Πε. Απρ 18th, 2024

Τα πάνω – κάτω φέρνουν κρυφές μετρήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ – Ποιοι βουλευτές μένουν εκτός

Ο κακός χαμός επικρατεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στη διαφαινόμενη ήττα της 7ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που φτάνουν καθημερινά στα γραφεία των κομματικών επιτελείων, η κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές αναμένεται να μειωθεί κατά το ήμισυ, δεδομένου ότι η ΝΔ φέρεται να κατακτά την πρωτιά στις περισσότερες εκλογικές περιφέρειες της Επικράτειας.

Από την άλλη πλευρά, στο επιτελείο της Κουμουνδούρου επικρατεί αναβρασμός αναφορικά με την τακτική που θα ακολουθήσει το κυβερνών κόμμα ως προς τη διαχείριση της ήττας της 7ης Ιουλίου.

Αν μάλιστα επιβεβαιωθούν οι σφυγμομετρήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση ήττας θα εκλέξει περίπου 75 βουλευτές γεγονός που οξύνει την ένταση στα ενδότερα της Κουμουνδούρου. Οι μισοί περίπου υποψήφιοι , οι οποίοι στελεχώνουν τα ψηφοδέλτια είναι νέα πρόσωπα, είτε από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ είτε από τους συνοδοιπόρους στο πλαίσιο της Προοδευτικής Συμμαχίας, ως επί το πλείστον πασοκογενείς, στελέχη προερχόμενα από τους ΑΝΕΛ, ενώ προωθήθηκαν εκλογικές στις λίστες και πολλά νέα στελέχη.

Επιπροσθέτως, αν προσθέσουμε και το 30% των παλαιών βουλευτών οι οποίοι μπορεί να αντικατασταθούν από νέους, τότε είναι πιθανό στον ΣΥΡΙΖΑ από τους 144 που είχε στην προηγούμενη Βουλή, περισσότεροι από τους μισούς να μην επανεκλεγούν στην επόμενη. Συγκεκριμένα από τους νυν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να εκλεγούν στη νέα Βουλή περί τους 50.

Εκπλήξεις µεγατόνων κρύβουν οι µυστικές δηµοσκοπήσεις που έχει στα χέρια της η Κουμουνδούρου σε ό,τι αφορά τις µεγάλες περιφέρειες της χώρας. Σε ορισµένες περιοχές του λεκανοπεδίου οι νέοι παίρνουν παραµάζωµα τους µεγαλύτερους, ενώ πρωτικλασάτα στελέχη, ακόμη και υπουργοί της κυβέρνησης Τσίπρα, μένουν εκτός Κοινοβουλίου.