Μια αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων των ΕΛΤΑ, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, θα παρουσιάσουν τέσσερις δήμοι, οι οποίοι πριν από έναν αιώνα αποτέλεσαν τους πρώτους αστικούς συνοικισμούς προσφύγων από τη Μικρά Ασία. Ο τίτλος της σειράς λέγεται «Πρώτοι Αστικοί Προσφυγικοί Συνοικισμοί» και οι δήμοι είναι του Βύρωνα, της Καισαριανής, της Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη και της Νέας Ιωνίας.
«Η συγκεκριμένη έκδοση γραμματοσήμων των ΕΛΤΑ αποτελεί μικρό φόρο τιμής και μνήμης σε ένα από τα κορυφαία γεγονότα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Μέσα από τα τέσσερα αυτά γραμματόσημα ένα σημαντικό κομμάτι της προσφυγικής ταυτότητας, όπως οι προσφυγικοί συνοικισμοί, θα ταξιδεύσει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου», αναφέρουν μεταξύ άλλων στην κοινή ανακοίνωσή τους.
Η παρουσίαση θα γίνει την Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής των Ελλήνων (Σταδίου 13), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, με θέμα τη δημιουργία των τεσσάρων πρώτων, μετά το 1922, αστικών προσφυγικών συνοικισμών, σε Βύρωνα, Καισαριανή, Νέα Κοκκινιά και Νέα Ιωνία.
Για τη δημιουργία των συνοικισμών θα μιλήσει ο Λουκάς Χριστοδούλου, πρόεδρος ΚΕΜΙΠΟ Δήμου Νέας Ιωνίας και της Ένωσης Σπάρτης Μ. Ασίας. Η διαδικασία δημιουργίας των γραμματοσήμων θα παρουσιαστεί από τον δρ. Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών Μενέλαο Χαραλαμπίδη και την χαράκτρια-ζωγράφο Μυρσίνη Βαρδοπούλου.
Στον χώρο θα διατίθενται από τα ΕΛΤΑ προς αγορά, τα γραμματόσημα και τα φιλοτελικά προϊόντα της σειράς, ενώ θα γίνεται και σφράγιση με τη Σφραγίδα Πρώτης Ημέρας Κυκλοφορίας για τη δημιουργία συλλεκτικών αντικειμένων.
Από παιδιά με τα ποδήλατά τους γέμισε η πλατεία Κοραή στο κέντρο του Πειραιά, που…
Την εκδήλωση του 4amea – Πανελλαδικού Υποστηρικτικού και Κοινωνικού Δικτύου AμεΑ, η οποία πραγματοποιήθηκε στην…
Η αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών της Αχαΐας και η διευθέτηση των ρεμάτων σε όλη την…
Αφιερωμένη στη βράβευση των εθελοντών και χορηγών των δράσεων Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ήταν η εκδήλωση που…
Στις επιπτώσεις από τη λειτουργία της χωματερής και τη διαχείριση των απορριμμάτων, με γνώμονα την…
Την υποχρέωση των πολιτών να καθαρίσουν οικόπεδα και ακάλυπτους χώρους που τους ανήκουν μέχρι και…