Featured

Δήμος Παιανίας: 13.000 νέα δέντρα στην παλαιά χωματερή – Επόμενος στόχος τα 40.000

Σε διάστημα μόλις ενός έτους επετεύχθη επί της ουσίας ο στόχος του Δήμου Παιανίας για φύτευση 10.000 νέων δένδρων στην παλαιά χωματερή της πόλης.

Τον Σεπτέμβριο 2019 αποφασίστηκε η δημιουργία ενός νέου αλσυλλίου στους πρόποδες του Υμηττού. Ως χρονοδιάγραμμα ορίστηκε η αυτοδιοικητική θητεία, δηλαδή έως τον Οκτώβριο του 2023. Σε συνεργασία του αρμόδιου αντιδήμαρχου και της Πολιτικής Προστασίας με τον ΣΠΑΥ και το Κολλέγιο Αθηνών η πρώτη δράση υλοποιήθηκε το 2019 – με την τοποθέτηση 1.000 δέντρων- ενώ η πανδημία του COVID είχε ως αποτέλεσμα να ανασταλεί κάθε δράση μέχρι τον Μάρτιο του 2022 οπότε με την συμμετοχή και πάλι των ΣΠΑΥ και του Κολλεγίου πραγματοποιήθηκε η φύτευση 1.000 επιπλέων δένδρων. Παράλληλα ξεκίνησε η συνεργασία με τη ΜΚΟ We4all.
Ενεργοποιώντας την ιδιωτική πρωτοβουλία και τα προγράμματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης υλοποιήθηκαν δεκάδες δράσεις με αποτέλεσμα ο στόχος των 10.000 δένδρων να επιτευχθεί εντός του έτους και πλέον να έχει αναθεωρηθεί στα 40.000 δένδρα σε δεύτερη φάση.
«Σήμερα στην παλαιά χωματερή έχουν φυτευθεί περισσότερα από 13.000 δέντρα με υψηλό ποσοστό επιβίωσης χάρη στην συνεχή φροντίδα της Πολιτικής Προστασίας του δήμου μας. Οπότε αναθεωρούμε τον αρχικό στόχο των 10.000 σε 40.000 πρασινίζοντας μια ολόκληρη περιοχή η οποία γειτνιάζει με τα Ολυμπιακά Ακίνητα και εκτιμούμε ότι σύντομα θα αποτελεί πόλο έλξης για κατοίκους και επισκέπτες. Θέλω να ευχαριστήσω όλες τις εταιρείες και φορείς συνέβαλλαν για αυτό το αποτέλεσμα, ένα δώρο για τις επόμενες γενιές» δήλωσε ο Δήμαρχος Παιανίας Ισίδωρος Μάδης.
«Με τη μεγάλη συμμετοχή και στην τελευταία δράση γίνεται κατανοητό ότι τα οφέλη για τον τόπο μας ξεπερνούν την δημιουργία ενός αλσυλλίου. Οι πολίτες ευαισθητοποιούνται και τα παιδιά διδάσκονται τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος. Σε συνεργασία με την We4all συνεχίζουμε τόσο με δράσεις δενδροφύτευσης όσο και με εκείνες της περιβαλλοντικής αγωγής μέσα στα σχολεία του δήμου μας για να δώσουμε στους πολίτες του αύριο τα εφόδια για να υπερασπιστούν και να προστατέψουν το φυσικό περιβάλλον» σημείωσε από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Σαμωνάς-Ξύκης.
Τα δενδρύλλια που έχουν επιλεγεί είναι βραδύκαυστα και ανθεκτικά και συμβαδίζουν με το τοπικό οικοσύστημα της περιοχής, δημιουργώντας έναν νέο πνεύμονα πρασίνου για την πόλη μας και βοηθώντας την βιοποικιλότητα της περιοχής. Επιπλέον αλλάζει το ανάγλυφο μιας ολόκληρης περιοχής που κατά το παρελθόν είχε χαρακτηριστεί από την υποβάθμιση, την παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και την έλλειψη οράματος και ευαισθησίας. Από τη δράση έχει καλυφθεί έκταση περίπου 15 στρεμμάτων ενώ συνολικά θα δενδροφυτευθούν κατ’ εκτίμηση 30 στρέμματα.

Τελευταία άρθρα

Δήμος Βιάννου: Καλύπτει από το 2027 τα ενοίκια εκπαιδευτικών που επιλέγουν να μείνουν στην περιοχή

Σε μία ουσιαστική παρέμβαση για την αντιμετώπιση του προβλήματος στέγασης εκπαιδευτικών και άλλων δημοσίων υπαλλήλων…

11 ώρες ago

Παρέμβαση Κολιάδη για την παραλία Τσαμπίκα μετά τις καταγγελίες για εργασίες

Άμεση παρέμβαση για την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στην παραλία Τσαμπίκα πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Ρόδου…

11 ώρες ago

Δυτική Μακεδονία: Νέα τουριστική ταυτότητα με ψηφιακή πύλη, AI και στόχο τον τουρισμό τεσσάρων εποχών

Σε μια νέα φάση οργανωμένης τουριστικής προβολής επιχειρεί να περάσει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, παρουσιάζοντας…

11 ώρες ago

Καλαμάτα: Εγκαινιάστηκε η αναβαθμισμένη κεντρική παιδική χαρά στο αναψυκτήριο

Στην παράδοση μιας ακόμη αναβαθμισμένης υποδομής για παιδιά και οικογένειες προχώρησε ο Δήμος Καλαμάτας, με…

12 ώρες ago

Αγία Παρασκευή: Πλήθος κόσμου στη δεύτερη μέρα της «Πόλης Πολιτισμού 2026» – Αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα

Με μεγάλη συμμετοχή πολιτών συνεχίστηκαν για δεύτερη ημέρα οι εκδηλώσεις της «Πόλης Πολιτισμού 2026» στην…

12 ώρες ago

Καιρός: Αφρικανική σκόνη, θερμοκρασίες έως 37 βαθμούς και «Red Code» για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς

Ιδιαίτερα επιβαρυμένες καιρικές συνθήκες διαμορφώνονται σήμερα, Κυριακή 30 Αυγούστου 2026, σε αρκετές περιοχές της χώρας,…

13 ώρες ago