Τε. Απρ 24th, 2024

Στην τελική ευθεία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου έχουν µπει τα κοµµατικά επιτελεία, έχοντας «κλειδώσει» στην πλειονότητά τους τα πρόσωπα που έχουν λάβει το χρίσµα σε δήµους και περιφέρειες. Εδώ και αρκετούς µήνες βρίσκεται σε εξέλιξη αγώνας δρόµου για την επιλογή των κατάλληλων στελεχών -συνδυάζοντας εµπειρία και ανανέωση-, προκειµένου να εκπροσωπήσουν τα κόµµατα κατά τόπους. Εκτός από τα πρωτοεµφανιζόµενα πρόσωπα, ωστόσο, παρατηρείται έντονα το φαινόµενο της επαναδραστηριοποίησης πρώην βουλευτών ή και υπουργών, µέσω υποψηφιότητάς τους στις επερχόµενες εκλογές. Ειδικά σε Νέα ∆ηµοκρατία και Κίνηµα Αλλαγής, οι περιπτώσεις αυτές έχουν αυξηθεί, καθώς έχουν και τη µεγαλύτερη δεξαµενή στελεχών που είτε δεν είχαν εκλεγεί στις τελευταίες κάλπες είτε είχαν αποστασιοποιηθεί από την κεντρική πολιτική σκηνή τα τελευταία χρόνια.

«ΓΑΛΑΖΙΑ» ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Στην Περιφέρεια ∆υτικής Μακεδονίας, το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης επέλεξε τον νυν βουλευτή Κοζάνης του κόµµατος, Γιώργο Κασαπίδη, για να «χτυπήσει» τον περιφερειάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόδωρο Καρυπίδη, του οποίου η υποψηφιότητα πλέον φαίνεται εµφανώς «εξασθενηµένη», µε τη Ν.∆. να εµφανίζεται αισιόδοξη για τη νίκη.

Αντίστοιχα, η «γαλάζια» πρώην ευρωβουλευτής Ρόδη Κράτσα έλαβε το χρίσµα για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, που αποτελεί επίσης «στοίχηµα» για την Πειραιώς και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειµένου να την κερδίσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Θεόδωρο Γαλιατσάτο. Αξίζει να σηµειωθεί ότι είναι από τις περιοχές που ήδη έχει επισκεφθεί ο πρόεδρος της Ν.∆. για να στηρίξει ανοιχτά την επιλογή του κόµµατος.

             

Στον ∆ήµο Βριλησσίων «επιστρέφει» ο πρώην βουλευτής της Ν.∆. Αργύρης Ντινόπουλος, ο οποίος ύστερα από ένα «διάλειµµα» στην κεντρική πολιτική σκηνή επανέρχεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, απ’ όπου και ξεκίνησε. Με την ανοιχτή στήριξη της ηγεσίας της Ν.∆., ο πρώην υπουργός διεκδικεί εκ νέου τον δηµαρχιακό θώκο και, όπως σχολιάζουν έµπειροι αυτοδιοικητικοί της περιοχής, αναµένεται η άνετη επικράτησή του.

«Στροφή» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αποφάσισε να κάνει και ο βουλευτής Πιερίας της Ν.∆., Κώστας Κουκοδήµος, ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να διεκδικήσει τον ∆ήµο Κατερίνης. Εκεί η κατάσταση δεν είναι ξεκάθαρη σχετικά µε το τελικό αποτέλεσµα, ωστόσο αυτό που λέγεται από την Πειραιώς είναι ότι ο Κώστας Κουκοδήµος είναι εν ενεργεία βουλευτής και η υποψηφιότητά του έχει πλεονέκτηµα.

                  

∆ηµοτική υποψηφιότητα και συγκεκριµένα για τη Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε και ο πρώην βουλευτής και υπουργός της Ν.∆., Γιώργος Ορφανός, ο οποίος ωστόσο δεν έχει λάβει την επίσηµη στήριξη της Νέας ∆ηµοκρατίας, µε αποτέλεσµα στην Πειραιώς να τον συγκαταλέγουν στους «γαλάζιους αντάρτες».

«Παρών» για τον ∆ήµο Θεσσαλονίκης δηλώνει ο πρώην βουλευτής και περιφερειάρχης Παναγιώτης Ψωµιάδης, χωρίς κοµµατική στήριξη και χωρίς να αναπτύσσει κάποια ιδιαίτερη δυναµική, όπως αναφέρουν έµπειροι αυτοδιοικητικοί της περιοχής.

Την ίδια ώρα, η πρώην βουλευτής Κορινθίας της Ν.∆., Αθηνά Κόρκα-Κώνστα, ανακοίνωσε την απόφασή της να διεκδικήσει τον ∆ήµο Βέλου-Βόχας, έχοντας τη στήριξη της Ν.∆., και αξίζει να σηµειωθεί ότι δεν έχει εγκαταλείψει ποτέ την ιδιαίτερη πατρίδα της, καθώς δραστηριοποιείται εκεί ακόµη και µετά την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής της δραστηριότητας.

Για τον ∆ήµο Μεσολογγίου αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα ο πρώην βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, ∆ηµήτρης Σταµάτης, ο οποίος έχει «απέναντι» τον νυν «γαλάζιο» δήµαρχο, Νίκο Καραπάνο, ο οποίος έχει εκ νέου τη στήριξη της Ν.∆.

Παράλληλα, εκτός απροόπτου, ο πρώην βουλευτής Λακωνίας Γρηγόρης Αποστολάκος  θα διεκδικήσει τον ∆ήµο Σπάρτης, έχοντας προεξοφλήσει το χρίσµα της Ν.∆., και µε αξιώσεις για νίκη, καθώς είναι από τα στελέχη που διατηρούν ισχυρό έρεισµα στην περιοχή.

Για την πρώην βουλευτή Ηµαθίας, Γεωργία Μπατσαρά, έχει κινητοποιηθεί ο κοµµατικός µηχανισµός της περιοχής, µε «εντολή» της Πειραιώς, προκειµένου να διεκδικήσει τον ∆ήµο Βέροιας και να έχει νικηφόρο αποτέλεσµα.

Επίσης, ο πρώην βουλευτής Ηµαθίας της Ν.∆., Μιχάλης Χαλκίδης, διεκδικεί τον ∆ήµο Αλεξάνδρειας, έχοντας τη στήριξη του κόµµατος, συσπειρώνοντας γύρω του στελέχη µε ισχυρό έρεισµα στην περιοχή. Αρκετά είναι και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που, ενώ έχουν θητεύσει στο Κοινοβούλιο, αποφάσισαν να δοκιµάσουν την τύχη τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

   

Από τα πρόσωπα-έκπληξη είναι ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος διεκδικεί τον ∆ήµο Αθηναίων. Εχοντας τη στήριξη του ΚΙΝ. ΑΛ. και στελεχών της Κεντροαριστεράς, έχει ισχυρό αντίπαλο τον Κώστα Μπακογιάννη, που στηρίζει η Ν.∆. Αντίστοιχα, η πρώην βουλευτής και υπουργός Κατερίνα Μπατζελή θα είναι υποψήφια για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας µε τη στήριξη του ΚΙΝ.ΑΛ. και µε «γαλάζιο» αντίπαλο τον 34χρονο νυν αντιπεριφερειάρχη, Φάνη Σπανό, ο οποίος θέλει να συνεχίσει την επιτυχηµένη πορεία του Κώστα Μπακογιάννη στην περιφέρεια.

Στην Περιφέρεια ∆υτικής Ελλάδας, «πονοκέφαλο» στον νυν περιφερειάρχη, Απόστολο Κατσιφάρα, έχει προκαλέσει η υποψηφιότητα του πρώην υφυπουργού και βουλευτή Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σπηλιόπουλου. Πρόκειται για µία υποψηφιότητα που φαίνεται να συσπειρώνει αρκετά στελέχη από το ΚΙΝ.ΑΛ., καθώς η «στροφή» Κατσιφάρα στον ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια.

Για τον ∆ήµο Ηρακλείου, επίσης, όπου γίνεται µάχη στο εσωτερικό του ΚΙΝ.ΑΛ., ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και δήµαρχος Γιάννης Κουράκης επανέρχεται δυναµικά, έχοντας και την επίσηµη στήριξη του κόµµατος. Μέχρι στιγµής έχει δείξει ενδιαφέρον και ο πρώην βουλευτής Ηρακλείου, ο νεαρός Φραγκίσκος Παρασύρης, ο οποίος ωστόσο, όπως εκτιµάται, θα κάνει πίσω λόγω της εκ νέου υποψηφιότητας του έµπειρου Κουράκη.

Παράλληλα, για τον ∆ήµο Χίου θα είναι υποψήφιος ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τριαντάφυλλος, µε τη στήριξη του ΚΙΝ.ΑΛ., ο οποίος αποφάσισε σε σχετικά µικρή ηλικία να «µετακοµίσει» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο Θανάσης Παπαδόπουλος, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και δήµαρχος, επανέρχεται στον ∆ήµο Καλαβρύτων µε τη στήριξη του ΚΙΝ.ΑΛ., συσπειρώνοντας κοντά του παλαιούς και νέους υποστηρικτές. Οι συντοπίτες του τον χαρακτηρίζουν «έµπειρο» στον χώρο της Αυτοδιοίκησης.

*Του Σωτήρη ΠολύζουΔημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 24/11/2018