Πε. Απρ 18th, 2024

Οι γυναίκες του ΚΙΝΑΛ που διεκδικούν την ψήφο μας (Ονόματα)

*του Χρήστου Δ. Δρούζια

Η αντίστροφη μέτρηση πλέον για τις βουλευτικές εκλογές έχει ξεκινήσει και το Κίνημα Αλλαγής έχει ρίξει όλα του τα όπλα στην προεκλογική μάχη.

Στην εκλογική μάχη έχει μπει και το «βαρύ πυροβολικό» του κόμματος, που δεν είναι άλλο από τα πρόσωπα που στελεχώνουν τα ψηφοδέλτια.

Ψηφοδέλτια με μεγάλη ανανέωση, με συμμετοχή πολλών προσώπων, αλλά και με πολλά καταξιωμένα στις τοπικές κοινωνίες στελέχη, άξιους ανθρώπους από τους χώρους της επιστήμης, των επιχειρήσεων, των κοινωνικών κινημάτων»

Έντονο είναι στα ψηφοδέλτια και το «άρωμα» γυναίκας, σε αντίθεση με τις πιο παλιές εκλογικές αναμετρήσεις. Σε αυτό συνέβαλε και η νέα νομοθεσία, η οποία αυξάνει τη συμμετοχή των γυναικών στα ψηφοδέλτια από το 30% στο 40%.

Το «Κ» σας παρουσιάζει ένα μικρό αντιπροσωπευτικό δείγμα από τις γυναίκες του ΚΙΝΑΛ που έχουν ριχτεί στη μάχη του σταυρού, σε διάφορες περιφέρειες της χώρας. Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως στη συντριπτική πλειονότητά τους δεν έχουν διεκδικήσει άλλοτε βουλευτική έδρα, ενώ είναι καταξιωμένες γυναίκες, είτε στον επαγγελματικό τομέα που δραστηριοποιούνται, είτε στον κοινωνικό.

Η Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία θα επιχειρήσει να επιβεβαιώσει και πάλι την κυριαρχία της στην Ανατολική Αττική. Ανήκει στο στενό πυρήνα της ηγεσίας, διαθέτει μεγάλη πολιτική και κοινοβουλευτική εμπειρία, με πλήθος καίριων παρεμβάσεων, τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής.

Η βουλευτής Χαρά Κεφαλίδου, η οποία θα επιχειρήσει να έχει και πάλι τη μερίδα του λέοντος στις προτιμήσεις των «Κεντροαριστερών» ψηφοφόρων της Δράμας. Από τις πιο δραστήριες βουλευτίνες, με ουκ ολίγες ερωτήσεις και επερωτήσεις στη Βουλή, ως υπεύθυνη του ΚΤΕ Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΔΗΣΥ.

Η πρώην ευρωβουλευτής Συλβάνα Ράπτη που δίνει την εκλογική μάχη στην Κέρκυρα. Εργάστηκε για αρκετά χρόνια ως δημοσιογράφος σε διάφορες εφημερίδες, αλλά και ως παρουσιάστρια ειδήσεων της Ελληνικής Τηλεόρασης. Το 2004 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Α’ Αθηνών και επανεξελέγη το 2007.

Στον εκλογικό στίβο της Α΄Αθηνών έχουν εισέλθει, μεταξύ άλλων, η Ζέφη Δημαδάμα, η Άσπα Παπαηλίου, η Νέλη Παπαχελά και η Ευγενία Αρβανίτη.

Η Ζέφη Δημαδάμα διδάσκει στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο, είναι αντιπρόεδρος Γυναικών του PES και δραστηριοποιείται διεθνώς σε ζητήματα που αφορούν στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στην Ισότητα των φύλων.

Η Νέλλη Παπαχελά έχει ασχοληθεί ενεργά και για πολλά χρόνια με την Αυτοδιοίκηση. Από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλευρό του Γιώργου Καμίνη, ο οποίος της εμπιστεύτηκε πολλές θέσεις ευθύνης, όπως την Αντιδημαρχία Εμπορίου Ανάπτυξης και Διαχείρισης Κοινοχρήστων Χώρων

Η Άσπα Παπαηλίου, με καταγωγή από τα Δολιανά, είναι πυρηνικός ιατρός και έχει πλούσιο βιογραφικό. Έχει μακρά κομματική πορεία και συμμετοχή σε όλα σχεδόν τα καθοδηγητικά όργανα του ΠΑΣΟΚ. Είναι στέλεχος του ΚΙΔΗΣΟ και μετέχει στην ΚΠΕ του ΚΙΝΑΛ.

H Ευγενία Αρβανίτη είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ενώ παράλληλα, διδάσκει σε Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΕΑΠ. Εργάστηκε για μια δεκαετία στην Αυστραλία, ενώ με τον επαναπατρισμό της στην Ελλάδα εργάστηκε σε διάφορες θέσεις στο Υπουργείο Παιδείας.

Η πρώην Γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Τόνια Αντωνίου που δίνει τη μάχη των εθνικών εκλογών στο Νότιο Τομέα της αναμορφωμένης Β΄ Αθηνών. Έχει μακρά κομματική διαδρομή, με θητεία στα περισσότερα κορυφαία όργανα του ΠΑΣΟΚ και σήμερα του ΚΙΝΑΛ και ανήκει στον στενό κύκλο συνεργατών της Φώφης Γεννηματα.

Την εκλογική μάχη στον Νότιο Τομέα δίνουν, επίσης, η Κατερίνα Βαλαβάνη, η Μαριάννα Μπάρκα και η Μαρία Μισέντου.

Η δραστήρια στα social media Κατερίνα Βαλαβάνη έχει υπηρετήσει το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΝΑΛ, ως απλό μέλος, αλλά και μέσα από θεσμικές αρμοδιότητες. Σήμερα δραστηριοποιείται στον Τομέα Εθελοντισμού και Κοινωνικών Κινημάτων του κόμματος.

Η 25χρονη Μαρία Μισέντου είναι πτυχιούχος εκπαιδευτικών προγραμμάτων του HarvardX, του Michigan University και της Διεθνούς Αμνηστίας και εργάζεται ως Σύμβουλος Ανάπτυξης Ναυτιλιακής Εταιρείας. Είναι μέλος της ΚΠΕ του ΚΙΝΑΛ και της Ε.Δ.Ε.Μ

Η 31χρονη Μαριάννα Μπάρκα σπούδασε ειδικός εφαρμογών αισθητικής. Η πρώτη της επαφή με τα κοινά ήταν στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος με το συνδυασμό του Μάκη Φιλόπουλου. Όπως λέει, συντάσσεται με το Κίνημα Αλλαγής για να κάνει πράξη τα όνειρα της γενιά της

Η Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία διεκδικεί την ψήφο των πολιτών του Δυτικού Τομέα της Β΄Αθηνών. Το μικρόβιο της πολιτικής μπήκε στη ζωή της από φοιτητικά της χρόνια, συμμετέχοντας ενεργά στις τάξεις της ΠΑΣΠ, ενώ από το 2015 είναι αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

Τη μάχη του σταυρού στον Βόρειο Τομέα δίνουν, μεταξύ άλλων, η Αλεξάνδρα Σαγρή, η Ρένα Ζαρκαδούλα και η Ειρήνη Χαρίτου.

Η Ρένια Ζαρκαδούλα ασκεί μάχιμη δικηγορία και έχει δικό της δικηγορικό γραφείο. Εντάχθηκε ενεργά στο ΠΑΣΟΚ μέσα από τους κόλπους της ΠΑΣΠ και της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Από τον Μάρτιο του είναι μέλος της ΚΠΕ του Κινήματος Αλλαγής.

Η δασκάλα Αλεξάνδρα Σαγρή ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση από τα φοιτητικά της χρόνια, όπου υπήρξε γραμματέας της ΠΑΣΠ Παιδαγωγικού Αθηνών, πρόεδρος των μεταπτυχιακών φοιτητών και αιρετός εκπρόσωπος των δασκάλων. Είναι εκλεγμένο μέλος της ΚΠΕ του ΚΙΝΑΛ.

Η Όλγα Χαρίτου εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως σύμβουλος επιχειρήσεων με εξειδίκευση στη διαχείριση των κοινοτικών εργαλείων έχοντας ολοκληρώσει σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, στην Λογιστική &Χρηματοοικονομική και στα Ναυτιλιακά.

Υποψήφια στην Ανατολική Αττική είναι και η 28χρονη δικηγόρος και δημοσιογράφος Βασιλική Αναστασίου. Σε ότι αφορά την πολιτική της ενασχόληση, εκλέχθηκε ως Δημοτική Σύμβουλος σε ηλικία 19 ετών. Πρόσφατα εκλέχθηκε στην ΚΠΕ του Κινήματος Αλλαγής και είναι ένα από τα νεότερα στελέχη.

Η φαρμακοποιός Κατερίνα Βουρεξάκη, η κατεβαίνει υποψήφια στην Α΄Πειραιά. Είναι μέλος της Unesco Πειραιώς & Νήσων και διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Ελληνίδων Γυναικών για την Οικογένεια και το Παιδί. Υπήρξε για πολλά χρόνια στέλεχος του Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ.

Η γνωστή ηθοποιός, κωμικός και τηλεοπτική παρουσιάστρια Σοφία Μουτίδου, που διεκδικεί την έδρα της Α΄Θεσσαλονίκης. Σπούδασε νομική, ενώ έγινε γνωστή στο τηλεοπτικό κοινό μέσα από τη σειρά του ΑΝΤ1 , «Το καφέ της Χαράς», όπου υποδυόταν την Κυρά Δασκάλα.

Υποψήφια στην πρώτη εκλογική περιφέρεια της Θεσσαλονίκης είναι και η Νικολέτα Σπυροπούλου. Είναι απόφοιτη της Φιλοσοφικής και Νομικής Σχολής με μεταπτυχιακές σπουδές στη Συστηματική φιλοσοφία και στον τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών. Υπήρξε ενεργό μέλος της ΠΑΣΠ Φιλοσοφικής, μέλος της πρώτης ΚΠΕ του ΚΙΝΑΛ και μέλος του Δικτύου Γυναικών.

Η Όλγα Τσιπσέ που δίνει την εκλογική μάχη στη Β΄Θεσσαλονίκης. Παράλληλα με τη μαχόμενη δικηγορία, ασχολείται με τη δημοσιογραφία, ενώ αρθρογραφεί και εισηγείται για νομικά θέματα σε sites και σε εκδηλώσεις.

Τη μάχη των εκλογών στην Πέλλα δίνουν, μεταξύ άλλων, η Κική Παπαδάκη και η Αγαθή Μακρίδου.

Η Κική Παπαδάκη ασχολήθηκε με την πολιτική από πολύ μικρή ηλικία, ως στέλεχος της ΠΑΣΠ και της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Διετέλεσε μέλος της ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ και υποψ. αντιπεριφερειάρχης Πέλλας. Έχει συμβουλευτική εταιρεία με αγροτικά και αναπτυξιακά προγράμματα στην εκλογκή της περιφέρεια.

Η Αγαθή Μακρίδου κατάγεται από τα Γιαννιτσά και είναι απόφοιτος του τμήματος Διοίκησης Υγείας του ΤΕΙ Καλαμάτας και σήμερα προχωρά σε εξειδικευμένη εκπαίδευση στην οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Υγείας από το John Hopkins University. Το 2015 ήταν υποψήφια στις βουλευτικές εκλογές με το ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Η δικηγόρος Μαρία Τορορή, που είναι υποψήφια στην Ημαθία. Έχει μεταπτυχιακό στο Τμήμα «Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων» της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Ε.Α.Π και είναι διαπιστευμένη Διαμεσολαβητής, εγγεγραμμένη στο μητρώο Διαμεσολαβητών του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η Μαρία Μίχου, που συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο της Πιερίας. Είναι οικονομολόγος και έχει διατελέσει παλιότερα βουλευτής του ΠΑΣΟΚ με σημαντική προσφορά στα πολιτικά δρώμενα της εκλογικής της περιφέρειας.

Η Λίτσα Κουρουπάκη, η οποία μετά τη μάχη των ευρωεκλογών, διεκδικεί την ψήφο των πολιτών των Χανίων. Γεννήθηκε στο Augsburg Γερμανίας, από γονείς μετανάστες. Διετέλεσε Βουλευτής Χανίων από τον Ιανουάριο του 2011-2012, ενώ σήμερα είναι μέλος της ΚΠΕ του Κινήματος Αλλαγής.

H Ελένη Βατσινά, η οποία διεκδικεί την ψήφο των πολιτών του Ηρακλείου. Είναι υπεύθυνη εξαγωγών της οικογενειακής επιχείρησης «Super Strom Βατσινάς» και ασχολείται από μικρή ηλικία με την επιχειρηματικότητα.

Η Εύη Βεργοπούλου, η οποία ασχολήθηκε με την πολιτική από πολύ μικρή ηλικία και είναι υποψήφια στην Ηλεία. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 εκλέχθηκε περιφερειακή σύμβουλος, ενώ σήμερα μετέχει και στην Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής.

Η υποψήφια Αχαϊας Ολυμπία Λόη, που σπούδασε στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Σπουδών της Φλωρεντίας. Από το 2000 εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας, ενώ σήμερα εργάζεται, ως υπάλληλος στη Δ/νση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας.

Η δικηγόρος Χρύσα Ντιντή που έχει ριχτεί στη μάχη του σταυρού στα Τρίκαλα. Έχει μακρά κομματική διαδρομή, με θητεία στη Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ του νομού και στην ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ, ενώ υπήρξε και στο παρελθόν υποψήφια βουλευτής του κόμματος.

Υποψήφια στα Τρίκαλα είναι και η Φωτεινή Αναστασίου. Είναι Διδάκτωρ Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, έχει έντονη εθελοντική δράση, είναι υπεύθυνη του δικτύου P.E.S. Activists στην εκλογική της περιφέρεια και μέλος της ΚΠΕ του ΚΙΝΑΛ.

Η Φανή Αγορίτσα, η οποία έχει μπει στη μάχη για το κυνήγι του σταυρού στη Λάρισα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική και συνέχισε τις σπουδές της με μεταπτυχιακό στον τομέα Γλωσσολογίας. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, ενώ παρεμβαίνει στη δημόσια ζωή αρθρογραφώντας.

Η Περσεφόνη Πιστιόλη που συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ στην Αιτωλοακαρνανία. Προέρχεται από αγροτική οικογένεια, σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει εξειδικευτεί στην ειδική αγωγή και μιλάει αγγλικά και γαλλικά.

Η ηθοποιός Βάνα Μπάρμπα, υποψήφια στα Ιωάννινα. Με την παρουσία της στο ιταλικό κινηματογραφικό έργο Mediterraneo, το οποίο κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας το 1991, έγινε ιδιαίτερα γνωστή και συνέχισε την σταδιοδρομία της εμφανιζόμενη στην τηλεόραση και στο θέατρο.

Η υποψήφια Φθιώτιδας Κωνσταντίνα Αντερριώτη, που είναι εκπαιδευτικός στο επάγγελμα. Με την πολιτική ξεκίνησε το 2014 ως υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος με τον Γιάννη Σγουρό και το 2015 ως υποψήφια βουλευτής στη Β’ Αθήνας, με το ΚΙΔΗΣΟ του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Υποψήφια στον νομό Αρκαδίας είναι το στέλεχος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Διαμάντω Σαραντοπούλου, νοσηλεύτρια του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης και πρόεδρος των εργαζομένων.

Υποψήφια στη γειτονική Κορινθία είναι Πολιτικός Μηχανικός Κατερίνα Γκέκη – Φαρμάκη. Διετέλεσε βουλευτής ΠΑΣΟΚ Κορινθίας κατά την περίοδο 2009-2012 και μέλος της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ, ενώ σήμερα μετέχει στην ΚΠΕ του ΚΙΝΑΛ.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Στο Καρφί»