Δε. Μάι 6th, 2024

«Υποδομές και οικονομική ανάπτυξη τα σημεία αιχμής στη Θεσσαλονίκη», άρθρο του Κωνσταντίνου Ζέρβα

Αρθρο του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα

Σε αυτήν την πρώτη θητεία που ολοκληρώνεται πετύχαμε σημαντικές εξελίξεις σε δύο πεδία. Πρώτο, οι υποδομές καθώς από την αφετηρία της προσπάθειάς μας καταστήσαμε σαφές ότι για εμάς προτεραιότητα ήταν – και παραμένουν – οι υποδομές της πόλης. Η Θεσσαλονίκη ταλαιπωρήθηκε κατά το παρελθόν από υποσχέσεις, από ματαιώσεις μεγάλων και σημαντικών έργων και παρουσίαζε μια σημαντική υστέρηση. Δεύτερο, η οικονομική ανάπτυξη καθώς μετά από 10 χρόνια κρίσης και ακόμη περισσότερα καθοδικής πορείας για την πόλη, έπρεπε να αντιστρέψουμε αυτήν την πραγματικότητα και να αξιοποιήσουμε το θετικό δημοσιονομικό και αναπτυξιακό momentum.

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές ο τουρισμός της πόλης κινείται ανοδικά, οι επενδύσεις στον κλάδο είναι συνεχείς, μεγάλες εταιρείες έχουν επιλέξει, έχουν εγκατασταθεί και έχουν δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στη Θεσσαλονίκη, η τοπική αγορά βλέπει καλύτερους τζίρους και η εστίαση – με το προνόμιο της γαστρονομικής πρωτεύουσας της χώρας από την UNESCO– έχει μεγάλα περιθώρια ανόδου. Παράλληλα τρέχουμε το μεγαλύτερο Τεχνικό Πρόγραμμα όλων των εποχών με έργα που ολοκληρώθηκαν, εκτελούνται ή και σχεδιάζονται για το άμεσο μέλλον. Για να καταστεί δυνατή αυτή η εξέλιξη προηγήθηκε συστηματική δουλειά στην διεκδίκηση και αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων και οι γρήγοροι – στα μέτρα της ελληνικής διοικητικής διαδικαστικής πραγματικότητας – ρυθμοί μελετών και ελέγχων.

Η πιο σημαντική επιτυχία αυτών των τεσσάρων ετών όμως είναι μία. Διαμορφώσαμε μια συγκεκριμένη ατζέντα για την πόλη, εξέλιξη καθόλου αυτονόητη αν κοιτάξει κανείς τις προηγούμενες δεκαετίες των διχασμών και των ματαιώσεων. Όλοι πλέον αναφέρονται σε αυτήν και προχωρούν βάσει αυτής. Εξασφαλίσαμε πόρους άνω των 200 εκ ευρώ, τρέχουμε το μεγαλύτερο Τεχνικό Πρόγραμμα όλων των εποχών και υλοποιούμε έργα σε κάθε γειτονιά. Σε περιοχές της πόλης που είχαν να δουν έργα του δήμου πάνω από 15 χρόνια. Παράλληλα έχουμε δρομολογήσει εμβληματικές παρεμβάσεις που αλλάζουν το πρόσωπο της Θεσσαλονίκης και ενισχύουν τον ευρωπαϊκό, μεσογειακό και μητροπολιτικό της χαρακτήρα. Προχωρήσαμε στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του δήμου και εξασφαλίσαμε τους πόρους για ένα ακόμη μεγαλύτερο άλμα – την μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε SmartCity.

Για το άμεσο μέλλον υλοποιούμε τον σχεδιασμό μας για την βελτίωση της καθημερινότητας με παρεμβάσεις στην καθαριότητα αλλά και στο κυκλοφοριακό – στο δεύτερο απαιτείται συνέργεια πολλών – και προσανατολιζόμαστε στην ατζέντα της κλιματικής ουδετερότητας για να πιάσουμε τους στόχους μέχρι το 2030.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο e-ota της εφημερίδας Παραπολιτικά