Τε. Μάι 8th, 2024

* Του Ισίδωρου Μάδη

Μια εκλογική αναμέτρηση αποτελεί την αφετηρία ενός μαραθωνίου για εκείνον που σε πρώτη ανάγνωση στέφθηκε νικητής. Μαραθώνιος μετ’ εμποδίων: καλείται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που κληρονόμησε, τα προβλήματα που προκύπτουν και κυρίως τα προβλήματα που η ίδια η πολιτεία δια των διαδικασιών της δημιουργεί.

Ελάχιστοι πολίτες αντιλαμβάνονται πως από την στιγμή που θα δρομολογηθεί ένα έργο μέχρι την υλοποίησή του, μπορεί να μεσολαβήσει πολυετές διάστημα. Εγκρίσεις και επιπλέον εγκρίσεις, καθυστερήσεις επί καθυστερήσεων, έλεγχοι και πάλι έλεγχοι. Αυτή είναι η διαδικασία.

Αν κάποιος προσθέσει σε αυτά τα όσα ο εκάστοτε νεοεκλεγείς δήμαρχος έχει «κληρονομήσει» τότε το τοπίο γίνεται ακόμα πιο άγριο. Λογγομένο παντού, καλείται να ανοίξει τους δρόμους που έκλεισαν είναι να δημιουργήσει νέους για να φτάσει στον στόχο του. Διαδικασίες που απαιτούν χρόνο. Διαδικασίες που στον Δήμο Παιανίας, όλη η δημοτική ομάδα, έχουμε βιώσει σε μέγιστο βαθμό.

Δεν είναι τυχαίο πως κάποιοι νέοι δήμαρχοι εγκαταλείπουν κατάκοποι την μάχη αυτή στο μισό περίπου της θητείας τους. Εξαντλούνται, λανθασμένα εκτιμούν πως τα πράγματα δεν αλλάζουν, αφομοιώνονται από στρεβλές καταστάσεις και εν τέλει χάνονται. Χάνεται έτσι ακόμα μια ευκαιρία να αλλάξει κάτι και «όλοι το ίδιο είναι».

Τρία χρόνια μετά στον Δήμο Παιανίας αποδεικνύουμε ότι δεν είναι όλοι ίδιοι. Συνεχίζουμε όλοι μαζί με την ορμή της πρώτης μέρας, την διάθεση που το 2019 υπήρχε και σε πείσμα όσων αντιστέκονται στις αλλαγές γιατί τους διαταράσσουν τη βολή τους. Στόχος μας παραμένει με τη λήξη της θητείας μας να έχουμε κάνει την διαφορά. Με έργα που θα έχουν ολοκληρωθεί και άλλα που θα βρίσκονται σε εξέλιξη. Κυρίως όμως αλλάζοντας στο ελάχιστο νοοτροπίες και συνήθειες. Και έχοντας θέσει στέρεες βάσεις που θα διευκολύνουν τους επόμενους, όποιοι και αν είναι αυτοί, όποτε και αν θα έρθουν. Εν ολίγοις δημιουργώντας τις συνθήκες που εμείς δεν βρήκαμε όταν αναλάβαμε.

Κυρίως όμως να δημιουργήσουμε ασφαλιστικές δικλείδες που να μην επιτρέψουν την οπισθοδρόμηση. Και αυτός είναι ο παράλληλος αγώνας μας για τον επόμενο έναν χρόνο, στην τελική ευθεία προς τις κάλπες. Εκεί που όλοι θα κριθούμε.

* Ο Ισίδωρος Μάδης είναι δήμαρχος Παιανίας