατήριο. Να τον πάρουν δηλαδή από το χέρι για να τον συστήσουν στον κόσμο. Επιπλέον, από εδώ και στο εξής θα δίνει το «παρών» συνεχώς σε εκδηλώσεις, κυρίως σε εναλλακτικούς πολυχώρους της Αθήνας.

Το προφίλ που φιλοτεχνούν είναι αυτό του νέου και άφθαρτου, ο οποίος δεν διστάζει να έχει προσωπική επαφή με τους συμπολίτες του. Τέλος, τα βίντεο που έκαναν την εμφάνισή τους στο Διαδίκτυο και τρολάρουν τη χαμηλή αναγνωρισιμότητά του είναι μόνο η αρχή. Το επικοινωνιακό επιτελείο του ελπίζει να τα κάνει viral, να φέρει δηλαδή αποτέλεσμα με έξυπνο και φτηνό τρόπο.