Σα. Απρ 20th, 2024

Έπεσε η «αυλαία» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

*Της Στέλλας Νοβάκη

Έπεσε η αυλαία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της πρώτης φοράς αριστερά για την χώρα, με την τελευταία… πράξη του δράματος, να εκτυλίσσεται εκεί ακριβώς όπου άρχισε. Στο Προεδρικό Μέγαρο. Από εκεί το Σεπτέμβριο του 2015 ο Αλέξης Τσίπρας πήρε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και εκεί σήμερα, θα ζητήσει την διάλυση της Βουλής και θα προκηρύξει εκλογές.

Το βαρύ πλήγμα που κατάφερε στο ΣΥΡΙΖΑ το αποτέλεσμα των δύο εκλογικών αναμετρήσεων, παρότι η κυβέρνηση δείχνει να μην έχει ερμηνεύσει και αντιληφθεί ακόμη το μέγεθος της ήττας, αναπόφευκτα οδήγησαν το Μαξίμου στην έξοδο.

Ο Αλέξης Τσίπρας περνάει ηττημένος το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου στο τελευταίο τετ-α-τετ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,  Προκόπη Παυλόπουλο, από τον οποίο θα ζητήσει την διάλυση της Βουλής. Φυσικά, μέχρι πριν από λίγες ώρες με «βροχή» από μετατάξεις τακτοποιούσε «ημετέρους», σπάζοντας κάθε ρεκόρ απαξίωσης των θεσμών.

Η συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ για το Μαξίμου δεν ήταν μια αιφνίδια εξέλιξη. Αναμένονταν η πορεία τους κόμματος και η ανταπόκριση της κυβέρνησης να είναι καθοδική, ωστόσο, πολλοί ήθελαν να πιστεύουν ότι τα επιδόματα και οι παροχές του Πρωθυπουργού ήταν ικανά να αλλάξουν το κλίμα.

Ούτε η «13η σύνταξη», ούτε η υποψηφιότητα για Νόμπελ, ούτε οι αγκαλιές με τους δανειστές, ούτε οι… άλλοτε «υπερήφανες διαπραγματεύσεις και τα απατηλά εν τέλει ηθικά πλεονεκτήματα, κατάφεραν να παραμυθιάσουν ξανά το λαό. Ο κόσμος έχει στο νου του έναν κυκεώνα σκανδάλων, πούρα, κότερα, διορισμούς ημετέρων, αλαζονικές συμπεριφορές, καθεστωτικές αντιλήψεις και απόλυτη ταύτιση με το «παλιό».