Πα. Απρ 19th, 2024

Κατώτερα των προσδοκιών τα αποτελέσματα της Συνόδου COP27

* Του Χρήστου Τεντόμα

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίσιμη δεκαετία αφού είμαστε μόνο ένα βήμα από το να υπερβούμε το στόχο της συγκράτησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου. Ωστόσο η Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα -γνωστή ως COP27- που διεξήχθη στον Σάρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου δεν κατάφερε να φανεί αντάξια των προσδοκιών και να αντιμετωπίσει με τη λήψη κατάλληλων αποφάσεων την επείγουσα κατάσταση.

Η Αίγυπτος επιλέχθηκε να είναι η διοργανώτρια χώρα της Διάσκεψης των Μερών της Σύμβασης Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, γνωστής ως COP27, κυρίως λόγω του ότι η ήπειρος στην οποία βρίσκεται η Αίγυπτος , η Αφρική πλήττεται περισσότερο από την κλιματική κρίση , παρά το γεγονός ότι είναι η λιγότερο υπεύθυνη.

Αναμενόταν λοιπόν ότι σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής θα προωθηθεί η λήψη αποφάσεων για την κλιματική δικαιοσύνη.

Ωστόσο οι παλιές εντάσεις μεταξύ αναπτυσσόμενων και ανεπτυγμένων χωρών, που φαινόταν μετά τη Συμφωνία του Παρισιού να έχουν καταλαγιάσει, αναβίωσαν στη Σύνοδο κατά τη διάρκεια των τεχνικών συζητήσεων σχετικά με τους στόχους μείωσης των ρύπων.

Οι πλούσιες χώρες, όπως η Ελβετία, επεδίωξαν τις ίδιες περικοπές ρύπων για όλους, ενώ οι φτωχότερες χώρες, όπως η Ινδία, υποστήριξαν ότι οι ανεπτυγμένες χώρες με τις υψηλότερες ιστορικές εκπομπές πρέπει να πρωτοστατήσουν στην επίτευξη περαιτέρω περικοπών εκπομπών αντί να πιέζουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να ενισχύσουν τις δράσεις μετριασμού.

Τελικά στο τελικό κείμενο της Συμφωνίας δεν καθορίστηκαν ετήσιες δεσμεύσεις περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας και το θέμα μεταφέρθηκε να συζητηθεί στην επόμενη COP.

Η συμφωνία απέτυχε επίσης να κάνει ένα βήμα προόδου, από την υπόσχεση του Συμφώνου της Γλασκώβης για την σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων.

Οι συζητήσεις για ένα ταμείο που θα αποζημιώνει τις αναπτυσσόμενες χώρες για τις απώλειες και τις ζημιές που έχει προκαλέσει η κλιματική αλλαγή, κυριάρχησαν στις διαπραγματεύσεις και την τελευταία στιγμή με την παράταση που δόθηκε, τα κράτη συμφώνησαν στη δημιουργία του.

Παρότι αυτό ήταν πραγματικά μια νίκη για τις αναπτυσσόμενες χώρες, ωστόσο έμεινε αδιευκρίνιστο το ποιος θα πληρώσει και πως θα αποδοθεί αυτή η βοήθεια στις ευάλωτες χώρες για να ανακάμψουν από τις ζημιές που έχουν υποστεί και θα συζητηθεί του χρόνου στην COP28.

Λαμβάνοντας υπόψιν μας όλα αυτά, θα πρέπει να δουλέψουμε πολύ ώστε η επόμενη Διάσκεψη που θα διεξαχθεί στα Αραβικά Εμιράτα να επικεντρωθεί περισσότερο στις αιτίες της κλιματικής αλλαγής και όχι στις επιπτώσεις. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι χωρίς δραστικές μειώσεις στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ο λογαριασμός για τις απώλειες και τις ζημιές θα συνεχίζει να αυξάνεται και κανένα ταμείο βοήθειας δεν θα είναι αρκετό στο μέλλον αν δεν δράσουμε άμεσα σήμερα.

* O Χρήστος Τεντόμας είναι αντιδήμαρχος κλιματικής αλλαγής και πρασίνου Δήμου Αθηναίων