Τρ. Απρ 23rd, 2024

Αυτές είναι οι υποψήφιες με το ΚΙΝΑΛ στις εθνικές εκλογές (Ονόματα)

*του Χρήστου Δ. Δρούζια

Σε εκλογική ετοιμότητα βρίσκεται πλέον το Κίνημα Αλλαγής, καθώς η αίσθηση που έχουν στη Χαριλάου Τρικούπη είναι πως οι κάλπες των εθνικών εκλογών μπορεί να στηθούν ανά πάσα στιγμή, παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Στο νέο φορέα έχουν ξεκαθαρίσει πως θεωρούν τις προσεχείς εκλογές τη «μητέρα των μαχών» και διεκδικούν τη δυναμική επιστροφή της προοδευτικής παράταξης σε ρόλο πρωταγωνιστή στο μετεκλογικό σκηνικό.

Άλλωστε, όπως κατ’ επανάληψη, έχει πει σε όλους τους τόνους και με όλους τους δυνατούς τρόπους η Φώφη Γεννηματά, η χώρα χρειάζεται μια πολιτική ανατροπή και προοδευτική αλλαγή με εθνικές προτεραιότητες και μια κυβέρνηση με προοδευτική ατζέντα που θα κερδίσει τη χαμένη αξιοπιστία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Οι προβλέψεις που κάνουν πάντως μετά το συνέδριο είναι πολύ αισιόδοξες και δεν κρύβουν πια, ότι ο στόχος τους είναι το διψήφιο ποσοστό στις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν.

Στη μάχη των εκλογών, η Χαριλάου Τρικούπη έχει ρίξει το βαρύ «πυροβολικό» του κόμματος, που είναι οι υποψήφιοι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, ενώ στην πρώτη γραμμή του προεκλογικού αγώνα βρίσκονται και οι γυναίκες της Παράταξης.

Το «Κ» σας παρουσιάζει τις υποψηφιότητες των γυναικών, που έχουν ανακοινωθεί μέχρι αυτή τη στιγμή και δίνουν δυναμικά τη «μάχη» του σταυρού σε διάφορες περιφέρειες της χώρας.

ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ

Β΄ Αθηνών

Στο Νότιο Τομέα της – σπασμένης στα τρία πλέον – Β’ Αθηνών, τη μάχη του σταυρού δίνει το έμπειρο πολιτικό στέλεχος, Τόνια Αντωνίου που θεωρείται φαβορί για την κατάκτηση της έδρας. Στον ίδιο Τομέα, εκ νέου υποψήφια είναι η μάχιμη Κατερίνα Βαλαβάνη, η οποία στην εκλογική αναμέτρηση του 2015, κατατάχθηκε στην 7η θέση. Επίσης, η δραστήρια Μαρία Μισέντου που προέρχεται από την ΕΔΕΜ και η γιατρός Ελένη Χάλαρη Μπαρδάκη.

Στον Δυτικό Τομέα, η ισχυρή υποψηφιότητα είναι της αν. εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νάντιας Γιαννακοπούλου, που θεωρείται μεγάλο φαβορί για την πρωτιά. Επίσης, υποψήφιες είναι η επιμελήτρια Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαρία Δημητρίου και η οικονομολόγος Ελένη Σταύρου.

Έντονο είναι το άρωμα γυναίκας και στον Βόρειο Τομέα. Υποψήφιες είναι η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά Αλεξάνδρα Σαγρή, η μάχιμη δικηγόρος Ρένια Ζαρκαδούλα, που βρίσκεται κοντά στο περιβάλλον του ευρωβουλευτή της ΕΛΙΑΣ Νίκου Ανδρουλάκη, η δικηγόρος Λυδία Βεντήρη, με μεγάλη εμπειρία στο χειρισμό μαζικών υποθέσεων εργατικών διαφορών, η Ελένη ΜολουδάκηΜπαϊλή και η συγγραφέας – επιχειρηματίας Αργυρώ Πατίλη – Ζαρανίκα.

ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΑΤΤΤΙΚΗΣ

Όσον αφορά τo Υπόλοιπο Αττικής, στον Βορειοανατολικό Τομέα κατεβαίνει υποψήφια η νυν βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου, που διαθέτει ισχυρό μηχανισμό και θα επιχειρήσει να επιβεβαιώσει και πάλι την κυριαρχία της. Η 28χρονη Βασιλική Αναστασίου, η οποία ασχολείται με τα κοινά από μικρή ηλικία, η επιχειρηματίας – οικονομολόγος Έρση Κόκκοτα από τη Σαρωνίδα, που ήταν υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με τον Γιάννη Σγουρό, το 2014, καθώς και η νηπιαγωγός Αρετή Τελωνιάτη.

Στην εκλογική περιφέρεια της Δυτικής Αττικής υποψήφια είναι η Σταυρούλα Δήμου, πρώην στενής συνεργάτης του Θόδωρου Πάγκαλου.

Α’ ΑΘΗΝΩΝ

Την εκλογική μάχη στην Ά Αθηνών δίνουν, μεταξύ άλλων, η αντιπρόεδρος Γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ζέφη Δημαδάμα, που δραστηριοποιείται διεθνώς σε ζητήματα που αφορούν στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στην Ισότητα των φύλων, το στέλεχος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Άσπα Παπαηλίου, η δικηγόρος Σπυριδούλα Γεωργίου, η τοπογράφος μηχανικός Ράνια Νικολοπούλου και η υποψ. Διδάκτωρ Ειδικής Αγωγής Σοφία Πουλοπούλου.

Α’ ΚΑΙ Β’ ΠΕΙΡΑΙΑ

Υποψήφια στην Α’ Πειραιά είναι η συνταξιούχος Αργυρούλα Αρκαλάκη, ενώ στις λαϊκές γειτονιές της Β’ Πειραιά, τη μάχη των εκλογών θα δώσουν η ιδιωτική υπάλληλος στο χώρο της Ναυτιλίας, Νάνσυ Θεοτοκάτου – Αντωνάκου, η ελεύθερη επαγγελματίας Κωνσταντίνα Κοσμίδου, καθώς και η πρόεδρος του δικτύου Ανθρωπιάς και Αλληλεγγύης Κερατσινίου Σταυρούλα Στεφανίδου.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Σε ό,τι αφορά τα ψηφοδέλτια της συμπρωτεύουσας, αξίζει να σημειωθεί πως, μέχρι στιγμής, δεν έχουν ανακοινωθεί οι υποψήφιοι που θα δώσουν τη μάχη του σταυρού στην πρώτη εκλογική περιφέρεια. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, υποψήφιοι θα είναι η γιατρός Πέννυ Δαλαμπούρα, που διατηρεί στενή πολιτική σχέση με τον Νίκο Ανδρουλάκη, η ηθοποιός Σοφία Μουτίδου και η Μαρία Λυκουριώτη, που ήταν υποψήφια και το 2015.

Στη Β’ Θεσσαλονίκης, διεκδικούν την εκλογή τους το στέλεχος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Μαρία Κιλαζίδου, η Ευγενία Κυριακάκη – Προκοπίου, που ήταν υποψήφια και το 2012, η υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, Βικτωρία Παπαγεωργίου και η Ελένη Χούλια, κόρη του παλαιού δημάρχου Αγίου Αθανασίου. Έντονη είναι η παρουσία των γυναικών στο ψηφοδέλτιο της Πέλλας. Το βάρος του σταυρού σηκώνουν η Αγάθη Μακρίδου, που κατάγεται από τα Γιαννιτσά, η Κική Παπαδάκη, που κατά το παρελθόν διετέλεσε υποψ. αντιπεριφερειάρχης Πέλλας και η δικηγόρος Ραχήλ Αλεξανδρίδου. Τη μάχη του σταυρού στο Κιλκίς δίνει η Αλεξάνδρα Στεφανίδου, στις Σέρρες η δημοσιογράφος Ανδρομάχη Ιχτσή και η ιατρός Φανή Σοφιανού, ενώ στην Πιερία η πρώην βουλευτής Μαρία Μίχου, η οποία συμμετέχει ενεργά στα πολιτικά τεκταινόμενα του νομού.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΘΡΑΚΗ

Στη Δράμα, κατεβαίνει εκ νέου η ισχυρή του νομού Χαρά Κεφαλίδου, που «παίζει» χωρίς αντίπαλο, αφού έχει οργώσει ουκ ολίγες φορές το νομό, ενώ δίπλα της θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά η ζωγράφος Χρυσάνθη Χαρίσκου. Όσον αφορά τους υπόλοιπους νομούς της Περιφέρειας, υποψήφιες στη Ροδόπη είναι η Κυριακή Γολγάκη που εργάζεται στο Νοσοκομείο του νομού και η καθηγήτρια Σιμπέλ Μουσταφόγλου, ενώ στην Καβάλα η ιδιωτική υπάλληλος Μαρία Τσουρή.

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Στην Ηλεία, τη μάχη των εκλογών δίνει η περιφερειακή σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας Εύη Βεργοπούλου με έντονη παρουσία στα πολιτικά, κομματικά και κοινωνικά τεκταινόμενα του νομού, καθώς και η δικηγόρος Δήμητρα Ζαφειροπούλου. Την εκλογική μάχη στον νομό Αιτωλοακαρνανίας θα δώσει η εκπαιδευτικός Περσεφόνη Πιστιόλη και η πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Νίκη Φούντα.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Στο νομό Αρκαδίας, στον εκλογικό στίβο έχει εισέλθει το στέλεχος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Διαμάντω Σαραντοπούλου, νοσηλεύτρια του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης και πρόεδρος των εργαζομένων, στο νομό Κορινθίας η πρώην βουλευτής Κατερίνα – Γκέκη Φαρμάκη και η Γεωπόνος Μαργαρίτα Δήμα, ενώ στη Λακωνία η οικονομολόγος Βάσω Γουργούλα – Μανάκου και η γιατρός Κατερίνα Λεκάκη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Σε ό,τι αφορά τα ψηφοδέλτια της Θεσσαλίας, η παρουσία γυναικών είναι έντονη και δυναμική. Στη Λάρισα, τη μάχη του σταυρού δίνουν, μεταξύ άλλων, η δικηγόρος Ευαγγελία Λιακούλη με διαρκή παρουσία στα κοινά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Φανή Αγορίτσα από τα Φάρσαλα, που παρεμβαίνει στη δημόσια ζωή αρθρογραφώντας, η δικηγόρος Μαρία Γαλλιού, με ειδίκευση το συνεταιριστικό και εμπορικό δίκαιο, η Μαίρη Μάρου, μετακινούμενη κτηνοτρόφος με μονάδα 500 προβάτων, η ιδιωτική υπάλληλος Νατάσα Παπαβασιλείου και η οικονομολόγος Βασιλική Τσίτα.

Στα Τρίκαλα, στην εκλογική μάχη έχει ριχτεί το έμπειρο πολιτικό στέλεχος Χρύσα Ντιντή, καθώς και η διδάκτωρ Γλωσσολογίας Φωτεινή Αναστασίου. Τέλος, υποψήφια στον νομό Καρδίτσας είναι η ηθοποιός, με ευδόκιμη θητεία στο ελληνικό θέατρο Δώρα Θωμοπούλου, όπου η ενασχόλησή της με το ΠΑΣΟΚ ξεκινά από τα φοιτητικά της χρόνια.

ΗΠΕΙΡΟΣ

Στο νομό Ιωαννίνων, στον εκλογικό στίβο έχει ήδη μπει για τα καλά, η εκπαιδευτικός Μαργαρίτα Ζήκου, ενώ στο νομό Θεσπρωτίας η Μαρία Σαμίου.

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

Όσον αφορά τη Στερεά Ελλάδα, τη μάχη του σταυρού στην Φθιώτιδα δίνει η Κωνσταντίνα Αντερριώτη, που είναι εκπαιδευτικός στο επάγγελμα και κεντρικό στέλεχος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, στη Βοιωτία η αντιδήμαρχος Λεβαδέων Κατερίνα Κοσκοβώλη, στην Εύβοια οι δικηγορίνες Μαρία Παλαιολόγου – Νικολοπούλου και Μίνα Παπαναστασίου, ενώ στην Φωκίδα η δικηγόρος και δημοτικός σύμβουλος Πέννυ Σπυροπούλου.

ΚΡΗΤΗ

Στο Ηράκλειο, στον εκλογικό στίβο έχει εισέλθει η επιχειρηματίας Ελένη Βατσινά, ενώ στα Χανιά η πρώην βουλευτής του νομού Λίτσα Κουρουπάκη. Να σημειωθεί ότι, η κα Κουρουπάκη θα δώσει πρώτα τη μάχη των ευρωεκλογών, ως υποψήφια στο ευρωψηφοδέλτιο του Κινήματος Αλλαγής.

Στα Νότια Δωδεκάνησα, την έδρα διεκδικούν η γιατρός και πρόεδρος των νοσοκομειακών Κατερίνα Γαβαλά και η πολιτικός επιστήμων και διεθνολόγος Λίτσα Φτακλάκη.

Στις Κυκλάδες, υποψήφιες είναι η πρώην περιφερειάρχης και στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών Σοφία Θεολογίτου και η επιχειρηματίας Αλεξάνδρα Κουτρούλια – Δαρζέντα, ενώ στη Λέσβο η Βασιλική Χοχλάκα, κόρη του πρώην δημάρχου Μυτιλήνης Θεόδωρου Χοχλάκα.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Στο Καρφί»