Τε. Απρ 24th, 2024

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Ξεκινά η 8η Πανελλήνια Συνάντηση Φυτοπροστασίας

Στη Θεσσαλία και στο ΔΩΛ θα χτυπά από αύριο Τρίτη 21 έως την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου, η καρδιά της αγροτικής έρευνας με την 8η Πανελλήνια Συνάντηση Φυτοπροστασίας που διοργανώνεται στη Λάρισα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και μια σειρά επιστημονικών και γεωτεχνικών φορέων.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι συνεπής στη διοργάνωση μιας ακόμη μεγάλης εκδήλωσης, καθώς στη Λάρισα αναμένονται δεκάδες διακεκριμένοι καθηγητές Πανεπιστημίων της χώρας, του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΑΑΤ, η ηγεσία του Εθνικού Συνδέσμου
Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ), εκπρόσωποι γεωτεχνικών φορέων, εκατοντάδες φοιτητές Γεωπονίας και φυσικά πολλοί παραγωγοί, οι οποίοι «διψούν» για ενημέρωση, ιδιαίτερα μετά τις ραγδαίες αλλαγές που προβλέπει η νέα ΚΑΠ με τη μείωση των φυτοφαρμάκων.

Στους στόχους της Πανελλήνιας Συνάντησης Φυτοπροστασίας αναφέρθηκαν οι διοργανωτές σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν:

Κ. Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας: Η Περιφέρεια Θεσσαλίας πρωτοπορεί, πρωτοστατεί και στη Φυτοπροστασία. Είμαστε πάντα στο πλευρό των παραγωγών, με στόχο την παραγωγή καθαρών, ποιοτικών προϊόντων και τη στήριξη του εισοδήματός τους. Για την παραγωγή των ποιοτικών προϊόντων σημαντικό ρόλο παίζει η φυτοπροστασία, έτσι ώστε να μην προσβάλλονται τα προιόντα από ασθένειες και να είναι υγιή και καθαρά.

Στο πλαίσιο αυτό προχωρούμε σε πολλές δράσεις και αξιοποιούμε όλα τα διαθέσιμα προγράμματα φυτοπροστασίας. Είμαστε η μοναδική Περιφέρεια στη χώρα, η οποία σε συνεργασία με τον ΕΣΥΦ έχει προχωρήσει στη διαχείριση κενών συσκευασίας φυτοφαρμάκων, έτσι ώστε αυτά να μην πετάγονται στο δρόμο και να υπάρχει μία ασφαλής διαχείριση. Πρόθεση μας είναι το πρόγραμμα να επεκταθεί τα επόμενα χρόνια σε όλο τον θεσσαλικό κάμπο, εάν δεν καταστεί υποχρεωτική η συμμετοχή όλων των παραγωγών από την Πολιτεία. Είμαστε η μοναδική Περιφέρεια στη χώρα που έχουμε δημιουργήσει Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων σε θέματα φυτοπροστασίας, η οποία έχει επιληφθεί σε πάρα πολλές περιπτώσεις.

Αντιμετωπίσαμε με επιτυχία τη σφήκα της καστανιάς, η οποία στην Ιταλία και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως στην Πιερία, έχει καταστρέψει παραγωγές. Στη Θεσσαλία, από την πρώτη στιγμή το αντιμετωπίσαμε έγκαιρα και αποτελεσματικά, με την εγκατάσταση ωφέλιμου εντόμου, το οποίο τρέφεται εις βάρος της σφήκας, με θετικά αποτελέσματα. Με δικούς μας πόρους τοποθετήσαμε αυτά τα ωφέλιμα έντομα σε όλα τα καστανόδέντρα στους νομούς Λάρισας και Τρικάλων, ενώ είμαστε σε επιφυλακή και για τα καστανόδεντρα του Πηλίου.

Τα δύο τελευταία χρόνια έχουμε διενεργήσει πειραματικές εργασίες με χρήση drone στο πλαίσιο του προγράμματος δακοκτονίας, έτσι ώστε αν δούμε ότι τα αποτελέσματα είναι εξίσου καλά με τον επίγειο ψεκασμό, ή ακόμη καλύτερα, τότε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μεγαλύτερη έκταση η μέθοδος αυτή, όταν αδειοδοτηθεί επίσημα η χρήση των drone. Στο πλαίσιο της φυτοπροστασίας έχουμε ξεκινήσει την υλοποίηση του προγράμματος αντιμετώπισης των αρουραίων με το καινοτόμο πρόγραμμα ΤΥΤΩ, το οποίο έχει ήδη εντυπωσιακά αποτελέσματα σε άλλες χώρες, όπως το Ισραήλ, την Ελβετία κι αλλού και θα έχει και σε μας. Για την υλοποίηση αυτού του καινοτόμου προγράμματος βραβευθήκαμε για μία ακόμη φορά. Όπως βλέπετε λοιπόν είμαστε έμπρακτα στο πλευρό των παραγωγών. Το συνέδριο γίνεται στην καρδιά της αγροτιάς, εδώ όπου παντρεύεται η θεωρία με την πράξη».

Δ. Σταυρίδης, προϊστάμενος του Τμήματος Φυτοπροστασίας της ΔΑΟ Π.Ε. Λάρισας και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της Συνάντησης Φυτοπροστασίας: «Η 8η Πανελλήνια Συνάντηση Φυτοπροστασίας είναι το μεγαλύτερο γεγονός για τη φυτοπροστασία, κατά τη διάρκεια της οποίας θα αναλυθούν όλες οι εναλλακτικές μέθοδοι και τρόποι μείωσης των φυτοφαρμάκων, που εντάσσονται στο πλαίσιο της νέας «Πράσινης Συμφωνίας».

Κ. Γιαννακός, πρόεδρος Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας: «Αποτελεί τιμή για τη Λάρισα και τη Θεσσαλία η διοργάνωση της Πανελλήνιας Συνάντησης –για μία ακόμη χρονιά- στην καρδιά του αγροτικού κάμπου και η συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων και πολλών φορέων. Είναι ένα μεγάλο γεγονός, καθώς με τη νέα ΚΑΠ κινούμαστε σε νέες διαδικασίες και νέα δεδομένα. Η Θεσσαλία είναι η καρδιά του αγροτικού προϊόντος και έχουμε μεγάλη ευθύνη για την ανάπτυξη της γεωργίας».

Δ. Σοφολόγης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων: «Σημαντικό είναι ότι η Πανελλήνια Συνάντηση Φυτοπροστασίας διοργανώνεται σε μια χρονιά σταθμό, καθώς εδώ και δύο μήνες εφαρμόζεται η νέα ΚΑΠ, στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας και της Πολιτικής από το «Αγρόκτημα στο πιάτο». Απαιτεί τη δημιουργία ενός νέου πλάνου στη φυτοπροστασία και τη κατάργηση των δραστικών ουσιών μέχρι το 2030 στο μισό. Όλο αυτό αποτελεί ένα προβληματισμό καθώς βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η διατροφική επάρκεια είναι μόνιμο θέμα συζήτησης. Παράλληλα, έχουμε την κλιματική αλλαγή, είδαμε την καρπόκαψα στα μήλα, ασθένειες τη φαιά σήψη στα κάστανα κλπ. Αν δείτε τα ζητήματα στη φυτοπροστασία, παντού το κάθε θέμα είναι ένα πρόβλημα. Έχει γίνει ένα πολύ καλό πρόγραμμα από τους διοργανωτές με πάρα πολλούς επιστήμονες. Φιλοδοξούμε μέσα από αυτή τη διοργάνωση να δοθούν λύσεις στους προβληματισμούς των παραγωγών, των συνεταιρισμών και γενικότερα των ανθρώπων της παραγωγής».