Πα. Απρ 26th, 2024

Παρουσία Χρ. Θεοδωρόπουλου στην Ολομέλεια των Προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων Ελλάδος

Από τις 30 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου, διοργανώθηκε στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ειδικότερα στη Δράμα και τη Θάσο η 5η Ολομέλεια των Προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων της Χώρας, στην οποία εκπροσώπησε την Περιφέρεια Αττικής ο Πρόεδρος του Σώματος, κ. Χρήστος Θεοδωρόπουλος.

Η Ολομέλεια αυτή ήρθε να προστεθεί στις εξαιρετικά πετυχημένες, προηγηθείσες, Ολομέλειες, που έλαβαν χώρα στις Περιφέρειες Αττικής, Δυτικής Ελλάδος, Ιονίων Νήσων και Κρήτης και να συμπληρώσει, με τον τρόπο της, τις διαπιστώσεις, τις διεκδικήσεις, τα αιτήματα και τα συμπεράσματα, που έχουν ήδη κοινοποιηθεί, υπηρετώντας τον αρχικό σκοπό του θεσμού, ήτοι τη διασύνδεση των Περιφερειών της χώρας, τη διαπεριφερειακή συνεργασία, την εξωστρέφεια των αυτοδιοικητικών δομών του δεύτερου βαθμού, τηνανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και την ανάδειξη του θεσμού του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Η 5η Ολομέλεια των Προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων ήταν καινοτόμα, διότι πέρα από τις εργασίες των παριστάμενων Προέδρων, περιελάμβανε δράσεις και εκδηλώσεις, ανοιχτές για το ευρύ κοινό και σε συνεργασία και με άλλους τοπικούς φορείς. Η επιλογή των ημερομηνιών διεξαγωγής της δεν ήταν τυχαία, αφού συνδέθηκε με τα Ελευθέρια της Δράμας και έτσι οι φιλοξενούμενοι Πρόεδροι λάμπρυναν με την παρουσία τους τις σχετικές εορταστικές εκδηλώσεις.

Η 5η Ολομέλεια ξεκίνησε με τη συνεδρίαση των Προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων στην αίθουσα συσκέψεων του Διοικητηρίου Δράμας. Στη σύσκεψη αυτή συζητήθηκαν ο νέος εκλογικός νόμος, ο οποίος καταργεί την απλή αναλογική, βάσει της οποία διεξήχθησαν οι Περιφερειακές Εκλογές του 2019, ζητήματα κανονιστικού πλαισίουκαι η ανάγκη περαιτέρω εκσυγχρονισμού και επικαιροποίησηςτου πρότυπου Κανονισμού Λειτουργίας των Περιφερειακών Συμβουλίων, ενώ διατυπώθηκαν εύλογες ανησυχίες για την επάνοδο στις δια ζώσης συνεδριάσεις των Περιφερειακών Συμβουλίων. Ειδικότερα, διαπιστώθηκε η συνολική δυσλειτουργία των Γραμματειών των Συλλογικών Οργάνων, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, φαινομένουπου κυριαρχεί σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, αναδείχθηκαν εισέτι μία φορά τα κενά που το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο δημιουργεί, όσον αφορά στο θεσμό του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου καισυζητήθηκε η ανάγκη μετάβασης από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην επιδιωκόμενη Περιφερειακή Διακυβέρνηση. Αποφασίσθηκε να ζητηθεί εκ μέρους των Προέδρων, στη νέα αυτοδιοικητική περίοδο 2024-2029, η επαναφορά στο Περιφερειακό Συμβούλιο των αρμοδιοτήτων που εκχωρήθηκαν στην Οικονομική Επιτροπή με τις νομοθετικές παρεμβάσειςκυβερνησιμότηταςεντεύθεν του 2019, η ενίσχυση των Περιφερειών με νέες προσλήψεις προσωπικού και στοχευμένες αλλαγές στον Πρότυπο Κανονισμό Λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, που θα καταστήσουν τα κορυφαία πολιτικά όργανα των Περιφερειών περισσότερο λειτουργικά και ευέλικτα. Τέλος, αποφασίστηκε η ανάληψη θεσμικών πρωτοβουλιών, με σκοπό τη νομοθέτηση των μεικτών / υβριδικών συνεδριάσεων για όσο χρόνο επικρατούν ιδιάζουσες υγειονομικές συνθήκες, ελέω της σοβούσης πανδημίας του COVID-19, με γνώμονα τη θωράκιση των συμμετεχόντων αιρετών και πολιτών.

Μετά από αυτή την κλειστή σύσκεψη, ο Υπεύθυνος του δικτύου των γραφείων Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης EuropeDirect Α.Μ.Θ., κ. Παναγιώτης Μπαρδάκης, παρουσίασε στους Προέδρους το, μοναδικό σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, τρόπο διασύνδεσης των γραφείων EuropeDirect στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και τις προοπτικές που δημιουργεί η λειτουργία τους. Στο τέλος, επισκέφθηκε τις εργασίες της Ολομέλειας ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Χρήστος Μέτιος, ο οποίος μίλησε στους φιλοξενούμενους Προέδρους για τις ιδιαιτερότητες της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, τις προτεραιότητες της Περιφερειακής Αρχής και δέχθηκε δώρα από κάθε Περιφέρεια ξεχωριστά.

Έπειτα από όλα αυτά, στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου Δράμας, πραγματοποιήθηκε ημερίδα, ανοιχτή για το ευρύ κοινό, με θέμα:  «Η χρήση των socialmedia στην Πολιτική και την Οικονομία- Κίνδυνοι παραπληροφόρησης- Επιρροή- Διαμόρφωση κοινής γνώμης», με ομιλητές τους κυρίους: Μανώλη Σφακιανάκη, Αντιστράτηγο ε.α. ΕΛ.ΑΣ, τ. Προϊστάμενο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Βαγγέλη Τσάρα, Επικοινωνιολόγο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας επικοινωνίας CiceroA.E., Γιώργο Σιάκα, Επίκουρο Καθηγητή Πολιτικής Συμπεριφοράς του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης Δ.Π.Θ. και Τάσο Πούλιο, Δικηγόρο, Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας. Οι εξαιρετικοί ομιλητές ανέδειξαν τόσο τα οφέλη της ταχύτατης διάδοσης της πληροφορίας, μέσω των socialmedia, όσο και τους κινδύνους της παραπληροφόρησης, μέσω των fakenews που κυκλοφορούν μαζικά στο διαδίκτυο. Την ημερίδα παρακολούθησε πλήθος κόσμου και είχε μεγάλη επιτυχία λόγω των εξαιρετικών εισηγήσεων των ομιλητών.

Οι επόμενες ημέρες περιελάμβαναν:

  • την 1η Ιουλίου, τη συμμετοχή των Προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων στους λαμπρούς εορτασμούς της 109ης επετείου από την απελευθέρωση της Δράμας, με την κατάθεση στεφάνου εκ μέρους αντιπροσωπείας αυτών στο άγαλμα της Ελευθερίας
  • θεσμική συνάντηση, την ίδια ημέρα, με τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, Υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, κ. Σταύρο Καλαφάτη,με τον οποίο αντάλλαξαν θέσεις και προβληματισμούς, σχετικά με την Περιφερειακή Διακυβέρνηση, τη ζητούμενη Περιφερειακή Ανάπτυξη και τον Αναπτυξιακό Νόμο
  • ξενάγησηστο Σπήλαιο του Αγγίτη, μετά το πέρας της οποίαςοι Πρόεδροι των Περιφερειακών Συμβουλίων είχαν συνάντηση εργασίας με τον Δήμαρχο Προσοτσάνης, κ. Θεόδωρο Αθανασιάδη
  • συμμετοχή στην τελετή λήξης της έκθεσης φωτογραφίας του Περιφερειακού Τμήματος Δράμας του Ερυθρού Σταυρού, η οποία ήταν αφιερωμένη στις δράσεις του Ερυθρού Σταυρού, κατά την περίοδο της Μικρασιατικής καταστροφής
  • επίσκεψη και ξενάγηση στο -γνωστό ως «Γυμνάσιο Αρρένων»- 1οΓυμνάσιο Δράμας, μετά το πέρας της οποίας είχαν συνάντηση με το Δήμαρχο Δράμας, κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο
  • τη 2α Ιουλίου, οι εργασίες της Ολομέλειας μεταφέρθηκαν στο νησί της Θάσου, όπου το απόγευμα της ίδιας μέρας  έλαβε χώρα συνάντηση με στελέχη της Δημοτικής Αρχής του νησιού, καθώς και με την Αντιπεριφερειάρχη Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Π.Α.Μ.Θ. και Περιφερειακή Σύμβουλο Θάσου, κα. Μαρία Πολυμέρου. Ακολούθησε η δεύτερη, ανοιχτή για το κοινό, εκδήλωση της Ολομέλειας που πραγματοποιήθηκε στο  ιστορικό κτίριο του Καλογερικού, με θέμα: «Η Θάσος ως τουριστικό προϊόν», η οποίαπραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Δίκτυο γραφείων Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης EuropeDirect Α.Μ.Θ.. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, κ.κ. Στέφανος, ο οποίος είχε εκτεταμένη συζήτηση με τους Προέδρους των Περιφερειακών Συμβουλίων.

Οι εργασίες της Ολομέλειας ολοκληρώθηκαν τηνΚυριακή 3 Ιουλίου, με  σύσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας διαπιστώθηκε η επιτυχία της 5ης Ολομέλειας και επιβεβαιώθηκε η αναγκαιότητα διατήρησης και περαιτέρω ενίσχυσης του θεσμού στο μέλλον.

Η παγιωμένη, πλέον, άριστη συνεργασία των Προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων της Χώρας αποτελεί εχέγγυο, όχι μόνο για την κατοχύρωση του θεσμικού ρόλου του Προέδρου κάθε Περιφερειακού Συμβουλίου, αλλά και μέσο της αναγκαίας διαπεριφερειακής συνεργασίας.