Τρ. Απρ 16th, 2024

Δήμος Παιανίας: 13.000 νέα δέντρα στην παλαιά χωματερή – Επόμενος στόχος τα 40.000

Σε διάστημα μόλις ενός έτους επετεύχθη επί της ουσίας ο στόχος του Δήμου Παιανίας για φύτευση 10.000 νέων δένδρων στην παλαιά χωματερή της πόλης.

Τον Σεπτέμβριο 2019 αποφασίστηκε η δημιουργία ενός νέου αλσυλλίου στους πρόποδες του Υμηττού. Ως χρονοδιάγραμμα ορίστηκε η αυτοδιοικητική θητεία, δηλαδή έως τον Οκτώβριο του 2023. Σε συνεργασία του αρμόδιου αντιδήμαρχου και της Πολιτικής Προστασίας με τον ΣΠΑΥ και το Κολλέγιο Αθηνών η πρώτη δράση υλοποιήθηκε το 2019 – με την τοποθέτηση 1.000 δέντρων- ενώ η πανδημία του COVID είχε ως αποτέλεσμα να ανασταλεί κάθε δράση μέχρι τον Μάρτιο του 2022 οπότε με την συμμετοχή και πάλι των ΣΠΑΥ και του Κολλεγίου πραγματοποιήθηκε η φύτευση 1.000 επιπλέων δένδρων. Παράλληλα ξεκίνησε η συνεργασία με τη ΜΚΟ We4all.
Ενεργοποιώντας την ιδιωτική πρωτοβουλία και τα προγράμματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης υλοποιήθηκαν δεκάδες δράσεις με αποτέλεσμα ο στόχος των 10.000 δένδρων να επιτευχθεί εντός του έτους και πλέον να έχει αναθεωρηθεί στα 40.000 δένδρα σε δεύτερη φάση.
«Σήμερα στην παλαιά χωματερή έχουν φυτευθεί περισσότερα από 13.000 δέντρα με υψηλό ποσοστό επιβίωσης χάρη στην συνεχή φροντίδα της Πολιτικής Προστασίας του δήμου μας. Οπότε αναθεωρούμε τον αρχικό στόχο των 10.000 σε 40.000 πρασινίζοντας μια ολόκληρη περιοχή η οποία γειτνιάζει με τα Ολυμπιακά Ακίνητα και εκτιμούμε ότι σύντομα θα αποτελεί πόλο έλξης για κατοίκους και επισκέπτες. Θέλω να ευχαριστήσω όλες τις εταιρείες και φορείς συνέβαλλαν για αυτό το αποτέλεσμα, ένα δώρο για τις επόμενες γενιές» δήλωσε ο Δήμαρχος Παιανίας Ισίδωρος Μάδης.
«Με τη μεγάλη συμμετοχή και στην τελευταία δράση γίνεται κατανοητό ότι τα οφέλη για τον τόπο μας ξεπερνούν την δημιουργία ενός αλσυλλίου. Οι πολίτες ευαισθητοποιούνται και τα παιδιά διδάσκονται τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος. Σε συνεργασία με την We4all συνεχίζουμε τόσο με δράσεις δενδροφύτευσης όσο και με εκείνες της περιβαλλοντικής αγωγής μέσα στα σχολεία του δήμου μας για να δώσουμε στους πολίτες του αύριο τα εφόδια για να υπερασπιστούν και να προστατέψουν το φυσικό περιβάλλον» σημείωσε από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Σαμωνάς-Ξύκης.
Τα δενδρύλλια που έχουν επιλεγεί είναι βραδύκαυστα και ανθεκτικά και συμβαδίζουν με το τοπικό οικοσύστημα της περιοχής, δημιουργώντας έναν νέο πνεύμονα πρασίνου για την πόλη μας και βοηθώντας την βιοποικιλότητα της περιοχής. Επιπλέον αλλάζει το ανάγλυφο μιας ολόκληρης περιοχής που κατά το παρελθόν είχε χαρακτηριστεί από την υποβάθμιση, την παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και την έλλειψη οράματος και ευαισθησίας. Από τη δράση έχει καλυφθεί έκταση περίπου 15 στρεμμάτων ενώ συνολικά θα δενδροφυτευθούν κατ’ εκτίμηση 30 στρέμματα.